ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Βιώσιμη πρόταση με τα λεφτά όλων…

Βιώσιμη πρόταση με τα λεφτά όλων…
Επιτέθηκε ολομέτωπα στον Γιάννη Βαρδινογιάννη, ενώ χαρακτήρισε τους αδελφούς Γιαννακόπουλους ως τους μεγαλύτερους εν ζωή παράγοντες του Παναθηναϊκού...

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος εμφανίστηκε ακριβώς στη 1 το μεσημέρι στην αίθουσα της συνέντευξης στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» και ξεκίνησε αμέσως.

«Όπως ξέρετε η χώρα μας περνάει δύσκολες στιγμές, απαξιώνεται ο κοινωνικός ιστός και έχουμε μπροστά μας πιο δύσκολες μέρες. Όπως ξέρετε οι προτεραιότητες των πολιτών έχουν αλλάξει. Προφανώς και οι δικές μου προτεραιότητες οι δικές μου είναι αυτές που έχω πει και στο παρελθόν και τις τιμώ δουλεύοντας σκληρά. Πρέπει όμως να σας πω ότι και ο Παναθηναϊκός είναι για μένα μια προτεραιότητα. Όχι τόσο σημαντική, αλλά προτεραιότητα. Για εμένα από όταν ήμουν 5-6 χρονών, στον τομέα των χόμπις υπήρχε μόνο ο Παναθηναϊκός. Μεγάλωσα σε ένα μπαλκόνι απέναντι από το γήπεδο, έβλεπα τις προπονήσεις, παρακολουθούσα τον ερασιτέχνη, έκανα ξιφασκία και τιμήθηκα με το χρυσό τριφύλλι και είναι αδιανόητο να μη κάνω κάτι για τον Παναθηναϊκό», τόνισε αρχικά.

Και συνέχισε:
«Να σας πω ότι αυτή την περίοδο υπάρχει ένα πολιτικοοικονομικό κατεστημένο που έχει οδηγήσει τη χώρα σ’ αυτή τη κατάσταση, προσπαθεί να αποφύγει την κατάρρευση, προσπαθεί με ψέματα να παραπλανήσει, να αποφύγει την τιμωρία να επιτύχει την ατιμωρησία και να δώσει διαφορετικές διαστάσεις για την δική του επιβίωση και το δικό του μέλλον. Είναι ένα χαρακτηριστικό που θα ζήσουμε, της καταστροφής μέχρι την ανάταση που θα ζήσει αυτός ο τόπος.

Υπάρχει η αναγγελία από τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη της αποχώρησης από τον ΠΑΟ. Διαφωνώ κάθετα ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Νομίζω ότι η οικογένεια αποχώρησε όταν παρέδωσε την ευθύνη του Παναθηναϊκού στη νέα γενιά δηλαδή στον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη. Η ιστορία του Παναθηναϊκού ήταν ο Βαρδής, ο Θόδωρος, ο Γιώργος. Αυτοί ήταν Κρητικοί παλικάρια, λεβέντες, οι άνθρωπο που πήραν μια έκταση από τη ΓΓΑ, την έφτιαξαν προπονητικό κέντρο. Δημοσιογράφοι είστε, γυρίστε να δείτε το 1980 στο αρχείο τις δηλώσεις για το τι παραδίδουν.
Ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης είναι αυτός που χρεώνει 1 εκατ. ευρώ νοίκι το προπονητήριο της Παιανίας. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι μιλάμε για αποχώρηση της οικογένειας, δεν βάζουμε τα πράγματα στο ίδιο τσουβάλι. Η οικογένεια έχει αποχωρήσει από καιρό ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης δήλωσε ότι αποχωρεί κάτι για το οποίο αμφιβάλλω.

Γιατί; Επειδή μαζί του έχω κάνει 3 συμφωνίες και τις αθέτησε και τις 3. Η πρώτη το 2008 με την πολυμετοχικότητα. Τότε που μπήκαν στο ταμείο του ΠΑΟ κοντά στα 67 εκ. ευρώ σε μια αποτίμηση που τον αποτιμούσε κοντά στα 200 εκατ. ευρώ και η συμφωνία που την αποδεχτήκαμε βάζοντας τα χρήματά μας εν γνώσει μας ήταν α) θα υπάρχουν όργανα και δεν θα επεμβαίνει και β) αυτό γίνεται για να οδηγήσουμε τον Παναθηναϊκό στην κορυφή του πρωταθλήματος και εφόσον τελείωσαν αυτά τα χρήματα θα συνεχίζαμε να χρηματοδοτούμε την ανάπτυξη του Παναθηναϊκού. Τον είχαμε ρωτήσει και είχε πει βεβαίως όταν τελειώσουν τα χρήματα θα βάζω χρήματα. Αυτή ήταν η ουσία της πολυμετοχικότητας. Δεν απέτυχε απλώς προσπάθησε να την διαλύσει.

Λέγεται και γράφεται ότι παρέλαβε η διοίκηση Πατέρα έναν καθαρό από χρέη Παναθηναϊκό. Αυτό δεν ισχύει, από τη στιγμή αυτή όμως ο Παναθηναϊκός είχε 6 εκατ. ευρώ άνοιγμα και 15 εκατ. ευρώ έλλειμμα!

Το 2008 ο κ. Πατέρας και η διοίκηση παρέλαβε έλλειμμα 6 εκατ. ευρώ. Με βασικούς παίκτες όπως οι Μάτος, Ίβανσιτς, Νίνη με συμβόλαια που ήθελαν διαπραγματεύσεις, με παίκτες που δήθεν είχε αποκτήσει όπως ο Σπυρόπουλος για τον οποίο χρωστούσαμε χρήματα. Ο κ. Βαρδινογιάννης πρότεινε πρόεδρο τον κ. Πατέρα που τον δέχτηκα. Δεν τον γνώριζα, ήταν δικός του φίλος. Κι εκείνος πρότεινε τον κ. Αντωνίου και αυτό το αποδέχτηκα. Έπρεπε να τιμήσω την συμφωνία αποδεχόμενος τις επιλογές του. Η συμφωνία του περί μη επέμβαση δεν τηρήθηκε από τη πρώτη στιγμή.

Στην πρώτη σημαντική επέμβαση δεν αντέδρασα. Αυτή ήταν η απόκτηση του Κυργιάκου. Τον ήθελε ο πρόεδρος τον ήθελα εγώ, έβαλε βέτο γιατί υπήρχε δική του δικαστική διαμάχη. Τελικά μάθατε τα αποτελέσματα ο Κυργιάκος δικαιώθηκε στη διαμάχη του. Ίσως αν είχαμε πάρει το κ. Κυργιάκο να είχαμε πάρει πρωτάθλημα από τον πρώτο χρόνο και όχι τον κ. Μελίσση.
Τη δεύτερη επέμβασή του την πληροφορήθηκα λίγους μήνες μετά, όταν ο κ. Πατέρας μου είπε ότι πρέπει να απομακρυνθεί ο Βέλιτς διότι είχε δημιουργήσει προβλήματα σε Τεν Κάτε και Αντωνίου και παράλληλα όταν παρέδωσε τον Παναθηναϊκό, όπως ομολογεί δεν του παραδόθηκε κανένα πλάνο. Γιατί ο κ. Βέλιτς δεν παρέδωσε κανένα πλάνο.

Κάναμε μια συζήτηση του είπα ότι δεν μπορεί ο πρόεδρος να θέλει να απομακρύνει ένα στέλεχος και να μη μπορεί και τελικά το δέχτηκε και έτσι απομακρύνθηκε ο κ. Βέλιτς.
Η δεύτερη αθέτησή του. Ο κ. Βγενόπουλος είπε να ξοδέψουμε όσα χρειάζεται. Κι όταν ρωτήθηκε για ανταποδοτικότητα είπε ότι δεν με ενδιαφέρει, θα βάλουμε χρήματα θα κάνουμε αυξήσεις κεφαλαίου. Όταν όμως έφτασε εκείνη η στιγμή δεν το ήθελε. Ποια είναι η παράλογη και σπάταλη διαχείριση που έκανε ο κ. Πατέρας;

Τον πρώτο χρόνο έκανε πράγματι αποτυχημένες μεταγραφές, Μελίσσης, Σόουζα. Τον δεύτερο χρόνο πήρε με τον ίδιο τεχνικό διευθυντή τον Λέτο, τον Κατσουράνη. Τι δείχνει αυτό ; Ότι τον πρώτο χρόνο κάνεις λάθη, αλλά μετά μαθαίνεις. Ο κ. Βαρδινογιάννης τον πρώτο χρόνο που έκανε τα λάθη ο κ. Αντωνίου τον στήριξε. Τον δεύτερο που έκανε τα σωστά ήθελε να τον απομακρύνει.

Η ιστορία δείχνει πως αυτός που ξόδεψε χρήματα ήμουν εγώ όχι ο κ. Πατέρας. Ο κ. Πατέρας ήταν πρόεδρος, υπήρχε συμβούλιο, εγώ δεν ήμουν καν μέλος και για κάποιο περίεργο λόγο στον κ . Πατέρα έστειλε επιστολές και του είπε «είσαι εντάξει» και αυτός που φταίει ήταν ο Βγενόπουλος. Πράγμα που είναι αδόκιμο όπως και πολλά άλλα που θα ακούσετε στην συνέχεια.
Είναι προφανές ότι κ. Πατέρας είχε την ευθύνη της διετίας κι εγώ το μόνο που έκανα ήταν να στον στηρίξω. Πιστεύω ότι και ο ίδιος θα το πει πως δεν ήταν πρόεδρος γλάστρα και απλώς όπου χρειαζόταν είχε τη στήριξή μου. Ανόμως για κάποιο λόγο εγώ ήμουν ο υπεύθυνος τότε δέχομαι τις ευθύνες μου, αλλά παρακαλώ τότε το νταμπλ να πιστωθεί σε μένα. Εγώ πήρα το νταμπλ.

