ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γνωστές Ελληνίδες στέλνουν ηχηρό μήνυμα κατά της βίας μέσω του Newsbomb.gr: Δεν είσαι μόνη, μίλα!

Γνωστές Ελληνίδες στέλνουν ηχηρό μήνυμα κατά της βίας μέσω του Newsbomb.gr: Δεν είσαι μόνη, μίλα!

Ισχυρές γυναικείες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, της τέχνης και του πολιτισμού στέλνουν ηχηρό μήνυμα μέσω του Newsbomb.gr κατά της βίας

Η αλήθεια που κρύβεται πίσω από το μακιγιάζ, πίσω από καλά κλειδωμένες πόρτες εκεί που βασιλεύει η βία. Αυτή την αλήθεια θα σπάσουμε, με σημείο αναφοράς την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της γυναικείας κακοποίησης, που ήταν την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου.

Γυναίκες από τους χώρους της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, της τέχνης και του πολιτισμού στέλνουν μέσω του Newsbomb.gr ηχηρό μήνυμα:

«Όχι στη Βία», «Σπάσε τη Σιωπή», «Τόλμα και είμαστε δίπλα σου»!

Ένα ρεπορτάζ που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει και να επισημάνει, πως όλοι είμαστε απέναντι στη βία και ειδικά όταν αυτή ασκείται σε βάρος των γυναικών. Στις μανάδες, στις αδερφές μας, στις γυναίκες μας, στις κόρες μας. Είναι εγκληματική και μόνο η σκέψη.

Μιλήστε! Καλέστε στο 15900 στην 24ωρη Γραμμή SOS κατά της Βίας των Γυναικών.

Στο θέμα που ακολουθεί μια εκ των γυναικών η Άννα η Ζηρδέλη έσπασε τα βίαια δεσμά που την κρατούσαν, η ζωγράφος και εικαστικός Σοφία Καλιφατίδου έφτιαξε πίνακες αφιερωμένους στην εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών.

Η άνκοργομαν Κατερίνα Παναγοπούλου θυμάται τις μεταδόσεις της για την Τοπαλούδη και τα μηνύματα που δεχόταν μετά τα δελτία τα οποία ήταν αρρωστημένα και άφηναν υπονοούμενα για την ηθική του κοριτσιού.

Η Αναστασία Γιάμαλη μιλά για την αναγκαία δημιουργία δομών για την πρόληψη και την προστασία από την έμφυλη κακοποίηση ενώ θίγει και το θέμα της νομικής αναγνώρισης της γυναικτονίας.

Στο θέμα αυτό αναφέρεται και η δημοσιογράφος Σοφία Τουντούρη, η οποία επισημαίνει πως σκοτώνουν τα χέρια που οπλίστηκαν από τη ζήλεια, το μίσος, τον θυμό και όλα τα κατάλοιπα μίας τοξικής «αρρενωπότητας» και μίας ξεπεσμένης πατριαρχίας και όλα αυτά στο όνομα…της αγάπη.

Η Ζωή Κρονάκη επισημαίνει να μην μπερδεύεται η αγάπη με τη βία καθώς αυτός που αγαπά δεν πληγώνει το σώμα και την ψυχή.

Η Ανδριανή Αγγελιδάκη από την πλευρά της τονίζει πως μόνο όταν μια γυναίκα νιώσει ασφάλεια θα μιλήσει, ενώ λίγο πιο κάτω η αντιδήμαρχος ισότητας Περιστερίου Μαίρη Τσιώτα τονίζει πως η πόλη της έχει δομή που μπορεί να εγγυηθεί αυτή την ασφάλεια. Η ηθοποιός Κατερίνα Τσάβαλου τονίζει πως όλες μαζί οι γυναίκες αντιστέκονται στη βία η οποία πρέπει να τερματίσει. Η Έλβη Μιχαηλίδου συνιστά να μη νιώθουν ενοχές οι γυναίκες που βιώνουν την βία, ενώ η Χαρά Μακρυστάθη λέει να διώξουν το φόβο.

