ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θ. Λιβάνιος στο Newsbomb.gr: Τα λάθη μας, τα παραδεχόμαστε, τα διορθώνουμε και προχωράμε

Θ. Λιβάνιος στο Newsbomb.gr: Τα λάθη μας, τα παραδεχόμαστε, τα διορθώνουμε και προχωράμε
InTime

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Υφυπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου στο Newsbomb.gr και στον δημοσιογράφο Κώστα Τσιτούνα

Η λειτουργία του κράτους πήρε κι αυτή τα δικά της μαθήματα από την υγειονομική κρίση και όπως εκτιμά ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος τα συμπεράσματα αυτά είναι πολύ χρήσιμα.

Ο κ. Λιβάνιος παραδέχεται ότι η κυβέρνηση έχει κάνει λάθη στην διαχείριση της κρίσης, όμως όπως ισχυρίζεται, αυτά εντοπίζονται αμέσως και διορθώνονται. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού κι αυτό φαίνεται σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης.

Στην συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Λιβάνιος αναφέρεται στους κατ'επάγγελμα συνωμοσιολόγους οι οποίοι επιχειρούν όπως λέει να εκμεταλλευτούν πολιτικά τα κρούσματα και τους νεκρούς, ενώ ξεκαθαρίζει οτι οι υπουργοί εργάζονται με ορίζοντα τετραετίας.

Ασκεί σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ενω είναι κάθετος ότι η κυβέρνηση δεν έχει επαναπαυθεί σε καμία περίπτωση στις... δημοσκοπικές δάφνες.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου στο Newsbomb και τον δημοσιογράφο Κώστα Τσιτούνα.

-Κύριε Λιβάνιε, με το χέρι στην καρδιά είστε ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος εν μέσω πανδημίας; Ακούω πολλά παράπονα για κρατικές υπηρεσίες που δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα, που καθυστερούν τα ραντεβού κλπ. Τι εικόνα έχετε εσείς;

Κοιτάξτε. Θεμελιώδης αποστολή του κράτους είναι να βοηθά τον πολίτη. Σε αυτή την πανδημία αποδεικνύεται σε πόσο λάθος βάση διεξάγεται η συζήτηση για ένα μεγαλύτερο ή ένα μικρότερο κράτος. Το θέμα είναι ένα αποτελεσματικό, σύγχρονο κράτος, που να προσαρμόζεται με ευελιξία στις απαιτήσεις των καιρών και τις ανάγκες των πολιτών. Ας μην ξεχνάμε ότι και ο κρατικός μηχανισμός πλήττεται από την πανδημία εξίσου με την υπόλοιπη κοινωνία. Πήρε κι εκείνος τα δικά του μαθήματα που μετά την υγειονομική κρίση θεωρώ ότι θα αποδειχθούν ιδιαιτέρως χρήσιμα.

-Διάβαζα σε ένα άρθρο σας που γράψατε ότι ανακτήθηκε κάτι που εδώ και πολλά χρόνια ήταν χαμένο: η αξιοπιστία του κράτους και της δημόσιας λειτουργίας. Αυτό πώς προκύπτει κύριε υφυπουργέ; Από ποιες ενέργειες προκύπτει αυτό;

Θυμηθείτε που βρισκόμασταν πριν από την πανδημία και πως αυτό που ονομάζουμε κράτος βρέθηκε δίπλα στον πολίτη όταν χρειάστηκε η χώρα να μείνει σπίτι, τον περασμένο Μάρτιο, προκειμένου να βοηθήσει το υγειονομικό σύστημα. Ετοιμότητα του μηχανισμού στο πρωτόγνωρο τότε πρώτο λοκντάουν, έλεγχοι, ιχνηλατήσεις, άμεσο σχέδιο οικονομικής στήριξης, τηλεκπαίδευση αργότερα και σταδιακά εξυπηρέτηση από το σπίτι για περισσότερες από 100 υπηρεσίες για τις οποίες, έως τότε, ο πολίτης έπρεπε να σταθεί στην ουρά. Η πανδημία βοήθησε το κράτος να επικαιροποιήσει τον ρόλο του και τη σχέση του με τον πολίτη και έκανε τον πολίτη να ξανασκεφθεί ότι πρέπει να το εμπιστευθεί ξανά.