Τον δεύτερο χρόνο ο κ. Πατέρας λασπολογήθηκε. Κι εγώ δεν έχω πρόβλημα να τα κοινοποιήσω, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να το κάνει ο κ. Πατέρας. Κα δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται μετά απ’ αυτά να στείλει νέα επιστολή που να του λέει τα αντίθετα πα’ ότι πριν (κι αυτή την έχω στην κατοχή μου) και ο βασικός υπαίτιος να είναι τελικά ο Βγενόπουλος.
Έγινε μια δεύτερη συμφωνία με τον κ. Βαρδινογιάννη που ήθελε να απομακρύνει τον κ. Πατέρα γιατί έκανα μια προσπάθεια να γεφυρώσω τις διαφορές τους. Ένα Σαββατοκύριακο μετά από πολλά τηλέφωνα, γιατί ο κ. Βαρδινογιάννης μου έλεγε ότι θέλει μια εξασφάλιση για το μπάτζετ της επόμενης περιόδου, του είπα να συμφωνήσουμε για ένα μπάτζετ ώστε να παραμείνει πρόεδρος ο κ. Πατέρας. Μου είπε ναι αλλά θέλω έλεγχο. Του λέω βάλε έναν αντιπρόεδρο, όπως τον κ. Φιλιππίδη.
Μου είπε θέλω εγγύηση αν ξεπεραστεί το μπάτζετ. Του είπα εγώ θα εγγυηθώ. Με προσέβαλε, μου είπε θέλω τραπεζική εγγύηση.

Την επόμενη μέρα δημοσίευσε μια επιστολή επτά σελίδων που αποκλείεται να έγραψε σε μια νύχτα, με την οποία ή έπρεπε να αγοράσουμε ή να κάνει ότι θέλει ο ίδιος.
Τον Παναθηναϊκό τον παρέλαβε με 8 εκατ. ευρώ μετρητά και 22 εκατ. ευρώ εισπρακτέα από το Champions League. Δεν παρέλαβε κανένα χάος. Είχε όλο το καλοκαίρι μπροστά του να δει τι θα κάνει. Δεν παρέλαβε χρεωμένο Παναθηναϊκό. Και τι έκανε; Πήγε και πήρε τον Γκοβού, τον Πλεσίς, τον Γκαρσία τον Φερνάντες τους οποίους μπορείτε να τους αντιπαραβάλλετε γιατί το κόστος τους πήγε κοντά στα 9 εκατ. μπορείτε να τους αντιπαραβάλετε με τους Μελίσση, Σόουζα κ. λπ. Ο ίδιος είχε την ευθύνη, είχε βάλει τους κ. Κωνσταντόπουλο, Γόντικα, προσθέστε και τον Φρέιτας και δείτε αν τα λάθη του ήταν μεγαλύτερα ή μικρότερα από του κ. Πατέρα. Εγώ κατανοώ ότι αν κάνεις μεταγραφές κάποιες θα βγουν κάποιες όχι. Αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι δεν παρέλαβε κανένα χάος. Παρέλαβε ομάδα καθαρή με συν 30 εκατ. ευρώ.

Ο Σισέ. Η μόνη υπέρβαση που έκανε ο κ. Πατέρας στο μπάτζετ ήταν ο Σισέ. Μου είπε ότι ο κ. Πατέρας ότι θα υπερβούμε το μπάτζετ αλλά θα πάρουμε με αυτόν παίκτη το νταμπλ. Τα έβγαλε λοιπόν τα λεφτά του ο Σισέ. Με ρώτησε αν πρέπει να κάνει την υπέρβαση και του είπα βεβαίως και να το κάνει.
Αυτή ήταν η έννοια της πολυμετοχικότητας. Ποια ήταν η έννοια; Ότι θα βάλουμε 67 εκατ. ευρώ και δεν θα ξαναβάλουμε λεφτά ποτέ; Ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο;
Δεύτερη συμφωνία που δεν τήρησε ήταν του Αγίου Πνεύματος που δέχτηκα να του παράσχω εγγυήσεις. Δεν έχετε ακούσει από μένα τίποτα κατά του κ. Κωνσταντόπουλου, Φρέιτας, Γόντικα. Τους έχω όλους υποστηρίξει γιατί δεν είναι δυνατόν στο μαγαζί σου να κάνεις αντιπολίτευση. Και αυτό είναι ένα μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες.

Όταν ο κ. Βαρδινογιάννης συνειδητοποίησε ότι δεν πάει πουθενά και είδε το ματς με την Ξάνθη, την ισοπαλία, έβαλε μπροστά επικοινωνιακούς μηχανισμούς. Ηταν λάθος που δέχτηκα να πάω στην συνάντηση στο ξενοδοχείο, γιατί από την στιγμή που αθέτησε τις δύο προηγούμενες συμφωνίες θα αθετήσει και την Τρίτη. Παρόλο αυτά η αγάπη μου για τον Παναθηναϊκού με οδήγησε στο τρίτο και τελευταίο λάθος.

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Το τρεις αρχίσει να δημιουργεί προβληματισμό για τη πνευματική σου διαύγεια, το τέσσερις σε στέλνει για τα μπάζα. Συμφωνήσαμε σε γενικές γραμμές, στο μνημόνιο, σφίξαμε τα χέρια, και δεν υπεγράφη αυτό το μνημόνιο, επειδή κρατούσα το αρχείο ανάποδα οι περισσότεροι έχετε στα χέρια σας κάποιες από αυτές. Θα σας πω ποια ήταν η συμφωνία.

