ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σαν σήμερα: Ιδρύεται ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (pics+vids)

Σαν σήμερα: Ιδρύεται ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (pics+vids)
Ο Παναθηναϊκός ιδρύθηκε σαν σήμερα πριν από 111 χρόνια!
Eurokinissi

Παναθηναϊκός: Στις 3 Φεβρουαρίου 1908, ιδρύθηκε ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος μετά από μια ιδέα του Γεωργίου Καλαφάτη.

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 1908. Το ποδόσφαιρο μόλις έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα, όμως, οι μεγάλοι σύλλογοι της εποχής είχαν στραφεί στον κλασικό αθλητισμό και θεωρούσαν το «φουτ-μπολ», όπως γραφόταν στα έντυπα εκείνου του καιρού, ένα… παρακατιανό άθλημα. Ο Γεώργιος Καλαφάτης, αθλητής του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, είχε γνωρίσει το άθλημα και ήθελε να το εντάξει στον σύλλογο όπου άνηκε ο ίδιος. Οι ιθύνοντες, όμως, του «Συλλόγου των Ολυμπιονικών», διαφωνούσαν. Ο «δαιμόνιος» Κεφαλλονίτης δεν το… σκέφτηκε περισσότερο. Πήρε την απόφαση να φτιάξει έναν δικό του σύλλογο, μαζί με τον αδερφό του και αρκετούς ακόμα που είχαν την ίδια αγάπη για το ποδόσφαιρο και εγένετο… Παναθηναϊκός!

Εν αρχή ην… ο Παναθηναϊκός

Κάπως έτσι προέκυψε η ίδρυση του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, σαν σήμερα πριν από 111 χρόνια. Ο Παναθηναϊκός στο ξεκίνημά του, όπως κάθε τι καινούριο, αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες. Για να καταφέρει μάλιστα το νεοσύστατο σωματείο να εγγραφεί στα μητρώα του Συνδέσμου Ελληνικών, Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων, πέρασαν περίπου δυο χρόνια. Η πρώτη εγγραφή του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου στα μητρώα του ΣΕΑΓΣ, μεταξύ άλλων ανέφερε «Ούτος ιδρύθη την 3 Φεβρουαρίου 1908 ύπ’ αθλητών της Ποδοσφαιρίσεως και γνωστών φιλάθλων, ταχέως δε κατώρθωσε να καταλάβη έπίζηλον μεταξύ των Ποδοσφαιρικών Συλλόγων θέσιν έργαζόμενος πάντοτε ύπέρ τής ώς οίόν τε εύρυτέρας διαδόσεως τής παιδιάς ταύτης και της εν γένει ιδέας του αθλητισμού».

Παναθηναϊκός σημαίνει… συλλέκτης τίτλων

Από το 1908 μέχρι σήμερα, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος έχει καταφέρει να είναι το κλαμπ με τους περισσότερους τίτλους στην Ελλάδα… και όχι μόνο. Ο Σύλλογος έχει καταφέρει να πάρει περισσότερους από 2.000 επίσημους και ανεπίσημους τίτλους σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, με αποκορύφωμα βέβαια τα 6 ευρωπαϊκά του μπάσκετ, της πιο επιτυχημένης ομάδας όλων των εποχών στην Ελλάδα. Οι «πράσινοι» έχουν βέβαια να υπερηφανεύονται και για τα άλλα τμήματά τους. Το ποδόσφαιρο που είναι η μοναδική ομάδα που έχει πάρει αήττητο πρωτάθλημα το 1964, που έχει αγωνιστεί σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 κι έχει φτάσει σε αμέτρητες ευρωπαϊκές διακρίσεις. Παναθηναϊκός, όμως, είναι και το βόλεϊ, ο στίβος, η πυγμαχία, το πινγκ-πονγκ και τόσα άλλα αθλήματα που θα αδικήσουμε σίγουρα κάποιο αν αρχίσουμε να κάνουμε καταγραφή του καθενός ξεχωριστά.

Το δεδομένο είναι πως ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος είναι ο πλέον ιστορικός Σύλλογος στην Ελλάδα, με σωρεία τίτλων, τεράστια αθλητική, πολιτιστική αλλά και κοινωνική προσφορά και κληρονομιά. Εδώ και 111 χρόνια, το «τριφύλλι» ανθίζει στα γήπεδα και δίνει τεράστια οντότητα στον ελληνικό αθλητισμό, κάτι που δεδομένα θα γίνεται για… άλλα τόσα χρόνια και πιθανόν και περισσότερα. Έχοντας ξεπεράσει ήδη εδώ και μια δεκαετία – και έναν χρόνο πλέον – τον πρώτο αιώνα της ζωής του, ο Παναθηναϊκός και ο κόσμος του αισιοδοξούν πως επιτέλους θα βρει τον δρόμο του το ποδοσφαιρικό τμήμα, που ταλαιπωρείται όσο κανένα άλλο σχεδόν για μια δεκαετία. Κι αν στο μπασκετικό τμήμα, το κορυφαίο που έχει αναδείξει ποτέ σύλλογος σε όλα τα σπορ στην Ελλάδα, όπως και στον ΑΟ, υπάρχει η «εγγύηση» της οικογένειας Γιαννακόπουλου, αναζητείται το «αύριο» και η ελπίδα και για το ποδόσφαιρο… Το επιτάσσουν τα 111 χρόνια της ιστορίας, η δόξα και τα όσα σημαίνει για τον ελληνικό αθλητισμό ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr