The Mythologist: Γνωρίστε τον άνθρωπο πίσω από το μυθικό κανάλι!
Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, ιδρυτής του δημοφιλούς καναλιού The Mythologist
Πηγή: Newsbomb.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

The Mythologist: Γνωρίστε τον άνθρωπο πίσω από το μυθικό κανάλι!

Γιατί ο Δίας απατούσε συνέχεια την Ήρα; Πώς πέθαναν οι θεοί του Ολύμπου; Είμαστε σίγουροι ότι ο Δούρειος Ίππος ήταν… ξύλινο άλογο; Το ξέρατε ότι εκτός από τα μυθικά τέρατα, στην αρχαία Ελλάδα «υπήρχαν» επίσης… δράκοι, φαντάσματα, λυκάνθρωποι και βαμπίρ; Τι πίστευαν οι αρχαίοι για την ψυχή και τον έρωτα; Και τελικά, ποιος ήταν ο παράξενος πολεμιστής της Μάχης του Μαραθώνα, που όπως περιγράφει ο Ηρόδοτος έμοιαζε με «φάσμα», φαινόταν σαν να ήρθε από άλλη εποχή και εξολόθρευε μαζικά τους Πέρσες;  

Σε αυτά και σε πάμπολλα ακόμη ερωτήματα απαντά με εξαιρετικά δημιουργικό και εύληπτο για όλους τρόπο, ο Mythologist, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, αρχαιολόγος με μεταπτυχιακά και ιδρυτής του ομώνυμου καναλιού του YouTube, που μυεί όλους εμάς στα μυστικά της Ελληνικής Μυθολογίας!

Το κανάλι The Mythologist αριθμεί πάνω από 130.000 συνδρομητές, ενώ τα πολυάριθμα βίντεο -όλα πρωτογενώς γυρισμένα και τεχνικά άρτια- έχουν δεκάδες χιλιάδες προβολές, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς καταδεικνύει το ενδιαφέρον των Ελλήνων να εντρυφήσουν στους μύθους, αλλά και στην κουλτούρα, των προγόνων τους.

Ήρωες, θεοί, τρομερά τέρατα, ιστορίες έρωτα, εκδίκησης, με καλό ή κακό τέλος, προβληματισμοί της καθημερινότητας μέχρι την ανάπτυξη πολύπλοκων θεωριών περί κοσμογονίας, όλα συνιστούν στοιχεία της πλουσιότερης μυθολογίας του κόσμου, με την προσφορά της να είναι εμφανής μέχρι και σήμερα, σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Πόσο καλά γνωρίζουμε τις επικές αυτές ιστορίες όμως, που επί χιλιετίες πέρναγαν από στόμα σε στόμα κι από γενιά σε γενιά, μέχρι τις μέρες μας, όπου δυστυχώς οι παθογένειες του εκπαιδευτικού μας συστήματος, μας επιτρέπουν μόνο μια επιφανειακή επισκόπηση όλου αυτού του πλούτου που μας κληροδοτήθηκε;

Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, με «όπλο» τη νέα τεχνολογία και το μέσο στο οποίο ανατρέχουν οι περισσότεροι σήμερα, για την ενημέρωσή τους και την ψυχαγωγία τους. Και τα καταφέρνει πολύ καλά.

Μέσα από την περιήγηση στο κανάλι του, παρατηρούμε ότι μέσα από δεκάδες βίντεο, διάρκειας περίπου 15 λεπτών το καθένα, αναδεικνύονται από τα γνωστά έπη, όπως η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, ή ο παγκοσμίως πασίγνωστος μύθος της χαμένης Ατλαντίδας, μέχρι κάποιες ελάχιστα γνωστές, όμως άκρως ενδιαφέρουσες ιστορίες, μέσω των οποίων μαθαίνουμε πάρα πολλά, όχι μόνο για τους αρχαίους Έλληνες και τη φαντασία τους, αλλά επίσης για το πώς η εμπνευσμένη αλληγορία μπορεί να ερμηνεύσει όλα αυτά που συνιστούν τον κόσμο και την πραγματικότητα γύρω μας.

Μήπως τελικά οι αρχαίοι μύθοι, είναι κάτι περισσότερο από… μύθοι, αλλά αλληλοδιαπλέκονται και με γνωστά ή άγνωστα ιστορικά γεγονότα;

Όλα αυτά, τα παρουσιάζει ο αρχαιολόγος και παθιασμένος με τη δουλειά του -και την «επέκταση» αυτής – με πλήρως κατανοητό τρόπο και βασιζόμενος πάντα στις επίσημες αρχαίες πηγές. Κυρίως επίσης, παρουσιάζει το πού βλέπουμε τη μυθολογία γύρω μας, τόσο στη χώρα μας όσο και στον κόσμο. Αυτό είναι και το θέμα του βιβλίου «Για όλα υπάρχει ένας μύθος» , το οποίο εξέδωσε και κυκλοφορεί αυτόν τον Νοέμβριο από τις εκδόσεις «Κάκτος».

Το Newsbomb.gr πήρε συνέντευξη τον Mythologist στην οποία συζητήσαμε όλα αυτά τα ενδιαφέροντα θέματα.



Διαβάστε επίσης

Ο Παγανισμός επιστρέφει στην Ευρώπη - Πώς αντιδρά η Εκκλησία

«HIDDEN»: Η σοκαριστική έκθεση φωτογραφίας για όσα φοβόμαστε να δούμε

Υπάρχει ζωή μετά θάνατον;: Η τολμηρή θεωρία συγγραφέα και η πρώτη «επιβεβαίωση» της επιστήμης



Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