Η Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος (Peswomen) Ζέφη Δημαδάμα μιλά για υψηλά ποσοστά παρενόχλησης γυναικών και ταυτόχρονα εκφράζει την ανησυχία της τονίζοντας ότι δεν μπορεί στην εποχή μας, οι γυναίκες να φοβούνται ακόμα και να περπατήσουν μέχρι το αυτοκίνητό τους σε ένα πάρκινγκ, να βρίσκονται αντιμέτωπες με παρενοχλήσεις στη δουλειά τους.

Η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός Όλια Γκαντανίδου που ζει στον Έβρο τονίζει πως η βία «γεννιέται» εκεί που δεν την περιμένεις και παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 240 γυναίκες πέρασαν σε 2 χρόνια το κατώφλι του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών - Θυμάτων βίας του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Τέλος η ποιήτρια και δημοσιογράφος Κλέλια Χαρίση αφιερώνει στις αναγνώστριες και τους αναγνώστες του Newsbomb.gr ένα ποίημα αφιερωμένο στις γυναίκες.

Κατερίνα Παναγοπούλου, Παρουσιάστρια Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων MEGA: Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών δεν θα έρθει εάν ως κοινωνία δεν αποτινάξουμε τα στερεότυπα, εάν δεν κοιτάξουμε τις παθογένειες και τους εαυτούς μας

Βία σωματική, λεκτική, ψυχολογική. Κάποιες φορές η τελευταία μπορεί να είναι η χειρότερη. Διότι είναι αόρατη, αλλά αφήνει τραύματα ανεξίτηλα. Την Κυριακή συμπληρώνονται 3 χρόνια από τον ομαδικό βιασμό και την άγρια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Δεν θα ξεχάσω τις πρώτες ημέρες που παρουσιάζαμε την είδηση στο δελτίο και όταν τελειώναμε έβλεπα αρρωστημένα μηνύματα με υπονοούμενα για την ηθική ακεραιότητα του κοριτσιού. Όπως δεν θα ξεχάσω και τον καυγά που είχα με γυναίκα μάλιστα συνάδελφο για την κτηνώδη επίθεση που δέχτηκε η Ιωάννα Παλιοσπύρου με βιτριόλι τον Μάιο του 2021. Ούτε λίγο ούτε πολύ έβρισκε ελαφρυντικά στην αρρωστημένη επίθεση ανθρωποκτονίας, διότι όπως έλεγε "ακουγόταν πως ήθελε να της πάρει τον άντρα". Λίγο πριν συνέλθω από το σοκ, διάβασα αντίστοιχα μηνύματα στα social media. Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών δεν θα έρθει εάν ως κοινωνία δεν αποτινάξουμε τα στερεότυπα, εάν δεν κοιτάξουμε τις παθογένειες και τους εαυτούς μας στα μάτια, εάν η Πολιτεία και τα κόμματα δεν ενδιαφερθούν πραγματικά και πάψουν να το αντιμετωπίζουν ως πεδίο αποκόμισης πολιτικού οφέλους και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Βγες και μίλησε. Και θα είμαστε όλοι εκεί.

Αναστασία Γιάμαλη, δημοσιογράφος-παρουσιάστρια στο Kontra Channel και στο ραδιόφωνο RealFm: Nα διεκδικήσουμε αυτά που μας πρέπουν

Nα ανοίξουμε τα μάτια, τα αυτιά και τις αγκαλιές μας για τα θύματα κακοποίησης. Και να ενώσουμε όλες μαζί τις φωνές μας για να διεκδικήσουμε αυτά που μας πρέπουν και μας στερούνται γιατί αν δεν διεκδικήσουμε θα λέμε τα ίδια και του χρόνου και του παραχρόνου ανήμερα 25ης Νοεμβρίου. Είναι αναγκαία η δημιουργία δομών για την πρόληψη και την προστασία από την έμφυλη κακοποίηση σε κάθε πόλη και κάθε χωριό όπως αναγκαίο είναι και οι καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές να αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένα πρωτόκολλα και από εκπαιδευμένους λειτουργούς ώστε να μην αποτρέπονται γυναίκες και θηλυκότητες από το να καταγγείλουν. Είναι επίσης αναγκαίο να αναγνωριστεί και νομικά η γυναικοκτονία που δεν είναι υποτιμητικός όρος αλλά δηλωτικός μιας τραγικής πραγματικότητας. Χρωστάμε να παλέψουμε γι' αυτές που χάθηκαν, να φωνάξουμε γι' αυτές που φοβούνται κι ακόμη σιωπούν και για να μην υπάρξει καμία άλλη στην θέση τους.

