ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κορονοϊός - Τζηκαλάγιας στο Newsbomb.gr: Θα κολλήσει το 60% των Ελλήνων

Κορονοϊός - Τζηκαλάγιας στο Newsbomb.gr: Θα κολλήσει το 60% των Ελλήνων

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Την προσοχή του πληθυσμού σχετικά με την διάδοση του ιού στην χώρα μας εφιστά ο πνευμονολόγος και βουλευτής Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας, Ζήσης Τζικαλάγιας μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Ο κ. Τζηκαλάγιας σχολίασε τόσο την κατάσταση που επικρατεί στην Καστοριά η οποία μαστίζεται από τον κορονοϊό έχοντας μάλιστα και δύο χωριά σε πλήρη καραντίνα, όσο και την επιστημονική εικόνα σχετικά με την διάδοση του ιού στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για έναν ιό με πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα.

Συγκεκριμένα τονίζει ότι «ο ιός δεν διαλέγει. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως θα κολλήσει σχεδόν το 60% του πληθυσμού της χώρας» και σε ερώτηση σχετικά με το ποια θα είναι η αντίδραση του συστήματος Υγείας σε μία τέτοια περίπτωση απαντά: «Το πολιτικό όσο και το ιατρικό ζήτημα είναι, αυτό να συμβεί σε βάθος χρόνου, δηλαδή πέντε, έξι ή και επτά μηνών. Αν έχουμε χιλιάδες κρούσματα σε λίγες μόνο μέρες, τότε κινδυνεύουμε να πάθουμε ότι και η Ιταλία ή η Ισπανία».

Επικαλούμενος την επιστημονική του ιδιότητα ωστόσο ο Ζήσης Τζικαλάγιας εξήγησε τι σημαίνει «κρούσμα» προκειμένου πολίτες που δεν έχουν ιατρικές γνώσεις να αντιληφθούν τι καλείται να αντιμετωπίσει το σύστημα Υγείας.

«Αρχικά υπάρχουν τα κρούσματα που μπορεί να εμφανίσουν ένα απλό συνάχι. Όλοι μας κάθε χρόνο μπορεί να εμφανίσουμε μία καταρροή. Τότε είναι πολύ πιθανόν να περνάμε μία ελαφριά ίωση. Στην συνέχεια υπάρχουν οι περιπτώσεις ανθρώπων που περνούν ακόμα και πνευμονία η οποία ωστόσο είναι ελαφριά με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να κάθονται σπίτι χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτούν. Ύστερα υπάρχουν ασθενείς με βαριά συμπτωματολογία που καταλήγουν στο νοσοκομείο και τέλος οι περιπτώσεις των ασθενών που πρέπει να μπουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», είπε.

tzikalagias-56.jpg
O βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ, Ζήσης Τζηκαλάγιας

Το στοίχημα για το σύστημα Υγείας αλλά και για την κυβέρνηση, τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ, είναι να μην υπάρξει τόσο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που να χρειάζονται να νοσηλεία στις ΜΕΘ. «Αυτό έπαθαν σε Ιταλία και Ισπανία. Έχουν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ από την Ελλάδα, αλλά οι άνθρωποι που χρειάστηκαν νοσηλεία σε αυτές, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έγιναν τόσοι πολλοί που το σύστημα κατέρρευσε», τονίζει.

Συμπληρώνει, όμως ότι «θεωρώ πως ο ιός θα μεταδοθεί σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού όπως είπα. Στόχος λοιπόν είναι τα κρούσματα που χρειάζονται ΜΕΘ να ‘απλωθούν’ σε βάθος χρόνου έτσι ώστε να υπάρχει χώρος στις ΜΕΘ για να νοσηλευτούν».

Σχετικά με την πόλη του, την Καστοριά, ο κ. Τζηκαλάγιας σημειώνει πως «από την πρώτη στιγμή, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν θηριώδης για την πόλη μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Κρατήστε μόνο αυτό: όταν οι νεκροί στην Ελλάδα ήταν έξι, η Καστοριά είχε ήδη θρηνήσει τρεις ανθρώπους».

O βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ, Ζήσης Τζηκαλάγιας

Σχετικά με το πού αποδίδει την τόσο εκτεταμένη διάδοση, ο πνευμονολόγος και βουλευτής σημειώνει πως το «προηγούμενο διάστημα υπήρξαν πολλοί συντοπίτες μας που πήγαν τόσο στους Αγίους Τόπους, όπως πήγαν και από άλλα μέρη της χώρας όπως η Ηλεία και η Αχαΐα, αλλά και ένας πολύ μεγάλος αριθμός εμπόρων της πόλης οι οποίοι βρέθηκαν στην Ιταλία». Δίνοντας στοιχεία, ο κ. Τζηκαλάγιας είπε χαρακτηριστικά ότι πάνω από 200 γουναράδες, μαζί με εργαζομένους τους βρέθηκαν στο Μιλάνο το διάστημα 20-25 Φεβρουαρίου.

«Με δεδομένο πως οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν άτομα νεαρής ηλικίας και μεσήλικες, σκεφτείτε πόσοι από μπορεί να κόλλησαν τον ιό και να τον μετέδωσαν σε άλλους στην πόλη μας δίχως οι ίδιοι να το γνωρίζουν», συμπληρώνει. Κάπως έτσι, από την διάδοση του ιού στην πόλη μπορεί να κόλλησε και η 41χρονη γυναίκα που τελικά απεβίωσε προκαλώντας ερωτηματικά στην πόλη λόγω του νεαρού της ηλικίας της.

«Την άτυχη γυναίκα την γνώριζα, έμενε σε ένα χωριό στα σύνορα με τον νομό Φλωρίνης και η περιοχή αυτή θεωρείται σαν να λέμε ‘άγονη γραμμή’. Θέλω να συλλυπηθώ τους οικείους της, είναι κρίμα να χάνεται ένας τόσο νέος άνθρωπος», είπε ο κ. Τζηκαλάγιας και συμπλήρωσε περιγράφοντας την εικόνα του νοσοκομείου της περιοχής.

O βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ, Ζήσης Τζηκαλάγιας

«Όπως ξέρετε η κατάσταση στην πόλη είναι δύσκολη. Το νοσοκομείο μας μετατράπηκε σε νοσοκομείο Covid-19 με αποτέλεσμα όλα τα άλλα περιστατικά όπως εγκεφαλικά, ή οτιδήποτε άλλο να εξυπηρετείται κυρίως από τα νοσοκομεία των γύρω περιοχών. Το πρόβλημα, όμως είναι, ότι όταν μαθαίνουν από τις γύρω περιοχές πλησιάζει κάποιος ασθενής από την Καστοριά, του ζητούν βεβαίωση πως δεν είναι ασθενής του κορονοϊού, με ό,τι αυτό κι αν συνεπάγεται για την ταχύτητα εξυπηρέτησης».

Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ και πνευμονολόγος εξέφρασε την ελπίδα ότι εάν δεν επιδεινωθεί η κατάσταση τις επόμενες δέκα μέρες, τότε είναι πιθανόν να μιλάμε και για ύφεση του φαινομένου, συμπληρώνοντας πως «ο κόσμος στην Καστοριά έχει καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης γι αυτό και τηρούν τα μέτρα περιορισμού. Το Σάββατο ήταν όλοι βόλτα, λιάζονταν και δεν μπορούσε ούτε το ασθενοφόρο να πάει στο νοσοκομείο από την κίνηση. Από την Κυριακή όλοι είναι πολύ πιο προσεκτικοί».

«Ας ελπίσουμε πως αφού ξεκινήσαμε πρώτοι, να τελειώσει όλο αυτό για την πόλη μας πολύ σύντομα αλλά και για την χώρα», είπε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

25η Μαρτίου - Συγκίνηση: «Η Ελλάδα πάντα έβγαινε πιο δυνατή» - Το μήνυμα πιλότου της ομάδας «Ζευς»

Σχετικές ειδήσεις