ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι Βρετανοί είναι οι πιο παθιασμένοι οπαδοί αλλά και οι Έλληνες δεν πάνε πίσω

Οι Βρετανοί είναι οι πιο παθιασμένοι οπαδοί αλλά και οι Έλληνες δεν πάνε πίσω

Οι Βρετανοί φίλαθλοι αποδεικνύονται μεν ως οι πιο παθιασμένοι στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έρευνα της Mastercard, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και οι Έλληνες πάνε πίσω, αν αναλογιστεί κανείς ότι επιλέγουμε ομάδα πριν συμπληρώσουμε την πρώτη δεκαετία της ζωής μας και μπορεί να ταξιδέψουμε μέχρι και 5 ώρες για να δούμε την αγαπημένη μας ποδοσφαιρική ομάδα.

Του Δημήτρη Μαλλά

Η έρευνα της Mastercard για τον Δωδέκατο Παίκτη (The 12th Man’ study) έγινε με αφορμή τον τελικό του Champions League και συμμετείχαν 10.500 άτομα από 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στην έρευνα αφορούσε στους πιο ενθουσιώδεις οπαδούς, βάσει θετικών κριτηρίων, όπως η ατμόσφαιρα που δημιουργούν στο γήπεδο και η δέσμευσή τους στην υποστήριξη της ομάδας τους σε αγώνες εκτός έδρας – οδηγώντας σε μία σαρωτική νίκη των Βρετανών οπαδών, σύμφωνα με τις ψήφους των υπόλοιπων Ευρωπαίων φιλάθλων. Σχεδόν ένα τρίτο (32%) των ερωτηθέντων κατέταξε τους Βρετανούς στην κορυφή της λίστας με τους πιο παθιασμένους φιλάθλους – με τους Ισπανούς (16%) και τους Ιταλούς (12%) να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Η παραπάνω ‘επικράτηση’ των Βρετανών επιβεβαιώνεται και από άλλα ευρήματα, καθώς η έρευνα φέρνει στο φως την εντυπωσιακή δέσμευσή τους για ‘κοινωνικές’ θυσίες, ώστε να παρακολουθήσουν από κοντά έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Η αφοσίωση του έθνους στην ομάδα, σε μερικές περιπτώσεις υπερτερεί ακόμα και της αναζήτησης της αγάπης, καθώς το 11% των Βρετανών φιλάθλων παραδέχεται ότι δεν θα μπορούσε να συνάψει σχέση με οπαδό αντίπαλης ομάδας – θεωρώντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως τον απόλυτα ανασταλτικό παράγοντα για την προοπτική δημιουργίας μίας σχέσης. Ο ίδιος ανασταλτικός παράγοντας είναι αντίστοιχα υψηλός και στην περίπτωση των Τούρκων φιλάθλων, καθώς σύμφωνα με την έρευνα, το 12,7% επίσης δεν θα έκανε σχέση με οπαδό αντίπαλης ομάδας.

Στον αντίποδα, μόνο το 4,4% των Ελλήνων φιλάθλων συμφωνεί με τα παραπάνω, ενώ το 47,1% δεν έχει πρόβλημα να κάνει σχέση με άνδρα ή γυναίκα που υποστηρίζει τον μεγαλύτερο αντίπαλο της ομάδας τους.

Ενδεικτικό επίσης εύρημα του πόσο μακριά θα έφταναν για την αγαπημένη τους ομάδα οι λάτρεις της στρογγυλής θεάς, είναι και το ότι ένας στους δέκα Ευρωπαίους φιλάθλους παραδέχτηκε ότι θα ακύρωνε ακόμα και τον μήνα του μέλιτος, για να παρακολουθήσει την ομάδα του να παίζει στον τελικό του UEFA Champions League.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι οι Βρετανοί φίλαθλοι είναι μεταξύ εκείνων που επιλέγουν από αρκετά μικρή ηλικία την ομάδα που υποστηρίζουν, καθώς το 36% έχει επιλέξει την ομάδα του πριν την ηλικία των 10 ετών.

Ωστόσο, οι Έλληνες φίλαθλοι «σκοράρουν» καλύτερα από τους Βρετανούς, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 59%, ενώ το 24% δηλώνει ότι επέλεξε την ομάδα που υποστηρίζει μεταξύ 10 και 15 χρόνων. Η μέση ηλικία κατά την οποία οι φίλαθλοι επιλέγουν ομάδα στην Ευρώπη είναι τα 13 χρόνια. Οι Πορτογάλοι είναι εκείνοι που επιλέγουν ομάδα σε μικρότερη ηλικία, μόλις 7 ετών, ενώ οι Έλληνες αντίστοιχα στην ηλικία των 9 ετών κατά μέσο όρο.

Σε αντίθεση ωστόσο με τα παραπάνω ευρήματα, ενώ οι Βρετανοί φίλαθλοι εμφανίζονται πρόθυμοι να θυσιάσουν τις σχέσεις τους για χάρη του ποδοσφαίρου, δεν είναι τελικά τόσο πρόθυμοι να θυσιάσουν το χρόνο τους ή να ταξιδέψουν μακριά. Στην ερώτηση σχετικά με την μεγαλύτερη απόσταση που έχουν ταξιδέψει ποτέ για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα, ο μέσος χρόνος ταξιδιού των Βρετανών φιλάθλων ανέρχεται στις 4,13 ώρες, σχεδόν στο μισό από αυτόν των Πολωνών φιλάθλων (8,24 ώρες). Αντίστοιχα το 41% των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων που συμμετείχαν στην έρευνα, έχει ταξιδέψει από 2 έως 5 ώρες για να παρακολουθήσει αγώνα της ομάδας του, με το μέσο όρο να καταγράφεται στις 4,6 ώρες.

Επίσης, με γνώμονα την ανεκτίμητη αξία της «τρέλας» για το ποδόσφαιρο και λίγο πριν τον μεγάλο τελικό του UEFA Champions League 2017 στο Κάρντιφ, η έρευνα ασχολήθηκε και με την προθυμία των Ευρωπαίων φιλάθλων για θυσίες, με αντάλλαγμα ένα μαγικό εισιτήριο για τον τελικό. Το 21% των Ελλήνων φιλάθλων απάντησε ότι κανένα χρηματικό ποσό δεν θα ήταν αρκετό για να ανταλλάξουν το εισιτήριό τους, εάν είχαν την ευκαιρία να δουν την ομάδα τους να αγωνίζεται σε τελικό Champions League.

Τέλος, εκτός από το πάθος των Βρετανών φιλάθλων, η έρευνα ανέδειξε μία σειρά από ενδιαφέροντα «πολύχρωμα» ευρήματα, όπως μεταξύ άλλων:

- Οι Ολλανδοί φίλαθλοι είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που προτιμούν να παρακολουθούν την ομάδα τους στην τηλεόραση παρά στα γήπεδα, με το 41% να δηλώνει αυτή του την προτίμηση.

- Οι Ιταλοί φίλαθλοι είναι οι πιο πιστοί «στην έδρα τους», με το 41% να δηλώνει ότι υποστηρίζει την τοπική ομάδα της γενέτειράς του – περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.

- Οι Ρουμάνοι αποτελούν τους μεγαλύτερους «κυνηγούς της δόξας», καθώς το 26% αυτών παραδέχτηκε ότι η υποστήριξή διαμορφώνεται σε συνάρτηση με την επιτυχία της ομάδας του.

- Το 66% των Ουκρανών φιλάθλων δήλωσε ότι προτιμά να δει την ομάδα του στον τελικό του UEFA Champions League, παρά να κερδίσει το λαχείο .