«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΧΩΡΑ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Καντέρ στο Newsbomb: Ο Ερντογάν φανατίζει τον λαό κατά της Ελλάδας

Ενές Καντέρ
Ο Ενές Καντέρ μίλησε τηλεφωνικά στο newsbomb.gr

Ο Τούρκος σούπερ σταρ του NBA, Ενές Καντέρ, άνοιξε τα χαρτιά του και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του Newsbomb.gr, λίγες ώρες μετά την αναχώρησή του από τη χώρα μας.

Ο φιλέλληνας γείτονας αναλαμβάνει συχνά πρωτοβουλίες προκειμένου να ρίξει γέφυρες μεταξύ των δύο λαών, διατρανώνοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι άλλο από τον Ερντογάν. Το «καθεστώς» του, όπως δεν κουράζεται να αναφέρει, είναι αυτό που προκαλεί όλη αυτή την πολεμική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα, καταπιέζει τον λαό και καταπατά τις πιο θεμελιώδεις δημοκρατικές του ελευθερίες.

Persona non grata και ο ίδιος στη χώρα του, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος τον κατηγορεί ως «γκιουλενιστή», ο Ενές Καντέρ στη συνέντευξή του στο newsbomb.gr δεν θρέφει αυταπάτες σχετικά με το «κακό» που έχει επιφέρει ήδη ο Ερντογάν κατά την πολύχρονη διακυβέρνησή του, αν και όπως τονίζει ο πρόεδρος «δεν αντιπροσωπεύει τον τουρκικό λαό». Ωστόσο, αυτός είναι που επηρεάζει και τους υπόλοιπους πολιτικούς αλλά και -αυτό είναι το χειρότερο- γαλουχεί με επιτυχία και τον τουρκικό λαό στα ανθελληνικά αισθήματα. Ένας λαός, που κατά τα άλλα δεν αισθάνεται έχθρα με τον γείτονα, ή τουλάχιστον η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη πριν από τη συγκεκριμένη διακυβέρνηση.

Στον Ερντογάν «χρεώνει» επίσης και την άνοδο του ισλαμικού φονταμεταλισμού στη χώρα του, καθώς εξαιτίας των πολιτικών του διάφορες ριζοσπαστικές αλλά και τρομοκρατικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος, δρουν ανεξέλεγκτα, ενώ σε συνδυασμό με την καταπάτηση των ελευθεριών -και την κατάσταση της οικονομίας, θα προσθέταμε- η Τουρκία «μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και περισσότερο μια τριτοκοσμική χώρα».

Όσο για το αν θα αγωνιστεί ποτέ στην Ευρώπη, αυτό, όπως μας είπε, θα το κάνει μόνο για τον Παναθηναϊκό και όταν σταματήσει η Turkish Airlines να είναι ο βασικός χορηγός της Ευρωλίγκα...

Newsbomb.gr: Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από την επίσκεψή σου εδώ και τις συναντήσεις σου με τους πολιτικούς;

Ενές Καντέρ: Η εντύπωσή μου είναι η καλύτερη, διότι οι άνθρωποι ήταν τόσο καλοί και φιλόξενοι μαζί μου. Με σεβάστηκαν με πολύ ωραίο τρόπο. Κι εγώ από μόνος μου ένιωθα πολύ άνετα διότι η Ελλάδα είναι το δεύτερο σπίτι μου. Όλα μοιάζουν πολύ εδώ με την Τουρκία: Η κουλτούρα, η κουζίνα, κάποιες λέξεις που χρησιμοποιείτε.

Με τους πολιτικούς σας συζητήσαμε τους τρόπους που μπορούν να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, διότι υπάρχουν αυτοί οι τρόποι. Δυστυχώς, πολλοί πολιτικοί σας είναι εξαιρετικά εκνευρισμένοι με αυτά που κάνει ο Ερντογάν. Γιατί ο Ερντογάν θέλει πόλεμο με την Ελλάδα, θέλει πόλεμο με την Κύπρο, δεν σας σέβεται ως λαό.

Εμένα ο σκοπός μου είναι να δείξω στο ελληνικό έθνος ότι ο Ερντογάν δεν αντιπροσωπεύει τον τουρκικό λαό, διότι ο τουρκικός λαός είναι καλόκαρδος. Όποτε μιλάω με τους πολιτικούς, προσπαθούμε να κατεβάσουμε ιδέες για το πώς να βελτιώσουμε τη σχέση των δύο χωρών και να αποκλιμακώσουμε την ένταση, καθώς και ποια δράση μπορούμε να αναλάβουμε κατά του Ερντογάν.

Ποιες δράσεις θα μπορούσαν να γίνουν κατά του Ερντογάν, δεδομένων και των εκλογών στην Τουρκία που έρχονται σύντομα;

Δεν έχουμε ελπίδες για τις εκλογές, διότι ξέρουμε ότι δεν θα διεξαχθούν κανονικά και τίμια. Ο Ερντογάν θα «κλέψει» και θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να μην τις χάσει. Αυτό που μπορεί να γίνει, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από την Ε.Ε., τους ευρωπαίους και τους δυτικούς ηγέτες, είναι να επιβάλλουν ατομικές κυρώσεις στον Ερντογάν και στα πρόσωπα γύρω από αυτόν.

