ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Από μία βροχή σε μια ιστορία»: Μια βραβευμένη ταινία από παιδιά για τις φονικές πλημμύρες του 1961

«Από μία βροχή σε μια ιστορία»: Μια βραβευμένη ταινία από παιδιά για τις φονικές πλημμύρες του 1961

Οι φονικές πλημμύρες το 1961 έγιναν ντοκιμαντέρ από τους μαθητές του 7ου Γυμνασίου Περιστερίου. Τι λένε στο Newsbomb.gr οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που έλαβαν μέρος σε αυτό το ξεχωριστό project. Τα μηνύματα από τον δήμαρχο της πόλης, Ανδρέα Παχατουρίδη και αντιδήμαρχο Παιδείας, Αναστάσιο Θεοδωράκο.

Η αγάπη για την πόλη τους και για την ιστορία της ήταν οι κύριοι άξονες για τους μαθητές του 7ου Γυμνασίου Περιστερίου να φτιάξουν μια ταινία μικρού μήκους.

Η ταινία που απέσπασε το 1ο βραβείο με τίτλο «Από μια βροχή… σε μια ιστορία», στον 3ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου», είναι τόσο αριστουργηματικά δομημένη και σκηνοθετημένη που σίγουρα την ζηλεύουν πολλοί επαγγελματίες.

Το θέμα της ήταν οι συνέπειες από τον κατακλυσμό στις δυτικές συνοικίες και κυρίως το Περιστέρι το 1961. Ένα γεγονός καταστρεπτικό. Ένα γεγονός που όσοι το έζησαν το έθαψαν στις μνήμες τους καθώς η ορμή του νερού παρέσυρε τα πάντα και στοίχησε την ζωή σε 43 ανθρώπους.

Τα παιδιά του 7ου Γυμνασίου Περιστερίου, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους δημιούργησαν ένα βίντεο ντοκιμαντέρ το οποίο καθηλώνει τους θεατές του.

Τα παιδιά μέσα από το φιλμ τους ξετύλιξαν μια νύχτα αυτή της 5ης προς την 6η Νοεμβρίου του 1961 καθώς η νεροποντή προκάλεσε πλημμύρες οι οποίες κόστισαν την ζωή σε 43 ανθρώπους.

Το βίντεο πατάει πάνω στην μαρτυρία μιας γυναίκας που έζησε αυτή την καταστροφή, που είδε με τα μάτια της όλο τον πόνο και τις στιγμές που ήταν έντονες. Η Βιβή Γεωργακά συγκινεί με την αφήγηση της.

Ταυτόχρονα μαθητές και εκπαιδευτικοί έκαναν πολύ μεγάλη έρευνα και συνέθεσαν στοιχεία από αποκόμματα εφημερίδων της εποχής αλλά και από ρεπορτάζ.

Μιλάνε στο Newsbomb.gr για την επιτυχία τους, για το βίντεο, για το βραβείο αλλά και για τις συγκινητικές στιγμές που έζησαν με την μαρτυρία της Γεωργακα.

Επίσης μιλάει ο αντιδήμαρχος Παιδείας της πόλης του Περιστερίου Αναστάσιος Θεοδωράκος στο Newsbomb.gr για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του 7ου Γυμνασίου Περιστερίου ενώ και ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Παχατουρίδης στέλνει το δικό του μήνυμα

Η 14χρονη Μαριλένα μας δείχνει την αφίσα της ταινίας «Από μια βροχή σε μια ιστορία»

Από μία βροχή σε μια ιστορία, πως προέκυψε αυτός ο τίτλος;

«Μετά από πάρα πολλές δοκιμές, προσπάθειες και σκέψεις απορρίψαμε κάποιους άλλους τίτλους και καταλήξαμε σε αυτόν, εφόσον είναι ένα καιρικό φαινόμενο συχνό της εποχής μας αλλά ωστόσο μέσα από αυτό το καιρικό φαινόμενο προκύπτει μια ιστορία συγκινητική, βάθους και τοπική και έτσι σκεφτήκαμε ο τίτλος να είναι αυτός. Από μία βροχή σε ένα ιστορικό γεγονός, σε μια ιστορία εξαιρετική».­

Πόσα παιδιά πήραν μέρος

«Δώδεκα παιδιά πήραν μέρος σε αυτό το εγχείρημα».

Απόκομμα εφημερίδας που βρήκαν οι μαθητές κατά την έρευνα τους

Μέσα από αυτό το φιλμ παιδιά και εκπαιδευτικοί κάνετε μια βαθιά έρευνα. Πήγατε στο αρχείο της ΕΡΤ, πήγατε στη βιβλιοθήκη στο παλιό καπνεργοστάσιο. Πόσο κράτησε αυτή η έρευνα και τι αποκομίσατε από αυτήν;

«Υπήρχε μια σημαντική δυσκολία πέρυσι. Δεν μπορούσαμε να επισκεφθούμε την ψηφιακή βιβλιοθήκη, απαγορευόταν η είσοδος μας. Άρα έπρεπε να προμηθευτούμε από κάποιον υπεύθυνο της βιβλιοθήκης της Βουλής, το υλικό που χρειαζόμασταν. Και σε αυτό βρήκαμε πολύτιμη στήριξη στο πρόσωπο της κας. Μαρίας Γλωσσοπούλου η οποία μας εξυπηρέτησε κάνοντας την αναζήτηση των αρχείων και ό,τι της ζητήσαμε μας το έστειλε».

Η μαρτυρία της κας Βιβή Γεωργακά. Έδεσε όλη την έρευνα σας;

«Είχαμε ακούσει την κα. Γεωργακά να αφηγείται ένα κομμάτι εκείνης της βραδιάς. Την προσπάθεια που έκανε η μητέρα της να βρει στο υπόγειο του σπιτιού το κουτάκι με τα χρήματα που είχαν μέσα. Αυτό το είπε και συγκινήθηκε και ήταν η αφορμή να κάνουμε το φιλμ με κεντρικό αφηγητή την κα. Γεωργακά να ντύσουμε την ιστορία, όπως και έγινε…

Όλοι οι μαθητές συγκινηθήκαμε γιατί γνωρίσαμε και ένα άγνωστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας και όλη η διαδικασία έγινε σε ένα πολύ ευχάριστο κλίμα».

Την διάκριση την περιμένατε (και αυτή την φορά);

«Το σχολείο μας έχει βγει πρώτο στον ανάλογο διαγωνισμό άλλες δύο φορές, από εκεί και πέρα η ταινία που επιμεληθήκαμε εμείς μας άρεσε πάρα πολύ και την κάναμε με πολύ αγάπη και μεράκι».

Η dream-team που κατέλαβε την πρώτη θέση στον 3ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας

Η ομάδα που κατέλαβε την πρώτη θέση του διαγωνισμού αποτελείται απο τους εκπαιδευτικούς: Διευθύντρια Παπαμάρκου Μελπομένη, καθηγήτριες Μακρή Ιωάννα και

Κακαδιάρη Άννα και τους μαθητές: Γιάννης Μαρκάτος, Μαριλένα Πλατανά, Ηλιάνα Γαλάμη, Παυλίνη Καλοδίκη, Ευδοκία Αξιώτη, Παναγιώτης Μαντής,

Μαρία Δελέγκου, Αλέξανδρος Δελέγκος, Κωνσταντίνα Τουτουδάκη, Παναγιώτα Νικολοπούλου, Πέτρος Βαργιαμίδης, Σταύρος Αλλιακος