Άννα Ζηρδέλη: Πριν από 12 χρόνια ήμουν κι εγώ μια γυναίκα που βίωσε προσωπικά την βία! Κινήθηκα άμεσα γιατί ΑΞΙΖΩ!

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που περιέχει την Διεθνή ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθούμε πολλά σκληρά γεγονότα πιο έντονα!

Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι απλό, αλλά ταυτόχρονα ηχηρό με μια λέξη.

«ΜΙΛΗΣΤΕ» μην φοβηθείτε, μην ντραπείτε, μην διστάσετε.

Αυτοί που σας αγαπούν θα είναι δίπλα σας, δεν θα χάσετε κανέναν.

Πριν από 12 χρόνια ήμουν κ εγώ μια γυναίκα που βίωσα προσωπικά την βία!

Κινήθηκα άμεσα γιατί ΑΞΙΖΩ!

Σε όλες μας αξίζει ένα καλύτερο αύριο κορίτσια.

Μην φοβάσαι, κάνε το όπως το έκανα κι εγώ!

Σοφία Τουντούρη, δημοσιογράφος: Σκοτώνουν τα χέρια που οπλίστηκαν από τη ζήλεια, το μίσος, τον θυμό και όλα τα κατάλοιπα μίας τοξικής «αρρενωπότητας» και μίας ξεπεσμένης πατριαρχίας

Μία ακόμη χρονιά που μετράμε τις γυναίκες που λείπουν. Γυναίκες που έπεσαν νεκρές από τα χέρια των συντρόφων τους. Δολοφονίες που έγιναν στο «όνομα της αγάπης». Μιας «αγάπης» που σκοτώνει.

Νεκταρία, Δώρα, Κάρολαιν, Μόνικα, Γαρυφαλλιά, Σταυρούλα, Κωνσταντίνα, Βασιλική, Ελένη…

Μανάδες που άφησαν πίσω ορφανά τα παιδιά τους. Κορίτσια που εργάζονταν σκληρά για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Γυναίκες που τόλμησαν να φύγουν, να αντιδράσουν…για λίγο. Γυναίκες που δολοφονήθηκαν επειδή ήταν γυναίκες.

Η αγάπη δεν σκοτώνει. Οι στυγνοί δολοφόνοι το κάνουν. Σκοτώνουν τα χέρια που οπλίστηκαν από τη ζήλεια, το μίσος, τον θυμό και όλα τα κατάλοιπα μίας τοξικής «αρρενωπότητας» και μίας ξεπεσμένης πατριαρχίας, που συντηρεί την άθλια και βαθιά ριζωμένη αντίληψη, πως η γυναίκα αποτελεί ιδιοκτησία κάποιου άντρα.

Η αγάπη δεν σκοτώνει. Σκοτώνει η σιωπή. Σκοτώνουν οι λάθος συμβουλές φίλων και συγγενών που σου λένε να κάνεις υπομονή. Που σου λένε, ότι αν μιλήσεις δεν θα καταφέρεις τίποτα.

Η έμφυλη βία, η κακοποίηση γυναικών είναι η ντροπή της κοινωνίας μας.

ΠΡΕΠΕΙ να μιλάμε.

Να μιλάμε δυνατά για να σπάσουν οι κλειστές πόρτες που κρύβουν τόσο πόνο.

Να μιλάμε για την ελευθερία, την ατομικότητα έννοιες που φαντάζουν αυτονόητες στον ελεύθερο κόσμο. Αποδεικνύεται, όμως, πως δεν είναι.

Να μιλάμε για να σπάσουμε το απόστημα.

Κλείνω τα μάτια και (προσ)εύχομαι, η μακάβρια λίστα δολοφονημένων γυναικών να σταματήσει εδώ.