Κυρώσεις, εννοείς όπως επιβάλλονται στη Ρωσία;

Εννοώ ατομικές κυρώσεις, συγκεκριμένες. Όπως κάνουν στους Ρώσους ολιγάρχες.

Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε καθημερινά, είναι ότι τη χώρα μου δεν την απειλεί μόνο ο Ερντογάν, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου και πολλοί άλλοι από την Τουρκία. Όλοι αυτοί συμφωνούν και παροτρύνουν τον Ερντογάν να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα.

Αυτό συμβαίνει διότι όλοι οι υπόλοιποι φοβούνται τον Ερντογάν. Και εξαιτίας των ομιλιών μίσους του Ερντογάν κατά της Ελλάδας, πολλοί Τούρκοι μεγαλώνουν με μίσος για τη χώρα σας. Κι επειδή θέλει να λάβει περισσότερη υποστήριξη και ψήφους, για αυτό επιτίθεται συνέχεια κατά της Ελλάδας. Και για αυτό ακριβώς, πρέπει να σταματήσουμε τον Ερντογάν.

Οπότε είστε σίγουρος ότι σε γενικές γραμμές ο τουρκικός λαός δεν νιώθει εχθρότητα και ρεβανσισμό κατά της Ελλάδας, λόγω και της ιστορίας μας;

Η πλειοψηφία του τουρκικού λαού λατρεύει την Ελλάδα, αλλά όπως σας είπα, εξαιτίας των ομιλιών μίσους του προέδρου και του απόλυτου ελέγχου που έχει στα ΜΜΕ, αυτό καλλιεργείται και στον λαό. Το πρόβλημα δεν είναι η Τουρκία, το πρόβλημα είναι ο Ερντογάν, γιατί η Τουρκία θέλει να έχει καλή σχέση με την Ελλάδα. Ο Ερντογάν δεν το θέλει αυτό, αυτός θέλει πόλεμο και το κακό της Ελλάδας. Αυτός επηρεάζει τον λαό κατά της Ελλάδας, του λαού σας, του έθνους σας και των πολιτικών σας.

Η κοινή ιστορία των δύο χωρών μας, είναι γεμάτη πολέμους και καταστροφές. Μπορούμε πράγματι να τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω και να ζήσουμε ειρηνικά;

Για να τα αφήσουμε αυτά και να χτίσουμε ένα καλό μέλλον, πρέπει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας από σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει και να καθίσουμε μαζί να συζητήσουμε τι συνέβη στο παρελθόν, αλλά να επικεντρωθούμε και στο μέλλον, διότι είμαστε γείτονες και θα πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Πρέπει να καλλιεργήσουμε τη φιλία και την αγάπη μεταξύ μας.

Ο Ερντογάν σε κατηγορεί ότι είσαι «προδότης», ή όπως λέει «Γκιουλενιστής». Τι απαντάς σε αυτό;

Στην Τουρκία, όποιος λέει κάτι εναντίον του Ερντογάν, γίνεται «κακός». Αν δείτε όλες τις συνεντεύξεις μου, σε αυτές μιλάω για ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και για Δημοκρατία στη χώρα μου. Για αυτό όταν ο Ερντογάν με αποκαλεί «κακό», εγώ κολακεύομαι. Υπάρχουν τόσοι πολλοί ακόμα που είναι εναντίον του, και ο Ερντογάν τους χαρακτήρισε «τρομοκράτες», ενώ άλλους τους έχει φυλακίσει. Αλλά στο τέλος της ημέρας, η οικογένεια μου με ξέρει, οι φίλοι μου με ξέρουν, οι συμπαίκτες μου, το NBA, δεν με ενδιαφέρει τι λέει αυτός, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για ελευθερία και δημοκρατία στη χώρα μου.

Ποιο είναι το όραμά σου λοιπόν για την Τουρκία; Πώς θα τη φανταζόσουν ιδανικά, ως μια χώρα στην οποία θα είσαι υπερήφανος κάποια στιγμή να ζήσεις;

Θέλω η Τουρκία να γίνει η «γέφυρα» μεταξύ του Ισλάμ και της Δύσης. Θέλω να έχει ελευθερία λόγου, ανεξιθρησκεία, και ελευθερία στη διαμαρτυρία. Το πρόβλημά μου δεν είναι με τη χώρα μου -αγαπώ την Τουρκία, τον λαό, τη σημαία μας-, το πρόβλημά μου είναι με το καθεστώς Ερντογάν. Έχω ελπίδες ότι ο τουρκικός λαός θα τον διώξει.

Ωστόσο, πολλοί διεθνολόγοι και αναλυτές εδώ, ανησυχούν και για την επόμενη ημέρα μετά τον Ερντογάν, για το αν θα βελτιωθεί πραγματικά η κατάσταση με τον διάδοχό του, αν χάσει τις εκλογές, ή αν θα έρθει κάποιος ακόμα χειρότερος.