Πρώτη και πρωταρχική ήταν ότι αφού πήρες την ευθύνη του οικονομικού προϋπολογισμού θα πρέπει να καλύψεις την αύξηση των 15 εκατ. ευρώ που σου αναλογεί. Κι εγώ θα βάλω το ποσό που μου αντιστοιχεί. Τι έγινε το γνωρίζετε. Δεν έβαλε τα χρήματα που του αναλογούσαν. Εγώ έστειλα τα δικά μου, ο κ. Πατέρας τα δικά του, ο κ. Βαρδινογιάννης δεν τα έβαλε. Έστειλε κάποια χρήματα και αντί για τα υπόλοιπα έστειλε μια συμφωνία για μια χορηγία που θα πληρωθεί κάποια στιγμή και την αναλάμβανε μια κυπριακή εταιρεία.
Τι θα γινόταν με τον ΦΠΑ; Θα απαλλασσόταν η κυπριακή εταιρεία;
Πέρα απ’ αυτό η ένστασή μας ήταν πως ο Παναθηναϊκός είχε πάρει δάνειο από την Πειραιώς. Και όπως βάλαμε εμείς τα χρήματά μας θα έπρεπε να τα βάλει κι εκείνος.
Τι άλλο δεν τήρησε; Ομόνοια. Θα σταματούσε ο δηλητηριώδης εμφύλιος πόλεμος για να αποκατασταθεί κλίμα ηρεμίας στην ομάδα. Δεν τηρήθηκε από την επόμενη οι γνωστοί δηλητηριογράφοι, Ζαρμακούπηδες κλπ. Δεν σταμάτησαν.

Γήπεδο. Τι έγινε; Πώς ξοδεύτηκαν 10,5 εκατ. ευρώ για μακέτες; Μετά από δική μου επιμονή ο κ. Σαμαράς έστειλε εξώδικο στον Δήμο για να ζητήσει τα χρήματα. Εγώ του είπα ότι ήθελα κάποιας μορφής εξασφάλιση ότι τα 10,5 που έφυγαν από την τσέπη μας θα έπρεπε να επιστραφούν στον Παναθηναϊκό. Ήταν το δεύτερο σημείο που υπαναχώρησα. Ένα τρίτο σημείο, ήταν το προπονητήριο. Ένα τέταρτο σημείο ήταν τα ποσοστά. Δεν γίνεται να βάζω χρήματα αλλά να μην διοικώ. Ποιες ελέγχει τις μετοχές; Θα έπρεπε να μου δώσει τουλάχιστον τα δικαιώματα ψήφου για να διοικήσω τον Παναθηναϊκό με τον τρόπο που θέλω. Ούτε εκεί καταλήξαμε σε συμφωνία αν και δεν κάναμε για το συγκεκριμένο θέμα πολλές συζητήσεις. Από την στιγμή που δεν έγιναν τα προηγούμενα, κατάλαβα πως όλη η πρόσκληση ήταν επικοινωνιακή για να κρατάει τον Παναθηναϊκό υπό τη δική του διοίκηση, αλλά δείχνοντας άλλους υπεύθυνους.

Επέλεξα να κάνω ανακοίνωση δύο γραμμές και να αποσυρθώ. Γιατί το έκανα; Γιατί ο Παναθηναϊκός ήταν μέσα στους στόχους του. Το να δημιουργήσω εγώ νέο κύκλο αντιπαράθεσης και δεν επιθυμούσα να το κάνω, προτίμησα να πάρω επάνω μου το επικοινωνιακό βάρος και να μην πω τίποτα.
Επί 10 μήνες δεν έχω πει τίποτα παρά το ότι προκαλούμαι και ακούω τεράστια ψεύδη, ακούω φιλάθλους ότι εγκατέλειψαν. Δεν τον εγκατέλειψαν. Δεύτερον δεν έχω να λογοδοτήσω σε κανέναν φίλαθλο. Είναι ο Παναθηναϊκός δικός τους περισσότερο απ’ ότι δικός μου; Είναι περισσότερο δικός μου.
Παρόλα αυτά άφησα το όνομά μου να γίνεται έρμαιο, αλλά σήμερα ο κόσμος μαθαίνει την πραγματικότητα. Ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Αυτή ήταν η τρίτη συμφωνία που αθέτησε ο κ. Βαρδινογιάννης.