Κλείνω τα μάτια και (προσ)εύχομαι η κοινωνία, η οικογένεια να μεγαλώνουν αγόρια ικανά, να καταλάβουν ότι η αγάπη είναι παραδοχή της ελευθερίας και αλληλοσεβασμός και κορίτσια, που δεν θα δείχνουν καμία ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή βίας.

Κλείνω τα μάτια και (προσ)εύχομαι, όταν τα ανοίξω να είμαστε ακόμη ένα βήμα πιο κοντά, στο να το καταφέρουμε.

Ζωή Κρονάκη: Δημιούργησε τις προϋποθέσεις και φύγε μακριά από τοξικές καταστάσεις

Τα σημάδια μιας κακοποιητικής συμπεριφοράς είναι συνήθως εμφανή από νωρίς. Ένα υποτιμητικό βλέμμα, ένα άκομψο σχόλιο που σε ισοπεδώνει, μια χειριστή συμπεριφορά, πρέπει να σε θορυβήσουν γιατί μπορεί να είναι η αρχή ενός δρόμου που δεν έχει γυρισμό, ούτε σταυροδρόμι να στρίψεις.

Δημιούργησε τις προϋποθέσεις και φύγε μακριά από τοξικές καταστάσεις.

Μην αυταπατάσαι ότι μπορείς να αλλάξεις τον κακοποιητικό σύντροφο, γονέα ή εργοδότη.

Κάνεις δεν αλλάζει αν δεν το επιθυμεί.

Μην μπερδεύεις την αγάπη με τη βία. Όποιος σε αγαπά δεν σε πληγώνει, δεν σε πονάει, δεν σε κάνει να κλαις και να απομονώνεσαι. Γιατί η αγάπη είναι το απόλυτο φως ενώ η βία το απόλυτο σκοτάδι. Μην μπερδεύεσαι!!!

Βρες τη δύναμη να μιλήσεις και να ζητήσεις βοήθεια.

Φύγε πριν να είναι αργά. Πριν σου στερήσουν τα λόγια σου , το μυαλό σου, τη ψυχή σου, και την ίδια σου τη ζωή.

Γιατί σήμερα μπορεί να είναι η Καρολάιν, η Γαρυφαλιά, η Δώρα αλλά αύριο μπορεί να είσαι εσύ.

"Αποκλείεται να συμβεί στη δική μου περίπτωση.. Αποκλείεται ο δικός μου κακοποιητικός θύτης να φτάσει ποτέ σε έγκλημα. Είναι καλό παιδί.. . Ένα χαστούκι ήταν δεν το ήθελε" ...

Καμία γυναίκα δε μπορεί να πιστέψει ότι θα της συμβεί γιατί πάντα νιώθει ότι η δική της περίπτωση "δεν είναι ίδια".

Και τι κάνεις;

Συγχωρείς, δίνεις δεύτερη ευκαιρία, υποτιμάς τη βαρύτητα γιατί απλά η δική περίπτωση "δεν είναι" όπως αυτών των κοριτσιών.

Κι όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται και δυστυχώς τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Οι γυναίκες 15-44 ετών παγκοσμίως κινδυνεύουν περισσότερο από έναν βιασμό η ενδοοικογενειακή βία παγκοσμίως παρά από μια ασθένεια ή ένα τροχαίο ατύχημα.

Πάνω από το 55 τοις εκατό των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα.

Ας σταματήσουμε επιτέλους να διαβάζουμε και άλλα πρωτοσέλιδα με γυναικοκτονίες κι ας σταθούμε αλληλέγγυα η μία δίπλα στην άλλη. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να νικήσουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο. Μόνο μαζί και μόνο μιλώντας.

Κατερίνα Τσάβαλου, Ηθοποιός: Όλες μαζί σε όλα

Τέρμα στη βία. Η κακοποίηση με οποιοδήποτε τρόπο δεν έχει θέση στην κοινωνία μας. Εμείς οι γυναίκες μιλάμε χωρίς φόβο και είμαστε ενωμένες. Όλες μαζί σε όλα με δύναμη!!!