-Η τηλεργασία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για τον πιο γρήγορο εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών; Ακόμα πηγαινοερχόμαστε για χαρτιά… Έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο;

Εκείνο που σχεδόν αποτελεί παρελθόν είναι να ζητά το κράτος από τον πολίτη κάτι το οποίο το ίδιο διαθέτει. Δηλαδή, ήταν αδιανόητο να ζητά το κράτος από τον πολίτη να προσκομίσει ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα, αφού είναι μία πληροφορία που ήδη το κράτος την έχει. Αυτό άλλαξε. Με την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, περισσότερες από 100 υπηρεσίες γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Για πολλά δικαιολογητικά και βεβαιώσεις δεν χρειάζεται πλέον να πάμε ούτε καν σε κάποιο ΚΕΠ. Πιστοποιητικά γέννησης, βεβαιώσεις οικογενειακής κατάστασης, βεβαιώσεις εγγυτέρων συγγενών, για τις οποίες χρειαζόταν αναμονή στην ουρά κάποιου δημοτολογίου ή ληξιαρχείου, τώρα γίνονται από το σπίτι με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

-Οι δημόσιοι υπάλληλοι πώς θα εμβολιαστούν κύριε Λιβάνιε; Έχετε κάποιο σχέδιο;

Έχει καταρτιστεί από το υπουργείο Υγείας ένα πολύ εμπεριστατωμένο σχέδιο εμβολιασμού για τη σειρά των ομάδων του πληθυσμού. Σε αυτό εντάσσονται και οι υπάλληλοι του Δημοσίου, με προτεραιότητα σε εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

- Έχω την αίσθηση ότι σε αυτό το δεύτερο κύμα του κορονοϊού δεν έχετε κάνει ως κυβέρνηση, ως κράτος μια ισχυρή καμπάνια ενημέρωσης του λαού, με αποτέλεσμα να βρίθει η συνωμοσιολογία κατά των εμβολίων κλπ. Κάνω λάθος;

Μια κοινωνία ανοιχτή, ελεύθερη και δημοκρατική δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν πολίτη να συμμετάσχει, χωρίς τη θέλησή του, σε έναν εμβολιασμό. Τον εξηγήσιμο φόβο για το άγνωστο, συμφωνώ μαζί σας, κάποιοι επιτήδειοι τον εκμεταλλεύονται και τον εντάσσουν στην παραπληροφόρηση και την κατ’ επάγγελμα συνωμοσιολογία. Μην απορήσετε αν κάποιοι επιχειρήσουν να το εκμεταλλευτούν και πολιτικά. Αυτά συμβαίνουν σε όλον τον κόσμο. Δική μας αποστολή, με το προσωπικό παράδειγμα του καθενός μας, από τους πολιτικούς αρχηγούς και την Εκκλησία μέχρι τους δημάρχους και γνωστούς αθλητές και καλλιτέχνες, είναι να πείσουμε ότι τα εμβόλια για μία ακόμη φορά αποτελούν την ελπίδα της ανθρωπότητας. Είναι η απάντηση της ανθρωπότητας στη μεγάλη περιπέτεια που περνάει, είναι το όπλο της για να βγει τελικά νικήτρια.

