«ΔΕΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ», ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αποκλειστική συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στο Newsbomb.gr: Έτσι θα γίνει η μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ

Αποκλειστική συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στο Newsbomb.gr: Έτσι θα γίνει η μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με την Αμαλία Κάτζου
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

O υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παραχώρησε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο Newsbomb.gr και την Αμαλία Κάτζου.

Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προχώρησε σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Newsbomb.gr και την Αμαλία Κάτζου. Τι λέει για τα απογευματινά χειρουργεία, τις αγροτικές κινητοποιήσεις αλλά και τις Ευρωεκλογές.

Ερωτώμενος για για τους αγρότες, την συνάντηση τους με τον Πρωθυπουργό και το γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης που έλαβαν ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε: «Είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση μας δεν είναι αντίδικη με τον αγροτικό κόσμο και πάντα πιστεύω στην ανθρώπινη και καλόπιστη συνεννόηση μεταξύ λογικών ανθρώπων. Αυτά που η κυβέρνηση δίνει στον αγροτικό κόσμο είναι πάρα πολλά, είναι περισσότερα από όσα έχουμε δώσει σε οποιοδήποτε άλλο επαγγελματικό ή παραγωγικό κλάδο της χώρας. Το να επιμένουν να τα πάρουν όλα, δηλαδή αιτήματα που έχουν εδώ και είκοσι χρόνια, είναι λίγο υπερβολικό».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι οι λογικές φωνές θα επικρατήσουν, δεν πιστεύω ότι θα κλείσουν την Ελλάδα στα δύο, ούτε θα κάνουν πράγματα που θα βλάψουν τελικά την ελληνική οικονομία και την κοινωνική ζωή του τόπου. Εξακολουθώ να έχω εμπιστοσύνη στον κόσμο της παραγωγής, η Ελλάδα χρειάζεται την παραγωγή, δεν μπορεί να είναι μία χώρα μόνο Τουρισμού, η κυβέρνηση στηρίζει τον αγροτικό κόσμο, νομίζω ότι οι ακραίες φωνές θέλουν να παρασύρουν τους αγρότες σε μία συνέχεια των κινητοποιήσεων που τελικά θα απομονωθεί».

Δείτε τη συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στο Newsbomb.gr:

«Όποιος Ευρωβουλευτής έβαλε την υπογραφή του κάτω από το ψήφισμα δεν πρέπει να τον ξαναψηφίσει κανείς»

Όσον αφορά το ψήφισμα περί «Κράτος Δικαίου» ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε αρχικά: «Πριν από πάρα πολλά χρόνια όταν είχε χάσει ο Πρόεδρος Μπους τις εκλογές από τον Μπιλ Κλίντον, τότε είχαν κάνει μία πολύ άγρια προεκλογική εκστρατεία στην Αμερική και το καλοκαίρι μετά τις εκλογές είχε έρθει ο πρόεδρος Μπους στην Ελλάδα με μία θαλαμηγό. Όταν τον συνάντησαν δημοσιογράφοι κάπου στο Ναύπλιο και τον ρώτησαν “τι έχετε να πείτε για τον Μπιλ Κλίντον και όσα λέει για εσάς” απάντησε αυστηρά “πιστεύεται ποτέ ότι εγώ Αμερικανός πατριώτης θα κατηγορούσα ποτέ τον Πρόεδρο της Αμερικής ευρισκόμενος σε ξένο έδαφος;”, τότε “πάγωσαν” όλοι. όταν εκλέγεσαι Ευρωβουλευτής ελληνικής δημοκρατίας είσαι ένας εκπρόσωπος του ελληνικού λαού εκεί. Πάς για να υπερασπιστείς τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και ο λαός αυτός που περιμένει να πάρει είναι “υποστήριξη της Ελλάδος”».

«Οι Ευρωβουλευτές που αποφάσισαν να ψηφιστεί ένα ψήφισμα που οι τελευταίες γραμμές λένε “να κοπούν τα χρήματα στην Ελλάδα”, δεν πρέπει να ξαναψηφιστεί ποτέ, δεν κάνει για αυτή τη δουλειά. Ευρωβουλευτής που μπήκε στο κοινοβούλιο και είχε την ψυχή να ψηφίσει “ναι” στο να κοπούν τα λεφτά από την Ελλάδα τα λεφτά του ελληνικού λαού θα έπρεπε να ντρέπονται», τόνισε.

