Γιάννης Ζουγανέλης
Ο Γιάννης Ζουγανέλης έχει υπάρξει υποψήφιος για Grammy, έχει δεχτεί τα εγκωμιαστικά σχόλια του Βαγγέλη Παπαθανασίου, έχει κάνει τρομερά λάθη και λέει ότι είναι «μία σαλάτα σαν προσωπικότητα»
Πηγή: Yiannis Margetousakis
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Γιάννης Ζουγανέλης δηλώνει ανθρωποκεντρικός και Ελληνοκεντρικός

Ο Γιάννης Ζουγανέλης μιλάει στο Newsbomb.gr με αφορμή το νέο του άλμπουμ «Μαύρος Μαρκαδόρος» 

O «Μαύρος Μαρκαδόρος» είναι το νέο άλμπουμ του Γιάννη Ζουγανέλη που αξίζει να ακούσετε αλά παλαιά, δίνοντας προσοχή στη μουσική του ίδιου και στον στίχο του Ισαάκ Σούση. Οι δυο τους, μαζί με τους τραγουδιστές που συμμετέχουν έχουν φτιάξει μια ολοκληρωμένη δουλειά με τραγούδια που σε ψάχνουν και θέλουν να σε βρουν, κομμάτια του παρόντος και ας γράφτηκαν αρκετά χρόνια πριν περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή. και να που ήρθε...

Μιλώντας με τον Γιάννη Ζουγανέλη, μας διηγείται αυτό το «ταξίδι» του νέου του άλμπουμ, μας μιλάει για τους φίλους του από καρδιάς, εκφράζει τα παράπονά του, εξομολογείται με ειλικρίνεια τα τρομερά λάθη του, εξηγεί σε τι φταίει η κωμική του υπόσταση, θεωρεί ότι είναι και λίγο «σαλάτα σαν προσωπικότητα» και απαριθμεί όσα έχουν σημαδέψει την ψυχή του σαν τατουάζ.

Γιατί «Μαύρος Μαρκαδόρος»;


Το ήθελε ο Ισαάκ Σούσης o οποίος είναι μια εξαιρετική περίπτωση στιχουργού, ποιητή και διανοούμενου. Έχει γράψει εξαιρετικά τραγούδια που τα περισσότερα τα έχει πει ο «αδερφός» μου ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Ο Μάνος Ελευθερίου είναι η αιτία που ολοκλήρωσα αυτό τον δίσκο. μου είχε πει «Γιάννη, σε παρακαλώ, μην και δεν το εκδώσεις αυτό». Τα τραγούδια τα γράφουμε περίπου από το 2007-2008. Μετά μεσολαβούσαν διάφορα, ήρθε η περίοδος της καραντίνας που εμένα όχι μόνο δεν με ενέπνευσε αλλά με καταρράκωσε και βρήκα διέξοδο στο στούντιο όπου πήγα και έκανα κι άλλα πράγματα που θα βγουν στο μέλλον.

Θέλω να σταθώ στο τραγούδι του άλμπουμ «Οι Φίλοι» που το λένε τα Κίτρινα Ποδήλατα. Ποιοι φίλοι σάς λείπουν, σε ποιους φίλους θα το αφιερώνατε;

Πολύ ωραία ερώτηση. Έχω πάρα πολλούς φίλους και τους αγαπώ πολύ. Έχω παιδικούς φίλους που μεγαλώσαμε μαζί στη γειτονιά, ξεχωρίζω τον Σάκη Τρίκη ένας ηχολήπτης που ο Χατζιδάκις εκτιμούσε ιδιαιτέρως και ηχογραφούσε με αυτόν. Τα παιδιά της γειτονιάς μου, πάροδος Αχαρνών και βέβαια τους ανθρώπους που με έκαναν καλύτερο. ο Νίκος Μαμαγκάκης, που χωρίς αυτόν εγώ θα ήμουν ένας άλλος άνθρωπος και του οφείλω τα πάντα. Άνθρωποι που με σύστησαν κάτω από άλλες διαστάσεις. Ο Σταύρος Σιώλης που κάναμε την ταινία «Ας περιμένουν οι γυναίκες», ο Διονύσης Σαββόπουλος ο οποίος με εμπιστεύτηκε 15 ετών και με πήρε και τραγούδαγα στο Ροντέο. είναι για εμένα ένας μέντορας όπως και ο Χρήστος Γιανναράς. Έχω φίλους που έχω ανάγκη να τους δω γιατί μαγειρεύουν όμορφα, συνδέουν τη ζωή με το μαγείρεμα, τις αισθήσεις, την Ελλάδα, την εξέλιξη. Επίσης ο Σάκης Μπουλάς, ο Λαυρέντης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου εξαιρετικοί άνθρωποι και φίλοι. Δεν έχω όμως φίλους συγγενείς. Γενικά εγώ προσπαθώ για τη φιλία, έχω φάει πολλές φορές τα μούτρα μου, δεν έχω σηκωθεί ποτέ. Είναι η πιο δύσκολη ερώτηση που μπορεί να μου γίνει.

Πώς έγινε η τελική επιλογή των τραγουδιστών που συμμετέχουν;

Τα τραγούδια αυτά τα ζήτησα εγώ πριν από αρκετά χρόνια -κοντά στα 20- στον Ισαάκ. Μου άρεσε πολύ και του ζήτησα να μου γράψει στίχους. Άρχισε εκείνος να μου δίνει (έχω κι άλλα) κι εγώ να μελοποιώ. Τα συζητήσαμε, είχε κάποιες αντιρρήσεις στην αρχή, έκανα τροποποιήσεις και βγήκαν πολύ ωραία. Πέρασαν χρόνια λοιπόν μέχρι να βγουν. Η επιλογή των τραγουδιστών ήταν ανάλογη του στίγματος που έχουν δώσει. Ο εξαιρετικός Κώστας Μακεδόνας και αγαπημένος μου φίλος από χρόνια τον οποίο εκτιμώ και τώρα δουλεύουμε μαζί στη Θεσσαλονίκη με την Κατερίνα Κούκα. Επίσης η συμβία μου, η Ισιδώρα Σιδέρη που έχει προσφέρει πάρα πολλά και σε εμένα και στην Ελεωνόρα και έχει πει το ομώνυμο τραγούδι, μετά από χρόνια που είχε να τραγουδήσει. Τα Κίτρινα Ποδήλατα είναι εξαιρετικά παιδιά, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος μου αρέσει πολύ γιατί έχει ένα λαϊκό τρόπο δικό του, ο Γιώργος Δημητριάδης είναι μια μορφή στο τραγούδι. Η Λαμπρινή Καρακώστα νιώθει αυτό που τραγουδάει. Ο Αλέξανδρος Χατζής είναι από τα καλύτερα παιδιά που έχω γνωρίσει στη ζωή μου, με παιδική ψυχή. Αφού το έγραψα και το ενορχήστρωσα, το έστειλα στην Ολλανδία και το τραγούδησε από εκεί, αξιολάτρευτος. Και επίσης τρία τραγούδια έχω ηχογραφήσει εγώ εδώ και 15 χρόνια.


Με τον Αλέξανδρο Χατζή έχετε πει και ένα άλλο κομμάτι, το «Μια Νύχτα».


Ναι ένα πάρα πολύ ωραίο τραγούδι. Ήταν χαρά για εμένα που είπαμε αυτό το τραγούδι μαζί.

Σημειώνετε πως είναι τραγούδια τατουάζ στην ψυχή». Τι έχει γραφτεί ανεξίτηλα σαν τατουάζ, στη δική σας ψυχή;

Το ελληνικό βίωμα το οποίο είναι ξεχωριστό γιατί είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων όσο και να θέλουν κάποιοι να το υποβαθμίσουν. Οι έννοιες μάνα και πατέρας, η θηλυκότητα που προχωράει τη ζωή, το θέατρο που συνδυάζει όλες τις τέχνες, η μουσική, ό,τι μας έχει παραδοθεί όλα αυτά χρόνια. Όλα αυτά γράφουν μέσα μου ανεξίτηλα. Επίσης οι δάσκαλοι που με παρότρυναν. Τα ελληνικά γιατί είναι η μόνη γλώσσα που εξηγεί και κατανοεί τη ζωή, οι άλλες γλώσσες είναι τρόποι συνεννόησης. Επίσης η μέρα που γεννήθηκε η κόρη μου, δεν πίστευα ότι έγινα πατέρας και ήμουν μικρός, 26 ετών.


Ακούγοντας το νέο σας άλμπουμ θα μπορούσαμε να πούμε ότι περιέχει τραγούδια ενδοσκόπησης, και ίσως από τα πιο ώριμά σας μέχρι τώρα.


Είμαι στη δισκογραφία από τα 15 μου, έχουν περάσει δηλαδή 50 χρόνια -σε Ελλάδα και στο εξωτερικό από το 2000 και μετά. Αυτό είναι το 100ό μου CD μπορεί και παραπάνω! Έχω κάνει ανάλογα τραγούδια αλλά δεν έχουν επικοινωνηθεί γιατί υπάρχει μια στενότητα στο ελληνικό ραδιόφωνο, δεν γίνονται παρουσιάσεις τραγουδιών. Υπερασπίζομαι την έκφρασή μου και την αγαπώ πολύ, έχουν γίνει και αποτυχίες βεβαίως, εγώ τις αποτυχίες μου αγαπώ περισσότερο.