Ανδρέας Παχατούριδης, δήμαρχος Περιστερίου: Η ιστορία της πόλης

Ο Δήμαρχος Περιστερίου τόνισε το γεγονός ότι το 7ο Γυμνάσιο της πόλης, κατέκτησε για τρίτη φορά τον εν λόγω διαγωνισμό, αυτή τη φορά, αποτυπώνοντας την ιστορία μιας οικογένειας που συναντά τη σπαρακτική ιστορία μιας συνοικίας, κι αυτή με τη σειρά της την ιστορία μιας πόλης, της 5ης Νοεμβρίου 1961

tainia1.jpg
Ο Δήμαρχος Α. Παχατουρίδης συνεχάρη του μαθητές και εκπαιδευτικούς του 7ου Γυμνασίου

Αναστάσιος Θεοδωράκος Αντιδήμαρχος Παιδείας: Υπερήφανοι για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς

«Το 7ο Γυμνάσιο της πόλης μας, κατέκτησε για τρίτη φορά τον εν λόγω διαγωνισμό, αυτή τη φορά, αποτυπώνοντας την ιστορία μιας οικογένειας που συναντά τη σπαρακτική ιστορία μιας συνοικίας, κι αυτή με τη σειρά της την ιστορία μιας πόλης, την 5η Νοεμβρίου 1961.

Το γεγονός αυτό, είναι αποτέλεσμα της συστηματικής και μεθοδικής εκπαιδευτικής εργασίας, αναδεικνύοντας το δημόσιο σχολείο που βοηθά τους νέους μας να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους.

Μάλιστα, σε μια δύσκολη περίοδο για όλους μας, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων προστασίας της υγείας μας, το 7ο Γυμνάσιο κατάφερε και πάλι να ξεχωρίσει σε Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια της δύσκολης καθημερινότητας.

Συγχαρητήρια στους μαθητές μας, εκπαιδευτικούς και γονείς!..».

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Αναστάσιος Θεοδωράκος με τους εκπαιδευτικούς και μια μαθήτρια που συμμετείχαν στην παραγωγή της ταινίας

Η ιστορία

Από την φονική νεροποντή πνίγηκαν 43 άνθρωποι. Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν στο Μπουρνάζι, Νέα Λιόσια, Ταύρος, Θησείο, Αιγάλεω, Μοσχάτο, Νέο Φάληρο, Νίκαια και Άγιος Ιωάννης Ρέντης. Στο κέντρο της Αθήνας πολλοί δρόμοι όπως η Σίνα, η Ομήρου, η Πατησίων, η Βουκουρεστίου, η Αλεξάνδρας και η Συγγρού είχαν μετατραπεί σε ορμητικά ποτάμια και στην οδό Πειραιώς το ύψος του νερού έφθασε τα δύο μέτρα.

Ιδιαίτερα επλήγησαν οι λαϊκές συνοικίες και οι φτωχογειτονιές της Δυτικής Όχθης, το Μπουρνάζι, η Ανθούπολη, και τα Νέα Λιόσια, όπου καταμετρήθηκαν και τα περισσότερα θύματα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων, οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν ήταν οι μεγαλύτερες της τελευταίας πεντηκονταετίας.

Συνολικά κατέρρευσαν 400 σπίτια. Τα περισσότερα από αυτά στο Μπουρνάζι. Άλλες 1.500 κατοικίες κρίθηκαν ετοιμόρροπες και ακατοίκητες. Συνολικά 4.000 οικήματα πλημμύρισαν, ενώ πάνω από 3.500 άνθρωποι έμειναν άστεγοι στην Αθήνα και 1000 στον Πειραιά.

Γιατί αποτελούν παράδειγμα

Σε μια εποχή που οι έφηβοι είναι κολλημένοι πάνω από τις οθόνες των κινητών τους τα παιδιά αυτά που προέρχονται από το Περιστέρι με την ώθηση των εκπαιδευτικών τους μάθανε την τοπική ιστορία της πόλης τους. Δέθηκαν περισσότερο μαζί της. Ασχολήθηκαν με κάτι δημιουργικό και αποκόμισαν και γνώσεις. Ήρθαν σε επαφή με την έρευνα και έδωσαν μια πολύ ωραία εργασία. Γιατί παιδιά σαν κι αυτά του 7ου Γυμνασίου Περιστερίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.