Για την περιβόητη χορηγία. Είπε ο κ. Βαρδινογιάννης ότι το συμφωνητικό της χορηγία είχε σταλεί αλλά για άγνωστους λόγους δεν υπεγράφη. Άγνωστοι λόγοι!
Η βασική συμφωνία λέει ήταν – και ομολογεί αυτό που σας είπα – ότι τα χρήματα θα τα έβαζα σταδιακά. Τα είπε ο ίδιος. Βέβαια άντε μέσα στον κυκεώνα να αντιπαραβάλλει κανείς τα κείμενα.
Εκτοτε ο κ. Βαρδινογιάννης τον τελευταίο χρόνο έχει κάνει ορισμένες τοποθετήσεις που αγνοούν τη λογική και τις συμβατικές του υποχρεώσεις όπως προκύπτουν από συμφωνητικό μετόχων. Τοποθετήσεις δεν θα μπορούσαν να έχουν κανέναν υποστηρικτή εκτός αν έχει κανείς μια τεράστια επικοινωνιακή δύναμη.
Σημειώστε ότι ένα από τα παράδοξα που ακούγονται είναι πως εγώ έχω επικοινωνιακούς μηχανισμούς ΕΓΩ! Εγώ έχω κανάλια, εφημερίδες ..
Όπως σε βγάζουν από τα ρούχα σου αυτά που θα σας πω. Ότι είναι μέτοχος του 54,7% και θα λειτουργώ ως 30%. Ας πούμε ότι έρχεται ένας για να κάνεις μια συμφωνία και δεν παίρνει το ποσοστό σου. Τι λες; Α εγώ αφού δεν έκλεισε το ντιλ θα λειτουργώ ως 30%; Αστεία πράγματα.
Α όχι δεν θα λειτουργήσω σαν 30% στην αύξηση, αλλά στα χρήματα που θα βάλουν οι άλλοι. Δηλαδή αν εγώ με το 10% έβαλα 1,8 εκατ. ευρώ, πόσα θα έβαζε ο κ. Βαρδινογιάννης; Αυτά τα πράγματα είναι απίστευτα.
Και εντυπωσιάζομαι από την αντιμετώπιση που έχει από τον Τύπο ο κ. Βαρδινογιάννης.
Και βέβαια είπε και την παγκόσμια πρωτοτυπία ότι «καθιστώ τις μετοχές μου αδρανείς». Με πήρε ένας γνωστός μου που έχει μια επιχείρηση και πάει για το άρθρο 99 και μου λέει: Ρε σύ τι παλεύω εγώ; Αφού υπάρχει κόλπο. Να καταστήσω τις μετοχές μου ανενεργές. Ίσως επειδή ο Τύπος δεν γνωρίζει τα επιχειρηματικά δεν το έψαξε.
Να σταθώ λίγο και το κομμάτι της εγγύησης. Είπε ότι ο ίδιος είναι εγγυητής. Τον ρώτησε κάποιος τι εγγυητής είναι. Και είπε: Είναι μια φράση που χρησιμοποίησα για ευρύτερες εγγυήσεις. Αν κάποιοι κατάλαβαν ότι θα είμαστε οικονομικοί εγγυητές λάθος κατάλαβαν. Αν κάποιος κατάλαβε τι εγγυήθηκε ας μου πει. Τον Μάρτιο είχε στείλει μια επιστολή στον κ. Πατέρα και του είπε ότι όλα είναι μια χαρά κι εγώ φταίω για όλα.
29/3 δήλωση Γιάννη Βαρδινογιάννη: Εμείς παρά την κριτική είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες. Ο ΠΑΟ είναι μεγάλος σύλλογος και θα ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιούργησαν καιροσκόποι.

Κ. Βαρδινογιάννη σου απαντώ από εδώ. Εσύ είσαι παρών κι εγώ είμαι καιροσκόπος; Εσύ προσπαθείς να φύγεις κι εγώ είμαι εδώ.
Ο κ. Βαρδινογιάννης είπε ότι δεν θέλει να βάλει μέλη στο ΔΣ και οδηγεί τον Παναθηναϊκό στο Πρωτοδικείο αν δεν μπουν μέλη μετά την επαναληπτική συνέλευση ο Παναθηναϊκός θα πάει στο Πρωτοδικείο.


Έχει υπογραφεί ένα συμφωνητικό και αυτό είναι το μόνο που του λέω, τα άλλα τα ξέρει. Έχει υπογράψει ένα συμφωνητικό όπου λέει πως έχουμε δικαίωμα προτίμησης αν κάποιος πουλάει τις μετοχές του. Άρα δεν μπορεί να καταστήσει αδρανείς τις μετοχές του, είναι υποχρεωμένος πρώτα να τις προσφέρει στους υφιστάμενους μετόχους. Υποχρεούται να βάλει μέλη. Δεν μπορεί ένας μέτοχος με το να μη τηρεί την συμβατική του υποχρέωση να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στο Πρωτοδικείο. Ας ρωτήσει τους δικηγόρους του.
Θα σας μιλήσω λίγο και για το γήπεδο και θα μπούμε στην ουσία της υπόθεσης που είναι το μέλλον. Οι μηχανισμοί του λένε ότι άστα αυτά για το παρελθόν, πάμε για το μέλλον. Βέβαια, δεν βολεύει. Θα μιλήσω για το μέλλον αλλά θα σας πω πρώτα για το παρελθόν.

Όταν μπήκα στον Παναθηναϊκό γνώρισα σαν απλός φίλαθλος την ιστορία του Βοτανικού. Από τη χαρά μου έβαλα τον όμιλό μου με ανταποδοτικούς λόγους βέβαια να κάνει κα μια χορηγία 23 εκατομμύρια ευρώ, για να χτιστεί το γήπεδο. Τα άλλα στηρίζω – δεν στηρίζω που λέει ο καθένας είναι παραμύθια της χαλιμάς. Βέβαια ένοιωσα τις πρώτες απογοητεύσεις όταν άκουσα «τι , το γήπεδο θα πάρει εταιρική επωνυμία;» Λέω για καθίστε ρε παιδιά; Οι άλλοι παίζουν στο Αλιάνζ Αρίνα, οι άλλοι στο Εμιρεϊτς.
Όταν μπήκα στα του γηπέδου εξέφρασα την αντίρρησή μου για τα χρήματα που ξοδεύτηκαν. Έπειτα αντιλήφθηκαν ότι το γήπεδο δεν μπορούσε να γίνει, γιατί οι εποχές για να πείσεις τους πάντες για χώρους, εκτάσεις κλπ. είχαν περάσει. Κατ’ αρχήν πρέπει να δούμε ποιοι αγόρασαν εκτάσεις πριν γίνει το γήπεδο. Μετά να κοιτάξουμε τα περιβαλλοντικά θέματα. Γελοιοποιήσαμε τις επιτροπές που έλεγαν για τους κορμοράνους, αλλά αυτοί είχαν δίκιο. Θα τσιμεντοποιούσαμε μια έκταση, θα πηγαίναμε τον Παναθηναϊκό λίγα χιλιόμετρα μακριά από του Ρέντη;
Είπε ο κ. Βαρδινογιάννης ότι κάποιος ρουφιάνος κάρφωσε για το γήπεδο. Μας είχε δείξει σε εμένα και τον κ. Πατέρα έναν άνθρωπο που μπορεί να το διέρρευσε. Ο άνθρωπος ήταν πολύ σοβαρός, δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει κάτι τέτοιο. Τι ψάχνεις; Αφού το γήπεδο μπήκε στην προσοχή των πάντων.