Έχω κάνει πολλά πράγματα και ίσως και εγώ να μην μπορώ να «ψήσω» τους αποδέκτες ως τραγουδιστής γιατί δεν γίνεται πάντοτε αποδεκτή η πολυδιαστατικότητα στους ανθρώπους και όχι μόνο καλλιτεχνικά. Εγώ υπερασπίζομαι την πολυδιαστατικότητα, συνεχίζω να γράφω και να εκφράζομαι.

Γιατί πιστεύετε δεν «ψήνετε» ο κόσμος, όπως λέτε;

Όταν λέω δεν «ψήνω» εννοώ ότι ο κόσμος με γνώρισε με την κωμική μου υπόσταση, του ηθοποιού δηλαδή. Αλλά εγώ πιστεύω ότι η κωμικότητα είναι ό,τι πιο σοβαρό υπάρχει στη ζωή. Μερικές φορές το μπλέκουν με τον χαβαλέ ή δεν εκφράζεται με τη σωστή υπόσταση της υποκριτικής. Εγώ οφείλω να υπερασπιστώ αυτό που κάνω, όχι από ματαιοδοξία, αλλά για την έκφρασή μου.

Νιώθετε ότι έχετε αδικηθεί, όσον αναφορά τη μουσική σας ιδιότητα και ως δημιουργός;

Ναι, βεβαίως νιώθω ότι έχω αδικηθεί, όπως έχουν αδικηθεί όλοι όσοι δεν έχουν επικοινωνηθεί, διότι η τέχνη είναι επικοινωνία. Εγώ λόγω της πολυδιαστατικότητας, δηλαδή είμαι και ηθοποιός, και μουσικός και με ακαδημαϊκή μόρφωση σε όλα τα επίπεδα. Για εμένα δεν έχει καμία σημασία το βιογραφικό, έχει σημασία το ίδιο το βίωμα. Το βιογραφικό μου αντανακλά στο βίωμά μου απολύτως, απέναντι στη ζωή, στην Ελλάδα γιατί είμαι και ανθρωποκεντρικός και Ελληνοκεντρικός, όπως και στα νεότερα παιδιά γιατί εκεί είναι το μέλλον. Και εγώ έχω νιώσει από μικρός ότι μου έχουν παραδοθεί πράγματα τεράστιας αξίας και πρέπει να τα εξελίξω και να τα παραδώσω κι εγώ.

Ποια είναι τα παράπονά σας;

Η ζωή πάει μπροστά με τις εξαιρέσεις και μου έχουν δημιουργηθεί παράπονα επικοινωνιακά. Υπήρξα υποψήφιος στα Grammy και δεν αναφέρθηκε παρά μόνο στα ψιλά γράμματα. Δεν το λέω με καμία ματαιοδοξική αντίληψη για τη ζωή ή επειδή έχω συμπλέγματα. Απλά θέλω αυτά που κάνω να επικοινωνούνται στον κόσμο. Είχε μιλήσει παλαιότερα ο Βαγγέλης Παπαθανασίου στο CNN για το ορχηστρικό έργο που έχω κάνει και εδώ δεν αναφέρθηκε πουθενά. Εδώ μπορεί πιο εύκολα να επικοινωνηθεί το ψέμα και όχι η αλήθεια.

Θεωρείτε ότι φταίτε κι εσείς κάπου;

Πώς δεν φταίω! Όλοι φταίμε, αναφορικά με τον τρόπο που ζούμε και για το καλό και για το κακό. Τραγουδάω και νομίζω ότι τραγουδάω καλά, δηλαδή νιώθω τη φωνή μου να αποδίδει και πιστεύω ότι όσο περνάνε τα χρόνια αποδίδω ακόμα πιο καλά τον στίχο από ό,τι τα παλιότερα. Έχω γράψει τραγούδια που έγιναν επιτυχίες όταν τα είπε ο Παπακωνσταντίνου, για παράδειγμα αν έλεγα εγώ το «Φοβάμαι» δεν θα είχε αυτή την επιτυχία. Είμαι και εγώ μία σαλάτα σαν προσωπικότητα, έχω πιάσει τον εαυτό μου να κάνει τρομερά λάθη τα οποία βέβαια δεν τα αποποιούμαι, τα λάθη που κάνουμε είναι δικά μας. Για παράδειγμα, έχω κάνει δίσκους που προϋπήρχε ο έρωτας και η σάτιρα. Εκεί τα μπέρδευα. Αλλά έτσι είμαι. Δεν μπορώ να το αποποιηθώ, όμως αυτά δεν βοηθάνε τον άλλον να καταλάβει τι είσαι.

Όσον αφορά τους ακροατές, πιστεύετε ότι ακούν σωστά μουσική σήμερα;

Η πολυπληροφορία καταστρέφει την πληροφορία. Το ίντερνετ και η τεχνολογία έχουν προχωρήσει τη ζωή αρκεί να το χρησιμοποιούμε με μέτρο. Πραγματικά χάνονται πολλά πράγματα. Επίσης, ο κόσμος έχει να μάθει να ακούει με mp3 -κάτι που αργότερα θα δημιουργήσει τρομερά προβλήματα ακόμα και στην ακοή. Η ακοή ενεργεί και στην ψυχοσύνθεσή μας είναι σημαντικό πράγμα και όταν ακούς στενά, μιλάς στενά.

Ο κόσμος δεν ακούει. Εγώ πάντα διέκρινα τους ανθρώπους σε αυτούς που ακούν γενικότερα και εκείνους αγαπούσα πιο πολύ. Αυτοί που ακούν μπορούν να έχουν και άποψη για τα πράγματα. Το «ακούω» σημαίνει με τα αυτιά μου, με τα μάτια μου, με την ψυχή μου και κυρίως με την ιδεολογία μου. Όταν χάνονται αυτά πάει η αισθητική. Αλλά έχουμε κλειστεί στον εαυτό μας με όλα αυτά που γίνονται και στην εποχή μας υπάρχουν πολλά συμπλέγματα, όπως και η πολιτική ορθότητα. τι σημαίνει και κάτω από ποιες ιδεολογίες καθορίζεται; Φοβάσαι να εκφραστείς γιατί κινδυνεύεις να κακοχαρακτηριστείς. Δεν ακούμε, ξεχνάμε, συνηθίζουμε.

Πρόσφατα, τα «άκουσε» η Άλκηστις Πρωτοψάλτη που παρέλειψε τη λέξη «χοντρή» όταν τραγουδούσε ζωντανά τον «Άδωνι».

Ο κόσμος δεν μπορεί να βιοποριστεί να ισορροπήσει στην καθημερινότητα έχοντας αγχωθεί και θα μας απασχολεί τώρα αν η Πρωτοψάλτη είπε το «χοντρή» ή όχι. Έτσι ήθελε έτσι έκανε. Εγώ διαφωνώ λίγο αλλά τη σέβομαι κιόλας γιατί δεν γνωρίζω τι συστολή μπορεί να την ώθησε να το κάνει.

Αν υπήρχε η δυνατότητα να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο τι θα κάνατε διαφορετικά ή τι θα λέγατε στον νεότερο εαυτό σας;

Πιστεύω στο σεβασμό, στη γνώση, πιστεύω ότι είμαστε στοιχεία του περιβάλλοντος οπότε θα το άφηνα να αναπτυχθεί χωρίς τη διαμεσολάβηση των ανθρώπων. Θα ήμουν πολύ πιο ενεργός στις απόψεις μου, θα προσπαθούσα να σπάσω τη φαλλοκρατία και το φεμινισμό τον οποίο σέβομαι αλλά δεν τον υποστηρίζω, τη μάνα πάντα τη θεωρούσα ανώτερο στοιχείο.

Σχέδια επόμενα υπάρχουν στα σκαριά;

Είμαστε στο θέατρο Vergina στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και επίσης ετοιμάζω μια νέα παραγγελία από Αμερική και εργάζομαι σκληρά στο στούντιο για μια οργανική δουλειά. Για του χρόνου ετοιμάζω ένα θεατρικό έργο, ελπίζω να τα καταφέρω γιατί έχω την ατυχία να βλέπω τον εαυτό μου με τα μάτια των άλλων, όπως με βλέπουν εκείνοι δηλαδή, και είναι ένα πρόβλημα αυτό...

Βρείτε το άλμπουμ Μαύρος Μαρκαδόρος σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες: https://GiannisZouganelis.lnk.to/MavrosMarkadoros


Διαβάστε επίσης

Η Τζώρτζια ακούει και στο «Γιωργάρη», κάνει μακάβριες σκέψεις και πάει κόντρα στους φόβους της

Γλυκερία στο Newsbomb.gr: «Όσο έχω φωνή και στέκομαι στα πόδια μου θα τραγουδάω»

Βασίλης Λέκκας από το Α ως το Ω: Η γνωριμία με τον Χατζιδάκι - Τι του είπε και σταμάτησε το τραγούδι

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