Φωτεινή Μπαξεβάνη στο Newsbomb.gr: «Η Κυρά της Ρω είναι η απάντηση περί ελληνικής ταυτότητας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φωτεινή Μπαξεβάνη στο Newsbomb.gr: «Η Κυρά της Ρω είναι η απάντηση περί ελληνικής ταυτότητας»

Η Φωτεινή Μπαξεβάνη μιλάει στο Newsbomb.gr για το μονόλογο «Η Κυρά της Ρω» που ανεβαίνει στο θέατρο Γκλόρια

«Η Δέσποινα Αχλαδιώτη ήταν μια πολύ δυναμική γυναίκα. Μην ξεχνάμε ότι έζησε δύο Παγκόσμιους Πολέμους και πολλά άλλα. Προερχόταν από μια πολύ πλούσια οικογένεια και είχε τελειώσει επτατάξιο σχολείο, κάτι πολύ σπάνιο για εκείνη την εποχή. Κόντρα στη βούληση της οικογένειάς της να της βρουν εκείνοι σύζυγο, διάλεξε τον Κώστα της, τον βοσκό από την Αστυπάλαια κι έτσι ξεκίνησε μια πολύ δυνατή ιστορία αγάπης».

Η Φωτεινή Μπαξεβάνη υποδύεται τη θρυλική «Κυρά της Ρω»στον ομώνυμο μονόλογο που ανεβαίνει στο θέατρο Γκλόρια, για λίγες παραστάσεις, το Σάββατο 23 Μαρτίου. Το κείμενο υπογράφει ο Γιάννης Σκαραγκάς και το έγραψε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε βάναυσα τους Έλληνες. «Ο Γιάννης ζούσε τότε στο εξωτερικό και άκουγε πολύ συχνά τα αρνητικά σχόλια για τους Έλληνες. Μέσα από την Δέσποινα Αχλαδιώτη βρήκε το πρόσωπο για να δώσει μια απάντηση περί ελληνικής ταυτότητας και τί μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος όταν ο κόσμος γύρω του διαλύεται», σημειώνει η Φωτεινή Μπαξεβάνη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsbomb.gr.

Αισιόδοξο μήνυμα

Η αγαπημένη ηθοποιός τόνισε ότι η παράσταση αφορά σε όλες τις ηλικίες και θίγει ζητήματα όπως «η αγάπη, η πατρίδα, το μπλε, η Ελλάδα και πολλά άλλα».

«Κάναμε έρευνα για αυτή τη γυναίκα. Πήγαμε στο νησί, βρήκαμε συγγενείς της και πάνω σε αυτά ο Γιάννης Σκαραγκάς έγραψε το κείμενο. Πρόκειται, βέβαια, για μυθοπλασία», εξηγεί η Φωτεινή Μπαξεβάνη που έχει ταξιδέψει με αυτή την παράσταση σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. «Πλέον έχω αναπτύξει πολύ στενή σχέση με το Καστελλόριζο, το επισκέπτομαι τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, όλες τις εποχές και κάνουμε διάφορες δράσεις εκεί. Είναι ο τόπος της καρδιάς μου», υπογραμμίζει.

Η γνωστή ηθοποιός λέει επίσης ότι «πάντα θέλω να έρχονται οι θεατές να μου μιλάνε για την παράσταση και το χαίρομαι. Είναι εντυπωσιακό πού εστιάζει ο καθένας ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του και επίσης εντυπωσιακό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που λαμβάνουν μέσα από την ιστορία αυτής της γυναίκας», ενώ προσωπικά για την ίδια, μας λέει ότι «είμαι ένας άνθρωπος με πολύ πείσμα, θετική σκέψη και φυσικά με εργαλείο την τέχνη μου, εργαλείο που θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για να μιλήσεις στην ψυχή του κάθε ανθρώπου. Νομίζω ότι επηρεάζουμε με έναν τρόπο και αυτό μου λένε και όσοι έρχονται στην παράσταση και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό. Πιστεύω ότι μονάδα-μονάδα μπορούμε να γίνουμε μια μεγάλη δύναμη και πραγματικά να αλλάξουμε τον κόσμο».

Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Σταύρος Λίτινας.

Μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια

Η κυρά της Ρω, ή κατά κόσμον Δέσποινα Αχλαδιώτη, ύψωνε κάθε μέρα για 34 χρόνια την ελληνική σημαία, μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια. Έζησε εκεί από το 1924 ενώ το 1940 πέθανε ο σύζυγός της, Κώστας Αχλαδιώτης. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, σε νοσοκομείο της Ρόδου, στις 13 Μαΐου του 1982. Η σορός της μεταφέρθηκε στην Ρω και ετάφη κάτω από τον ιστό όπου ύψωνε τη σημαία. Το 1975 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, το Πολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων, το Δήμο Ρόδου, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους φορείς. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε ναυτικό άγημα και αντιπροσωπεία του ΓΕΝ στο Καστελόριζο όπου, στις 23 Νοεμβρίου 1975, της απένειμε το μετάλλιο για την πολεμική περίοδο 1941-1944 για τις «προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της».

Πληροφορίες παράστασης

«Η Κυρά της Ρω»

Του Γιάννη Σκαραγκά

Σκηνοθεσία: Σταύρος Λίτινας

Πρωταγωνιστεί η Φωτεινή Μπαξεβάνη

Από Σάββατο 23/3 (18.00) και κάθε Σάββατο για λίγες παραστάσεις

Θέατρο Γκλόρια (Ιπποκράτους 7)

Πληροφορίες: 210 3600832

Προπώληση εισιτηρίων: www.more.com/theater/i-kyra-tis-ro-tou-gianni-skaragka/


Διαβάστε επίσης


H Σοφία Εξάρχου στο Newsbomb.gr: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο εξωτερικό για το ελληνικό σινεμά»

Ο Πάνος Δημάκης των «17 Κλωστών» στο Newsbomb.gr: «Είμαι συγγραφέας με χρονοκαθυστέρηση»

Η Χριστίνα Χριστοδούλου στο Newsbomb.gr: Η «Μάγισσα», η τέχνη της επικοινωνίας και τα social media

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