Χαρά Μακρυστάθη, ηθοποιός: Καμία γυναίκα δεν πρέπει να φοβάται να μιλήσει

Τώρα που τα κλειστά στόματα σιγά σιγά ανοίγουν, καμία γυναίκα δεν πρέπει να φοβάται να μιλήσει, καμία γυναίκα δεν πρέπει να ζει μέσα στο τρόμο, καμία άλλη γυναίκα δεν πρέπει να χαθεί.

Έλβη Μιχαηλίδου δημοσιογράφος, παρουσιάστρια αθλητικών στο Οpen: Μη νιώθεις ενοχές. Μη φοβάσαι. Μη ντρέπεσαι να μιλήσεις

«Δεν φταις εσύ. Δεν έκανες κάτι κακό. Μη νιώθεις ενοχές. Μη φοβάσαι. Μη ντρέπεσαι να μιλήσεις.» Αυτό πρέπει να σκέφτονται όλες - γιατί σε καμία γυναίκα δεν αξίζει να ζει φυλακισμένη στον εφιάλτη της. Το απόστημα έσπασε και πλέον η φωνή των γυναικών ακούγεται… εκκωφαντικά!

Ανδριανή Αγγελιδάκη: Οι γυναίκες όταν νιώσουν ασφαλείς, μιλούν

«Μη με ρωτάς γιατί δεν έφυγα …. Μη με ρωτάς γιατί δεν μίλησα … φοβόμουν»

«Για 30 ολόκληρα χρόνια ζούσα την κακοποίηση από τον σύντροφο μου, μέσα στο σπίτι μου, μπροστά στα μάτια των παιδιών μου. Δεν ήξερα ότι αυτό που βίωνα είναι κακοποίηση, νόμιζα ότι αυτό είναι το φυσιολογικό»

«Ένιωθα ότι εγώ φταίω, ότι κάτι δεν έκανα σωστά»

Οι γυναίκες όταν νιώσουν ασφαλείς, μιλούν. Οι γυναίκες όταν είναι ενημερωμένες, αναγνωρίζουν τα σημάδια. Οι γυναίκες όταν ξέρουν, ότι θα λάβουν βοήθεια, θα τη ζητήσουν.

Όταν η κοινωνία και η πολιτεία διασφαλίσει όλα τα παραπάνω τότε και μόνο τότε, θα μπορέσουμε να κάνουμε ουσιαστικά βήματα, ώστε η βία σε βάρος των γυναικών να αρχίσει να περιορίζεται.

Μέχρι τότε απλά αναπαράγουμε στερεότυπα και νοοτροπίες, που κανονικοποιούν τη βία σε μια σχέση, την έμφυλη βία, τη βία στο σώμα και την ψυχή της μάνα μας, της αδερφής, της φίλης, της κόρης μας.

Μαίρη Τσιώτα - Μάρκου, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας και Ισότητας Δήμου Περιστερίου: Μια κοινωνία δεν γίνεται να εξελιχθεί εάν επικρατεί ο νόμος της βίας και ειδικά μέσα στα σπίτια

Στο Περιστέρι έχουμε κέντρο υποδοχής κακοποιημένων γυναικών. Επιστήμονες υποδέχονται γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση και πραγματοποιούν συνεδρίες. Μάλιστα στο κέντρο υπάρχει και δικηγόρος καθώς παρέχουμε και νομική κάλυψη σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία και η υπόθεση τους έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Αν είχα μπροστά μου μια κοπέλα θα της έλεγα να μη φοβάται να μιλήσει. Όλοι μοχθούμε καθημερινά για να φτιάξουμε μια κοινωνία σύγχρονη που θα τη διέπει η ισονομία στους ανθρώπους. Μια κοινωνία δεν γίνεται να εξελιχθεί εάν επικρατεί ο νόμος της βίας και ειδικά μέσα στα σπίτια. Το βασικότερο είναι, οι γυναίκες να μην χάνουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να μην έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Είμαστε εδώ για όποια γυναίκα κάνει το βήμα, να ξέρει πως μια αγκαλιά ζεστή και ασφαλής είναι για εκείνη εδώ.