Παραμένει όμως το θέμα του γηπέδου που δεν μπορεί να περάσει έτσι ούτε ο φάκελος να κλείσει. Είπε ότι θα βάλει χρήματα, αλλά μετά δεν έβαλε. Και φέτος ο Παναθηναϊκός προχωράει με τα δικά μας χρήματα. Εντάξει. Το γήπεδο όμως είναι κάτι άλλο. Στο γήπεδο πρέπει να λογοδοτήσει να δούμε τα έξοδα, να γίνουν γνωστά που δόθηκαν αυτά τα χρήματα και να ξεμπλέξει νομικά το θέμα. Να μην έχει ο Παναθηναϊκός υποχρεώσεις προς τρίτους.

Πήρα σήμερα τηλέφωνο τον κ. Πηλαδάκη για το δικό του γήπεδο, 16,500 θέσεων έχει κοστίσει 28 εκατ. Ευρώ. Εμείς δώσαμε 10,5 εκατ. ευρώ και έχουμε μακέτες Δεν έχουμε τίποτα. Επίσης είχαμε ακούσει ότι το γήπεδο θα κοστίσει 140 εκατ. ευρώ. Είχαμε ζητήσει Πατέρα και εγώ να δούμε ποια η οικονομική λογική της δημιουργίας του γηπέδου αλά αυτό δεν ήρθε ποτέ. Ήμουν 10 μήνες ήσυχος, άρα αφού με κράτησαν ήσυχο και ολοκλήρωσαν τις προκλήσεις τους πρέπει να με ακούσουν.
Λέει ο. Βαρδινογιάννης. Τι βλέπετε να γίνεται στο γήπεδο; Λέει. Δεν έχω καμία ανάμιξη και δεν θέλω να έχω. Και μετά λέει. Αν και εφόσον υπάρχουν χρηματοδοτήσεις μπορεί να υλοποιηθεί. Αυτό είναι παραδοχή ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Και τα ξέρω ότι δεν υπάρχει.

Δύο ημέρες μετά παραιτείται ο κ. Σαμαράς, και λέει: Παραδίδουμε έργο για το οποίο είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση. Και βγαίνει ο κ. Βαρδινογιάννης στις ευχαριστίες του και λέει: Να ευχαριστήσω τον κ. Σαμαρά που υλοποίησε το έργο. Ποιο έργο; Πήρε 10,5 εκατ. ευρώ και έδωσε μακέτες!
Και τον ευχαρίστησε. Δεν μου κάνει εντύπωση. Εδώ ευχαρίστησε τον κ. Πέτρο Κόκκαλη που είπε μετά την ήττα μας με 4-0 ότι αποκαταστάθηκε η τάξη και παίζαμε με ροζ εμφανίσεις και είμαστε η ομάδα του παλατιού.

Ο κ. Σαμαράς δεν θα φύγει όμως έτσι. Θα ασκήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου. Τα χρήματα της ΓΗΠΕΛ πρέπει να έχουν ξοδευτεί σωστά. Αν δεν έχουν ξοδευτεί σωστά θα πρέπει κάποιος να λογοδοτήσει.

Για να κλείσω με το παρελθόν. Θέλει να φύγει ο κ. Βαρδινογιάννης; Στο καλό. Διέλυσε την πολυμετοχικότητα, κατέστρεψε το ρόστερ. Θυμάμαι τον κ. Νίκα που πρωτοστατούσε στο συλλαλητήριο μαζί με τον κ. Πλυτά, τελικά πάνω στη διετία επάνω έκανε τον μεσολαβητή του κ. Βαρδινογιάννη και μου έλεγε: Δώσε του όχι τα 60 εκατ. ευρώ που θέλει, δώστου τα 30 εκατ. Ο κ. Βαρδινογιάννης λοιπόν μας διέλυσε και εκ των έσω την πολυμετοχικότητα.

Δεν γίνεται να πάρουν άνθρωποι την ευθύνη μιας μεγάλης ΠΑΕ και ακόμα και αν βρεθεί κάποιος περιστασιακά να το κάνει, είναι μια λύση πρόσκαιρη. Μόνο η πραγματική πολυμετοχικότητα μπορεί να δώσει μέλλον.