«Δεν θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε το ΕΣΥ»

Μιλώντας για τα ιδιωτικής απόχρωσης απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία έφερε η κυβέρνηση, ο υπουργός Υγείας, είπε: «Όταν πριν από 22 χρόνια καθιερώθηκαν τα απογευματινά ιατρεία με αμοιβή είχε γίνει φασαρία, έλεγαν τα ίδια με τώρα “ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ” και άλλα. Έγιναν τα απογευματινά ιατρεία, ακούτε κανένα να γκρινιάζει για τα απογευματινά ιατρεία; Το χρησιμοποιούν εκατομμύρια πολίτες. Άρα τα απογευματινά ιατρεία αποσυμφορήσαν τα πρωινά ιατρεία. Εμείς δεν θα υποχρεώσουμε καμία κλινική να κάνει τα χειρουργεία».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να μειωθεί η λίστα όσων περιμένουν πολύ καιρό για να χειρουργηθούν. Επίσης ο σχολίασε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της χώρας με τα χειρουργεία, με την έλλειψη των αναισθησιολόγων.

«Εμείς θα δώσουμε την ελευθερία σε όποια κλινική του ΕΣΥ κρίνει και αν το επιθυμεί η χειρουργική ομάδα να κάνει τα χειρουργεία. Η κλινική δεν είναι ένας χειρουργός, αυτά τα ρυθμίζουν μεταξύ τους οι γιατροί θα κανονίζουν βάρδιες μεταξύ τους όπως και τώρα. Αν υποτεθεί ότι δουλεύουμε με ένα χειρουργείο, από τα 100.000 χειρουργεία που έχουμε σε αναμονή στη χώρα, αν τα μισά γίνουν το απόγευμα θα μικρύνει η λίστα αναμονής. Σε πρώτη φάση μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα γίνουν απλά χειρουργεία. Για παράδειγμα αν σήμερα ένας ασθενής που θέλει να χειρουργηθεί πάει στην κλινική και του λένε ότι απαιτείται οκτώ μήνες και έχει χρήματα θα πάει σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο θα πληρώσει ένα ποσό 7.000 ενώ υπάρχει και η δεύτερη επιλογή να πάει να δώσει 3.000 ευρώ στο ΕΣΥ», πρόσθεσε.

«Δίνουμε πλήρη ελευθερία σε όλο το σύστημα υγείας να δουλέψει σωστά»

«Υπάρχει ένα κομμάτι του κόσμου που μπορεί να δώσει τα 3.000 ευρώ. Αυτός που θα αναμένει οκτώ μήνες χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, στην κατηγορία των περισσότερων ηθικών ανθρώπων που θα αναμένουν οκτώ μήνες να χειρουργηθούν γιατί δεν έχουν να δώσουν τα χρήματα και στην κατηγορία που δίνουν το “φακελάκι”. Άρα οι βασικές επιλογές που έχει ένας ασθενής είναι τρεις: α) Να περιμένει τη σειρά του, β) η ανήθικη επιλογή να δώσει φακελάκι και να πάρει τη θέση κάποιου άλλου και η γ) να πάει στον ιδιωτικό τομέα. Εγώ δίνω μία τέταρτη επιλογή, την επιλογή του ΕΣΥ», ανέφερε.