-Αυτή η κρίση θα τραβήξει μακριά; Υπό την έννοια ότι η οικονομία έχει συντριβεί. Πώς μπορεί να επανέλθει η πραγματική οικονομία, όταν θα τελειώσουμε με την περιπέτεια του κορονοϊού;

Το αποτύπωμα του κορονοϊού θα είναι βαρύ για την παγκόσμια οικονομία και φυσικά και για την Ελλάδα. Το στοίχημα είναι να βγούμε γρήγορα μπροστά. Το πακέτο των 72 δισεκατομμυρίων ευρώ που πέτυχε η Ελλάδα μετά από σκληρή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα. Όχι μόνο για το μεγάλο εύρος της ενίσχυσης αλλά κυρίως αποτελεί ευκαιρία να αποδείξουμε για πρώτη φορά ότι δεν αρκεί η απορρόφηση αλλά η αξιοποίηση του πακέτου προκειμένου η Ελλάδα να μπει οριστικά σε τροχιά ανόδου. Το «Σχέδιο Πισσαρίδη» έτσι όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, είναι ευρέως αποδεκτό ότι αποτελεί την βάση για την ισχυρή Ελλάδα.

-Η πολιτική σας αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ βοηθάει κάπου το κράτος να γίνει καλύτερο; Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με τα τσουρέκια και τις ποδηλατάδες κι εσείς ασχολείστε με τις βίλες στα Λεγραινά. Είναι επίπεδο αυτό; Εσείς είστε ικανοποιημένος;

Κύριε Τσιτούνα, η κυβέρνηση έχει μια εξαιρετικά φορτωμένη ατζέντα. Η διαχείριση της πανδημίας, η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της, η επιθετικότητα της Τουρκίας, η θέση της χώρας στο Εξωτερικό, το προσφυγικό. Σε αυτό το πεδίο είναι έτοιμη να αναμετρηθεί με την αντιπολίτευση. Την κυβέρνηση την εμπιστεύονται οι πολίτες για να φτιάξει την, μετά την οικονομική κρίση και μετά την πανδημία, ισχυρή Ελλάδα. Ενδεχόμενες αστοχίες και λάθη μέσα στην πρωτοφανή αυτή καταιγίδα τα παραδεχόμαστε, τα διορθώνουμε, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις να μη γίνουν ξανά και προχωράμε μπροστά. Η εμπλοκή με τα δημόσια πράγματα απαιτεί διαφάνεια και λογοδοσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε την κριτική δέχεται, ούτε αυτοκριτική είναι διατεθειμένος να κάνει. Πολύ περισσότερο που οι επίσημες εξηγήσεις που επιχειρήθηκε να δοθούν για το ζήτημα, προκάλεσαν τόσα νέα και σοβαρά ερωτήματα, που οι ίδιες οι απαντήσεις κατέστησαν το θέμα σημαντικό.

-Κάποιοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα καταρρεύσει υπό το βάρος της οικονομικής ύφεσης και θα αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Μήπως είναι οι ίδιοι που επένδυαν στην αποτυχία διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης; Στην αποτυχία της χώρας; Ή μήπως εκείνοι που ανά πάσα στιγμή εμφανίζονταν έτοιμοι να κάνουν πολιτική με τα θύματα της πανδημίας. Οφείλω να σας θυμίσω ότι και στις τέσσερις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, έχουν αποτύχει παταγωδώς στις εκτιμήσεις τους. Ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση δεν θα ακούσει στις σειρήνες των ευνοϊκών δημοσκοπήσεων και εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Με αυτό τον χρονικό ορίζοντα δουλεύουμε όλοι μας.

-Μήπως έχετε επαναπαυθεί στις «δημοσκοπικές δάφνες» που σας εμφανίζουν σε ικανοποιητικά ποσοστά;

Οι πολίτες, ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές, εμπιστεύονται, την κυβέρνηση. Δεν είναι ένα απλό προβάδισμα, έστω και μεγάλο, της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης ότι η χώρα κινείται πλέον στον σωστό δρόμο. Ότι διαθέτει μία κυβέρνηση που μπορεί να τα βγάλει πέρα στα δύσκολα. Τα ποσοστά αποδοχής αποτελούν τεράστια ευθύνη για όλους μας και δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να επαναβεβαιώνουμε κάθε μέρα την εμπιστοσύνη αυτή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό - Κωνσταντίνος Αγγελίδης: Δικαιώθηκε για το τροχαίο - Το εξαψήφιο ποσό της αποζημίωσης