Διέλυσε την πολυμετοχικότητα, διέλυσε το ρόστερ και κερδίσαμε λιγότερα λεφτά απ’ ότι αν θα ήμασταν στην Ευρώπη. Αυτή ήταν η ολοκλήρωση της ενέργειάς του. Αφού θέλεις να τις αδρανοποιήσεις τις μετοχές γιατί δεν το έκανες το Μάρτιο και το κάνεις τώρα;
Έβαλε μέσα την ΠΑΕ θεμιτά με μεταγραφές, το δέχομαι, αλλά και με τη ΓΗΠΕΛ, δεν βάζει και δεν θέλει να βάλει λεφτά, αλλά το χειρότερο είναι η επικοινωνία με παρατρεχάμενους που διχάζουν.

Εξαιρώ την οικογένεια Βαρδινογιάννη που την τιμώ και μιλώντας για τον Τζίγγερ του λέω τα εξής. Έχεις το 54,7 του Παναθηναϊκού. Αν θέλεις να φύγεις οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στο Πρωτοδικείο στο άρθρο 99 περί πτώχευσης, μόνο η υστεροφημία σου έχει ανάγκη. Ο ΠΑΟ δεν σε έχει ανάγκη. Φύγε όπως θέλεις. Η οικογένειά σου δεν αξίζει κάτι τέτοιο. Έχει προσφέρει στον Παναθηναϊκό. Ξέρω πω έχει συμβεί και σε άλλες οικογένειες του Παναθηναϊκού οι διάδοχοι να οδηγούν την οικογένεια σε περίεργες κατευθύνσεις. Αλλά το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό άθλημα, είναι κάτι που δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να εκτονώνεται, αλλά έστω και αν δε μπορεί να πάει στο γήπεδο, το να δει την ομάδα είναι άχτι. Οι παλιές οικογένειες πρέπει να ξεπεράσουν το θέμα, με τους διαδόχους.

Διάλεξε Γιάννη πώς θέλεις να φύγεις. Θέμα δικό σου και της υστεροφημίας σου είναι.
Δεν είναι ντροπή να χάνεις. Ντροπή είναι να μην κατεβαίνεις στο γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός έχει περάσει από πολλά πράγματα. Εχει περάσει από τεράστιες κρίσεις. Δεν καταστρέφεται. Μπορεί να έχει προβλήματα. Δεν είμαι τόσο δυνατός αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ.
Έστειλα σήμερα ένα εξώδικο στην ΠΑΕ Παναθηναϊκό. Μίλησα με τον κ. Γόντικα το έχει λάβει, του ζήτησα να συγκαλέσει έκτακτη ΓΣ για να εγκρίνει αύξηση του ΜΚ 15 εκατ. ευρώ. Ζητώντας να γίνει σε μια τιμή 0,33 ευρώ ανά μετοχή. Που βγάζει την αξία του ΠΑΟ προ της αύξησης στα 7,8 ευρώ.
Σημειώστε ότι έβγαλαν να γίνει αύξηση στα 128 εκατ. ο κατεστραμμένος Παναθηναϊκός. Τώρα θα πρέπει να γίνει αύξηση σε χαμηλή τιμή. Όποιος μέτοχος δεν μπει θα απολέσει το 60% των μετοχών του. Έτσι οι μετοχές του κ. Βαρδινογιάννη θα γίνουν dielouted. Γιατί ακολουθώ αυτή διαδικασία; Γιατί η αγάπη μου για τον ΠΑΟ έχει κάποια όρια. Δεν θα πήγαινα να μιλήσω με τον δικηγόρο όπου έχει παρκάρει τις μετοχές του. Είναι μια αύξηση που γίνεται σε μια τιμή που μπορεί να ακολουθήσουν όλοι. Είναι μια αύξηση που θα πρέπει να καλύψουμε ώστε οι μετοχές του κ. Βαρδινογιάννη να φτάσουν σε σημείο εξαΰλωσης και να αναλάβουμε εμείς οι υπόλοιπο.

Ο κ. Βαρδινογιάννης θα πρέπει να αποδεχθεί την αύξηση, θα πρέπει να καταλυθούν τα δικαιώματα προτίμησης με τα 20 μέλη στο ΔΣ και να υπάρχει και ένα νέο συμφωνητικό που θα λέει ότι τα μέλη μου δεν θα ψηφίζουν έως ότου το ποσοστό του μηδενιστεί.
Όλα τα υπόλοιπα που έχει κάνει τα τελευταία δύο χρόνια χάρισμά του. Δεν θα του ζητήσω ευθύνη για τον Γκοβού και τα λοιπά. Για τον φετινό αποκλεισμό μας, τίποτα. Δεν θα τον αφήσω όμως να πάρει το καπέλο του και να φύγει προτού επιλύσει τις εκκρεμότητες της ΓΗΠΕΛ. Το καταλαβαίνετε αυτό. Μπορεί τελικά να φτάσουμε να ζητά ο δήμος λεφτά. Αλλά πρέπει να βρεθεί άκρη.