«Ποιοι είναι οι μόνοι που έχουν πραγματικό λόγο να αντιδρούν; Οι κλινικάρχες. Η ανταρσία που φωνάζει τι έγινε μέτοχος του Funds που έχει πάρει τα νοσοκομεία; Μιλάμε για τρέλα. Έχει το κράτος μας δωρεάν κάπου λεφτά κρυμμένα; Όλα τα κράτοι διαχειρίζονται τα δικά μας τα λεφτά, τους φόρους μας. Αν πούμε ότι διπλασιάζονται οι μισθοί του ΕΣΥ θέλουμε δυόμιση δισεκατομμύρια. Από τον ΕΝΦΙΑ έχουμε πάρει δυόμιση δισεκατομμύρια, υπάρχει κάποιος που εισηγείται να διπλασιάσουμε τον ΕΝΦΙΑ για να διπλασιάσουμε τους μισθούς του ΕΣΥ; Είναι πολύ ωραίο να λέμε ότι θα διπλασιάσουμε τους μισθούς αλλά από πού θα πάρουμε τα λεφτά; Αυτό δεν μπορεί να γίνει, όσοι το λένε το λένε για να γίνει φασαρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβερνούσε διπλασίασε τους μισθούς του ΕΣΥ; Σήμερα οι γιατροί του ΕΣΥ παίρνουν παραπάνω χρήματα από ότι επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι ευχαριστημένος από τους μισθούς υπάρχουν στο ΕΣΥ. Αν ήμουν δεν θα σκεφτόμουν τα απογευματινά χειρουργεία. Τα απογευματινά χειρουργεία έχουν ένα επιπλέον στόχο “να αυξήσουν τον μισθό των γιατρών του ΕΣΥ”», είπε.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδς τα απογευματινά χειρουργεία έχουν στόχο τη μείωση της λίστας: «Τη μεταρρύθμιση θέλω να την πάω με έναν ρυθμό και όχι βεβιασμένα. Θέλω να δίνω τον χρόνο στο σύστημα να χωνεύει τη μεταρρύθμιση, να αφομοιώνει και να λειτουργεί. Υπέγραψα την ενιαία λίστα χειρουργείων, αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε δημόσια πληροφορία σε όλους τους ασθενείς την αναμονή που έχουν ανα κλινική. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι “διαφάνεια, ταχύτητα, δικαιοσύνη και ταυτόχρονα απογευματινά χειρουργεία για να είναι αδιέξοδο για αυτούς που θέλουν να πληρώσουν να πάνε γρηγορότερα ώστε να κερδίσει και ο πρωινός γρηγορότερη σειρά».

«Δεν θα μπορέσουν να κάνουν όλες οι κλινικές απογευματινά χειρουργεία. Ο γιατρός που θέλει να κάνει απογευματινά χειρουργεία θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Εκεί θα κλείσει αυτός ο κύκλος που θα δώσει στο ΕΣΥ ευελιξία, που θα δώσει μεγαλύτερα εισοδήματα, που θα κάνει πιο ελκυστική τη θέση του να είσαι γιατρός του ΕΣΥ άρα θα δώσουμε πλήρη ελευθερία σε όλο το σύστημα να δουλέψει σωστά. Όλα αυτά τα είχα σχεδιάσει το 2014, παίρνω τη σκυτάλη από εκεί που την είχα αφήσει. Οι συνδικαλιστικές ομάδες δεν συμφωνούν με αυτό. Η αριστερά έχει μεγάλη δόση παραλογισμού και υποκρισίας», ανέφερε.

«Στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα με: Αναισθησιολόγους, Ακτινολόγους και γενικούς γιατρούς παθολόγους»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα του εισιτηρίου νοσηλείας των 5 ευρώ λέγοντας: «Το εισιτήριο εισόδου στα κέντρα υγείας των 5 ευρώ, θεσμοθετήθηκε τη δεκαετία του 1990 από την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου, ήταν 1000 δραχμές. Έγιναν 5 ευρώ επί Ανδρέα Λοβέρδου. Εγώ είπα ότι θα εξαιρούνται από τα 5 ευρώ οι ανασφάλιστοι, οι χρονίως πάσχοντες και άλλοι. Σήμερα στην Α.Ε.Μ.Υ. πληρώνεις 10 ευρώ. Τα 5 ευρώ καταργήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα 5 ευρώ έφεραν συνολικό προϋπολογισμό 19 εκατομμύρια και οι κρατήσεις που παίρνουν τώρα είναι 65 εκατομμύρια. Όταν πήγα υπουργός εργασίας με ρώτησαν αν θα καταργήσω αυτό που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δύσκολο, κορόιδεψαν τον κόσμο ότι έκαναν καλό ενώ του πήραν τα διπλά λεφτά».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ελλείψεις γιατρών είναι οι αναισθησιολόγοι. Στην Ελλάδα έχουμε κυρίως πρόβλημα σε τρεις ειδικότητες: Αναισθησιολόγους, Ακτινολόγους και σε γενικούς γιατρούς παθολόγους. Έχουμε σχέδιο και για τις τρεις ειδικότητες», ανέφερε.

«Έχουμε φέτος μία σειρά περίπου εξίμιση χιλιάδων προσλήψεων για το ΕΣΥ. Σε όλη την τετραετία θα ξεπερνάμε τις 10.000. Θα είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσλήψεων του ΕΣΥ από την ίδρυση του. Μακάρι όσοι προκηρύξουμε να έρθουν», ανέφερε.