Ζέφη Δημαδάμα, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος (Peswomen): Δεν μπορεί στην εποχή μας, οι γυναίκες να φοβούνται ακόμα και να περπατήσουν μέχρι το αυτοκίνητό τους σε ένα πάρκινγκ, να βρίσκονται αντιμέτωπες με παρενοχλήσεις στη δουλειά τους

Εν ετει 2021 και η βία κατά των γυναικών είναι διάχυτη παντού. Σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες βιώνουν σωματική ή/και σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία δισεκατομμυρίων γυναικών και κοριτσιών.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Δρ Τέντρος, αναφέρθηκε σε μια «τρομακτική εικόνα» ανεξέλεγκτων επιπέδων βίας κατά των γυναικών.

Τα νεαρά κορίτσια δυστυχώς δεν έχουν ανοσία. Έτσι, 1 στους 4 έφηβους ηλικίας 16-19 ετών που είχαν σχέση εχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, σύμφωνα με την έκθεση. Επιπλέον, το 16% των γυναικών ηλικίας 15-24 ετών ανέφεραν σωματική ή σεξουαλική βία κατά το τελευταίο έτος!

Ωστόσο, τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία, κρύβουν «έντονες» διαφορές μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Τα υψηλότερα επίπεδα βίας εντοπίστηκαν σε περιοχές της Ωκεανίας, της Νότιας Ασίας και της Υποσαχάριας Αφρικής και κυμαίνονταν από 33% έως 51%.

Αλλά οι τάσεις είναι απαράδεκτα υψηλές παντού. Σύμφωνα με την έκθεση, η βια κατά των γυναικών έφτασε το 31% στην Ανατολική Μεσόγειο, 25% στην Αμερική, 22% στην Ευρώπη και 20% στον Δυτικό Ειρηνικό.

Ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Γυναικών PESWomen και ως επικεφαλής των χωρών της Νότιας Ευρώπης υπογραμμίζω το ποσοστό στην Ανατολική Μεσόγειο που αγγίζει το 25%! Για το λόγο αυτό αλλά και για τα υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών σε όλη την Ευρώπη -με σημαντική επιδείνωση στα χρόνια της πανδημίας, ακόμη και 3 - 4 φορές παραπάνω- χρειάζονται έκτακτα μέτρα και πολιτικές.

Δεν μπορεί στην εποχή μας, οι γυναίκες να φοβούνται ακόμα και να περπατήσουν μέχρι το αυτοκίνητό τους σε ένα πάρκινγκ, να βρίσκονται αντιμέτωπες με παρενοχλήσεις στη δουλειά τους, ή ακόμη και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή μέσα στο ίδιο το σπίτι τους.

Ας μην μιλήσουμε για την έξαρση της ακραίας μορφής εμφυλης βίας κατά των γυναικών δηλαδή της γυναικοκτονίας.

Πίσω από τα παραπάνω ποσοστά, τα στατιστικά στοιχεία κρύβονται αληθινές γυναίκες, με πραγματικές ιστορίες, με παιδιά, με όνειρα και με ελπίδες και σε αυτές πρέπει να δώσουμε φωνή, διέξοδο και διασφάλιση.

Όλια Γκανταντίδου δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός: Η αγάπη δεν αφήνει σημάδια

Η μάστιγα της βίας κατά των γυναικών είναι εδώ! Πίσω από τις κλειστές πόρτες πολλές γυναίκες, ακόμη και σήμερα, βιώνουν μια ωμή πραγματικότητα. Κακοποιούνται καθημερινά λεκτικά, ψυχικά ακόμη και σωματικά.

Η βία είναι "ύπουλη" , γεννιέται εκεί που δεν το περιμένεις. Ο θύτης τις περισσότερες φορές δεν είναι κάποιος άγνωστος. Είναι ο διπλανός σου, ο άνθρωπός σου, αυτός που μέχρι τότε αγαπούσες και εμπιστευόσουν.

Το θύμα, επίσης γνωστό! Είναι η γυναίκα στη γειτονιά μας, στο διπλανό διαμέρισμα, στη διπλανή πολυκατοικία, ακόμη και στο πιο στενό φιλικό-συγγενικό περιβάλλον μας.

Αυτό δείχνει και ο αριθμός των γυναικών που τόλμησε να σπάσει τη σιωπή και να περάσει το κατώφλι κάποιας υπηρεσίας για βοήθεια. Εδώ στην Αλεξανδρούπολη που ζω περίπου 100 γυναίκες έσπασαν τη σιωπή τους το 2021 και 140 το 2020! Μέσα σε 2 χρόνια ζήτησαν βοήθεια από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών - Θυμάτων βίας του δήμου Αλεξανδρούπολης 240 γυναίκες. Το παράδειγμα τους να ακολουθήσουν και γυναίκες που ο φόβος τις έχει κυριεύσει, γυναίκες που πια έχουν χάσει τη δύναμή τους να αντισταθούν.

Με το πέρας του χρόνου η βία αυτή όχι μόνο δεν ελαχιστοποιείται, αντιθέτως αλλάζει μορφές, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη εύρεσης στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

Τα τελευταία χρόνια γίνανε βήματα, θεσμοθετήθηκαν αρχές για την υποστήριξη του γυναικείου φύλου, στην εργασία, στην πολιτεία, στην κοινωνική καταξίωση... Όμως δεν αξιοποιούνται πλήρως.

Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας! Τη σιωπή τους πρέπει να σπάνε όχι μόνο τα θύματα αλλά όλοι οι πολίτες, φίλοι, συγγενείς, γείτονες που είναι μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι για να απαλλαγούμε δια παντός από τη βία και την κακοποίηση.

Και να θυμάστε η αγάπη δεν αφήνει σημάδια!

Σοφία Καλιφατίδου, ζωγράφος-εικαστικός: Η βία κατά των γυναικών, ξεπροβάλλει από παντού

Ζούμε σε μια εποχή, που θα ήταν λογικό να πιστεύουμε στην ανθρώπινη εξέλιξη, στην ισότητα κ αν μη τι άλλο, σε έναν καλύτερο κόσμο.

Δυστυχώς στην πράξη κάτι πήγε στραβά.

Η βία, ο πιο συγκεκριμένα κατά των γυναικών, ξεπροβάλλει από παντού, γυναικοκτονιες, πόνος, κραυγές απόγνωσης.

Αν κάποτε υπάρξει ουσιαστική αγάπη, ενσυναίσθηση κ ουσιαστική μόρφωση, να δούμε λίγο πιο όμορφες μέρες.

* Στο πρώτο απ' τα έργα μου αντικατοπτρίζω το σκοτάδι, και την μοναξια, αλλά κ την κατασπιεση.

* Στο δεύτερο συμβολίζει την θλίψη, την ανάγκη προστασίας, καθώς το αίμα των θυμάτων.

Κλέλια Χαρίση, Δημοσιογράφος-ποιήτρια, Διευθύντρια Λόγου και Τέχνης UNESCO Πειραιώς κ Νήσων, International Action Art

«Φερμένη από τη μήτρα της Αφροδίτης

η εικόνα σου γυναίκα

πορτρέτα γοητεύει.

Παρούσα στους αιώνες

μάχιμη στων ρόλων την ηχώ

δαμάζεις τις τρικυμίες των προκλήσεων

με στέφανα ειρήνης.

Αποκομμένη η φύση σου

από ανήθικες πατρίδες-των πολέμων τις ψυχές

με αίμα βασιλικό τις αξίες κυβερνάς.

Είναι η εξουσία τράβηγμα σκανδάλης

για όσους τον Αδάμ και την Εύα

με μάτια ίδια δεν αντίκρυσαν.

Οι λέξεις τους και οι πράξεις

πίσω από τις φυλακές της σιωπής

σε καταδιώκουν.

Ξεκρέμαστες οι σκέψεις στις στιγμές

σμιλεύουν τα παρατηρητήρια της ζωής.

Μη φοβηθείς…

Την εντροπία μην αποδεχθείς.

Αγέρωχη το μέλλον να κοιτάς

με βλέμμα ποθητό στα ένστολα περάσματα.

Όσες μεταβλητές και αν τη ζωή σου αδικήσουν

καμία αμφισβήτηση δε διακυβεύεται

τα σύνορα της ύπαρξης…

καμία μιλιά «ελεύθερης ενέργειας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.