Το πρώτο θέμα που επέλεξε να επικοινωνούμε μέσω τύπου, θα πρέπει να απαντήσει αν δέχεται την αύξηση και αν δέχεται να καταλυθεί το συμφωνητικό που έχουμε υπογράψει. Δέχεται να ψάξουμε το θέμα του γηπέδου; Αν τα δέχεται we are in business. Αν όχι…

Πρέπει όποιος Παναθηναϊκός από τους εύπορους μπορεί να έρθει και να συμμετάσχει σ’ αυτή την αύξηση. Προφανώς θα συμμετάσχω εγώ. Θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες το ποσό. Αλλά θα είμαι εδώ. Δεν δεσμεύομαι τι θα βάλω, θα κάνω το καλύτερο δυνατόν. Εκτός αν έχει κάποιος άλλος άλλη λύση. Άκουσα τον κ. Παύλο Γιαννακόπουλο να λέει ότι ο Παναθηναϊκός θα βρει το δρόμο του. Δεν μας λέει κι εμάς τη λύση, αν την έχει;

Δεν μπορώ να βλέπω στα επίσημα την πλουτοκρατία της Ελλάδας να έχουν πάρει διαρκείας και να κάνουν κριτική. Εντάξει μπορεί να μη βάλεις πολλά λεφτά. Αλλά δεν μπορείς να βάλεις τίποτα; Ας μη μιλάς τότε. Όποιος δεν το κάνει ας μη ξαναμιλήσει τουλάχιστον. Ας αφήσει εμάς τους υπόλοιπους να δούμε τι θα κάνουμε με τον Παναθηναϊκό.

Εχει ακουστεί το θέμα της λαϊκής βάσης. Ναι, η θέση μου είναι ότι το μέλλον του Παναθηναϊκού είναι να έχει και εύπορους επιχειρηματίες αλλά και μέτοχο τον απλό φίλαθλο. Αυτή την περίοδο δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν οι φίλαθλοι του ΠΑΟ να χρηματοδοτήσουν την λειτουργία του. Όμως πρέπει να δώσουμε δείγμα γραφής ότι θα πρέπει να πάμε σ ‘αυτή την κατεύθυνση.

Θέλει να πάρει τα λεφτά του κόσμου; Δεν πρόκειται να βάλει ο κόσμος λεφτά. Ακόμα και αν 1000 άτομα βάλουν από 300 ευρώ θα είναι μέτοχοι. Θα έχουν γνώμη, θα μιλάνε, θα κριτικάρουν. Προς τα εκεί πρέπει να πάμε. Και είναι ευκαιρία να σταματήσουν πλέον οι κριτικές του παρελθόντος. Να σταματήσει η διχόνοια. Μπροστά στις κρίσιμες στιγμές που περνάμε.
Κατ’ αρχήν ο κ. Βαρδινογιάννης στα τρία σημεία που του είπα να πει όχι. Οσες φορές διαπραγματευτήκαμε δεν τήρησε συμφωνίες. Θέλεις να πάς τον ΠΑΟ για πτώχευση; Το δικό σου ποσοστό θα πας για πτώχευση.

Μπορεί κάτι να πάει λάθος. Όμως όποιος έχει άλλη εναλλακτική ας την πει δεν έχω πρόβλημα να στηρίξω. Αλλά όχι αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.
Φίλαθλοι, δεν ξέρω τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Εγώ δεν δίνω ποσοστά 100% ότι θα τελειώσει το φετινό πρωτάθλημα. Μεταφέρονται τα προβλήματα της κοινωνίας στο γήπεδο που είναι ιδανικός τόπος για τέτοιες εκδηλώσεις. Το ποδόσφαιρο βρίσκεται στην Ελλάδα στο ύψιστο σημείο παρακμής. Η αδικία δημιουργεί σπίθες έκρηξης. Τα προβλήματα των ανθρώπων στις κερκίδες το ίδιο. Ζούμε σε δύσκολη περίοδο. Κανονικά θα έπρεπε να το παρατηρήσουμε από το σπίτι. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω. Πρέπει να παλέψω. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των φιλάθλων.

Εγώ είμαι αντίθετος σε κάθε μορφή βίας και στη φραστική. Και για μένα η βία για να αντιμετωπιστεί πρέπει να χτυπηθεί η γενεσιουργός αιτία της που είναι η φραστική βία. Αν ο άλλος βρίζει και έχει παραβατική συμπεριφορά δίπλα είναι και η άλλη βία.

Τι πρέπει να γίνει; Ένας βοηθός αθλητικού εισαγγελέα μέσα στο γήπεδο. Βρισιά σας λέω ότι πετάμε αντικείμενα. Δραματικά για να ακούσουν από τα μεγάφωνα πρώτη προειδοποίηση από τον διαιτητή. Δεύτερη, τρίτη. Έχει κανείς την διάθεση να δείτε τέτοια αποφασιστικότητα; Αν έχει ορίστε. Σας έλεγα ότι δεν ξέρω τι μπορεί να πάει λάθος, εννοώ ότι δεν ξέρει τι θα γίνει στην κοινωνία, στο γήπεδο.

Υπάρχει πιθανότητα να μείνω μόνος μου. Αν συμβεί αυτό, δεν μπορώ να προχωρήσω. Δεν έχω αυτή την περίοδο ούτε τη διάθεση ούτε τη δυνατότητα να αναλάβω μόνος μου τις ευθύνες. Δεν πιστεύω άλλωστε σ’ αυτό το μοντέλο βιωσιμότητας. Άλλωστε αυτοί που δεν συμμετέχουν σε εγχείρημα είναι οι πιο σίγουροι εχθροί του εγχειρήματος. Σε τέτοιου είδους παγίδα δεν πρόκειται να μπω.

Στα δύσκολα τον ΠΑΟ δεν πρόκειται να τον αφήσω. Θα προσπαθήσω για να τα καταφέρω. Θα κλείσω λέγοντας ένα: Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, Γιάννη Βαρδινογιάννη!».

Διαβάστε περισσότερα στο onsports.gr