Αν ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές, θα ξεκινήσει εμφύλιο πόλεμο. Όποιος έρθει θα είναι πιο ειρηνικός και καλύτερος από αυτόν, διότι ο Ερντογάν στρέφει την Τουρκία προς μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση: Η Τουρκία γίνεται μια τριτοκοσμική χώρα, μέρα με τη μέρα. Οπότε θεωρώ ότι μετά τον Ερντογάν έρχεται ένα λαμπρό μέλλον.

Ισχύει ότι οι περισσότεροι Τούρκοι στις ΗΠΑ, σκέφτονται όπως εσύ και αποστρέφονται τον Ερντογάν;

Εντός Τουρκίας, ο Ερντογάν ελέγχει τα ΜΜΕ και έτσι κερδίζει την πλειοψηφία του λαού, αλλά εκτός Τουρκίας, ο κόσμος βλέπει τι γίνεται, και καταλαβαίνει εύκολα τα ψέματά του. Για αυτό έχει μικρή μόνο υποστήριξη εκτός της χώρας.

Διαπιστώνεις μήπως ότι τα τελευταία 20 χρόνια, εξαιτίας του Ερντογάν, το Ισλάμ ριζοσπαστικοποιείται στη χώρα σου;

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τη θρησκεία για να κάνει πλύση εγκεφάλου στον λαό. Όταν κάνει αυτά που κάνει, βγάζει ένα Κοράνι και λέει στον κόσμο ότι ό,τι κάνει, το κάνει στο όνομα του Θεού. Και τώρα δυστυχώς υπάρχουν πολλές ριζοσπαστικοποιημένες ομάδες που δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία, εξαιτίας του. Είναι γνωστή η σχέση του άλλωστε με τρομοκρατικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, που τις αφήνει να δρουν στη χώρα. Αλλά ναι, έχετε δίκιο, η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη στην Τουρκία, μέρα με τη μέρα.

Σκοπεύεις να επιστρέψεις στην πατρίδα σου, όταν δεν θα υπάρχει ο Ερντογάν;

Σίγουρα θα επιστρέψω μια μέρα, διότι εκεί είναι η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, διότι η Τουρκία είναι η πατρίδα μου και δεν είναι κτήμα του Ερντογάν. Ανυπομονώ να φύγει, ώστε να αγωνιστώ και στην εθνική ομάδα.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ομάδα στην Τουρκία;

Δεν έχω κάποια αγαπημένη ομάδα στην Τουρκία. Σταμάτησα να υποστηρίζω όλες τις τουρκικές ομάδες, λόγω αυτού που κάνει η Τουρκία στους λαούς.

Η αγαπημένη σου ομάδα στην Ευρώπη;

Θα πω τον Παναθηναϊκό.

Θα ήταν πιθανό σενάριο λοιπόν κάποια στιγμή να αγωνιστείς με τα «πράσινα»;

Αν ποτέ αγωνιστώ στην Ευρώπη, αυτό θα γίνει για τον Παναθηναϊκό. Όμως, η Turkish Airlines είναι ο βασικός χορηγός της Ευρωλίγκα, οπότε θα πρέπει αυτό να γίνει αφού τελειώσει το συμβόλαιό της, τον επόμενο χρόνο.

Είσαι φίλος με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο;

Είμαστε φίλοι με τον αδερφό του, τον Θανάση. Εκτιμώ τον Γιάννη βαθύτατα διότι είναι κορυφαίος παίκτης του NBA, αλλά και για άλλα πράγματα, γιατί είναι καλός άνθρωπος, βοηθάει πολύ, νοιάζεται για τους συμπαίκτες του, την οικογένειά του.

Θα ήθελα τέλος να μου μεταφέρεις το μήνυμά σου για τον τουρκικό αλλά και για τον ελληνικό λαό.

Πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό, γιατί υπάρχουν πολλοί Τούρκοι διωγμένοι από το καθεστώς που καταφεύγουν στην Ελλάδα και εσείς τους βοηθάτε. Και τους καλοδεχτήκατε από την πρώτη μέρα και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Στον τουρκικό λαό θέλω να πω ότι ο Ερντογάν δεν είστε εσείς.

Μορφωθείτε, και έτσι ο τουρκικός λαός θα έχει ένα λαμπρό μέλλον...

Διαβάστε επίσης:

Φίλε Καντέρ, δυστυχώς ο Ερντογάν είναι πιο Τούρκος από σένα

Ο Καντέρ στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο - «Ο Ερντογάν θέλει πόλεμο»

Νέα επίθεση Καντέρ σε Ερντογάν - «Είμαι οπαδός του Παναθηναϊκού» (vid)

Βολές Καντέρ κατά Ερντογάν: Είναι βάρβαρος, δικτάτορας και παρανοϊκός

Ενές Καντέρ: Ο Τούρκος NBAer φωτογραφήθηκε με την ελληνική σημαία

Ενές Καντέρ: Η ζωή ενός καταζητούμενου από τον Ερντογάν - Η υποψηφιότητα για Νόμπελ και το μπάσκετ