«Δεν μπορούμε να καταργήσουμε το clawback, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να το ρυθμίσουμε»

«Είμαι ο συνεφευρέτης του claw back. Το claw back όπως το είχα σχεδιάσει εγώ είχε άλλο χαρακτήρα, είχε χαρακτήρα να εμποδίζει και να την αποθαρρύνει την προκλητή ζήτηση αλλά για να γίνει αυτό πρέπει όπως κάθε όπλο να είναι στη σωστή χρήση. Το claw back την περίοδο στη ΣΥΡΙΖΑ ξέφυγε, εμείς δεν μπορέσαμε να το τιθασεύσουμε γιατί πέσαμε στον Covid, τώρα θα το ξανάβάλουμε σε τάξη. Σκοπός είναι να πέσει περίπου τετρακόσια εκατομμύρια σε σχέση με το 2023 και να συνεχίσουμε άλλη μία παρόμοια μείωση το 2024 και το 2025. Αν οι στόχοι που έχω θέσει επιτευχθούν θα έχουμε έρθει σε μία κανονική πορεία. Έχουμε συνδυάσει μία πολιτική. Ως υπουργείο υγείας έχουμε ευθύνη να ελέγξουμε τη δαπάνη αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην στερηθεί ο Έλληνας τα φάρμακα που πρέπει να πάρει», είπε.

«Έξυπνη κίνηση Κασσελάκη να πάει στην εκδήλωση της ΕΦΣΥΝ»

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην Εκδήλωση της ΕΦΣΥΝ που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου τονίζοντας ότι ήταν μία πολύ καλή κίνηση.

«Από την εκδήλωση έμεινε η παρουσία του κυρίου Κασσελάκη, κανείς δεν ξέρει τι είπε ο κύριος Τεμπονέρας και η κυρία Αχτσίγλου. Ο κύριος Κασσελάκης είναι μεγάλο τρολ και επειδή είμαι και εγώ, το παραδέχομαι, ήταν φοβερό το να μπει στην εκδήλωση από εκεί που θα διέγραφε τον Τεμπονέρα και να πει “δεν παίρνω τον λόγο έχω εδώ τον εκπρόσωπο και μιλάει. Ήταν εξαιρετικά έξυπνη κίνηση. Εδώ φαίνεται η διαφορά του πολιτικού ταλέντου με τον κύριο Ανδρουλάκη. Ο Κασσελάκης, μπορεί να μην έχει ιδέα από πολιτική αλλά είναι μεγάλο επικοινωνιακό ταλέντο και έκανε καλά και πήγε», είπε.

«Η δημοκρατία είναι ωραίο πράγμα, να είμαστε εκεί, να λέμε τις απόψεις μας, να διαφωνούμε, δεν χάλασε ο κόσμος», υπογράμμισε.

«Θα έχουμε ένα πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές, θα κερδίσουμε»

Τέλος, αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: «Οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής δεν είναι κάτω από 30%. Δεν προδικάζω το αποτέλεσμα. Ο ελληνικός λαός που είναι το μεγάλο αφεντικό θα δώσει την ψήφο του σε αυτό που νομίζει. Φυσικά και είναι τεστ για την κυβέρνηση. Ο κόσμος θα ψηφίσει και θα μας κρίνει όλους. Συμβόλαιο αποκλειστικής ψήφου με αυτούς που μας ψήφισαν πέρυσι δεν έχουμε με κανένα. Δική μας ευθύνη είναι να τους πείσουμε να μας ξαναψηφίσουν λύνοντας τα προβλήματα τους. Εμείς θα πάμε με τις ιδέες μας, με τη δουλειά μας και με την προσπάθεια μας. Προσωπικά πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τις Ευρωεκλογές».

«Θα έχουμε ένα πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο. Όλοι οι υποψήφιοι θα έχουν το πακέτο και κανείς τους δεν θα έχει ψηφίσει αυτό το κατάπτυστο ψήφισμα για το κράτος δικαίου. Όποιος ψήφισε αυτό το ψήφισμα στράφει κατά της Ελλάδος όχι κατά του Μητσοτάκη, πήγε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στράφει κατά της πατρίδας του», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις