ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατερίνα Φραγκάκη στο Newsbomb.gr για τις 120 δόσεις: Πώς θα «φρενάρετε» τις κατασχέσεις

Κατερίνα Φραγκάκη στο Newsbomb.gr για τις 120 δόσεις: Πώς θα «φρενάρετε» τις κατασχέσεις

Ανοιχτή είναι η εφαρμογή στο TaxisNet για τη ρύθμιση των 120 δόσεων - Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Εφορίες αναμένεται να κάνουν χρήση της ρύθμισης. 

Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους φορολογουμένους με χρέη είναι το κατά πόσο η ρύθμιση των 120 δόσεων μπορεί να «φρενάρει» τις κατασχέσεις.

Η δικηγόρος Κατερίνα Θ. Φραγκάκη μίλησε στο Newsbomb.gr για την ρύθμιση των 120 δόσεων

Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση 120 δόσεων καθώς και η συνεπής στάση του απέναντι στους όρους και τις προθεσμίες παρέχουν τα εξής ευεργετήματα:

  • Χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας
  • Αναβάλλεται η εκτέλεση τυχόν ποινής φυλάκισης που έχει επιβληθεί για μη καταβολή οφειλής άνω των 100.000 ευρώ στο Δημόσιο ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται.
  • Αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων.

Σύμφωνα με τον Ν. 4611/2019 που αφορά στην ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία υπάρχει η δυνατότητα ο οφειλέτης να επιτύχει έως 120 δόσεις, να γίνει κούρεμα της οφειλής, αλλά και να αποφύγει τις ποινικές ευθύνες και τις κατασχέσεις.

«Για τους πολίτες ο μεγαλύτερος εφιάλτης αποτελεί η κατάσχεση των λογαριασμών τους, καθότι είναι μια απλή και σύντομη διαδικασία και για αυτό εφαρμόζεται άμεσα σε όλους τους πολίτες με χρέη στα Ταμεία, όμως και αυτή η ρύθμιση φαίνεται να μη λύνει αυτομάτως το πρόβλημα αυτό» τονίζει η κυρία Φραγκάκη.

Η ρύθµιση οφειλών προς τα Ταµεία γίνεται χωρίς εισοδηµατικά ή περιουσιακά κριτήρια και μπορεί να οδηγήσει σε κούρεµα της συνολικής οφειλής κατά 60%-65% και αποπληρωµή του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις.

Η οφειλή για το χρονικό διάστημα από 2002 μέχρι το τέλος του 2016 μπορεί να επανυπολογιστεί με βάση την ελάχιστη εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου, µε βάση την ελάχιστη εισφορά, όπως διαµορφώνεται µε τον προηγούµενο κατώτατο µισθό των 586,08 ευρώ, αλλά το ίδιο θα συμβεί και για τις συντάξιμες αποδοχές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Όπως επισημαίνει η κυρία Φραγκάκη «Ο επανυπολογισµός λοιπόν θα πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση διότι μπορεί μεν να οδηγεί σε γενναίο κούρεμα πλην όμως σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί σε μεγάλη μείωση της σύνταξης»

Ωστόσο συνεχίζει η κυρία Φραγκάκη «Λόγω του τεράστιου αριθμού κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς οι οφειλέτες προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο από αυτή τη κατάσταση με την υπαγωγή τους σε αυτή τη ρύθμιση.

Γι' αυτό η δικηγόρος αναφέρει πως «οι οφειλέτες πρέπει να γνωρίζουν ότι μόλις ενταχθούν στη ρύθμιση, εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη. Δηλαδή πλέον δεν κινδυνεύει η περιουσία του οφειλέτη. Αναστέλλεται επίσης η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη και η εκτέλεση ποινής που έχει επιβληθεί ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της».

Ειδικά όμως για κατασχέσεις στα χέρια τρίτων που έχουν επιβληθεί, έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση η κυρία Φραγκάκη ανέφερε πως «αίρεται η κατάσχεση κατόπιν σχετικού αιτήματος του, άλλως θα συνεχίσουν να υφίστανται».

Αποδιδόμενα ποσά από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που είχαν επιβληθεί πριν την υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης, λαμβάνονται υπόψη για την υπαγωγή στη ρύθμιση και την κάλυψη τρεχουσών δόσεων της ρύθμισης.

«Το ευεργέτημα άρα δεν ισχύει αυτομάτως για τις κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, αλλά γίνεται μόνο μετά την υποβολή αίτησης» επισημαίνει.

Πρέπει να τονιστεί ότι τα ευεργετήματα της ρύθμισης των 120 δόσεων ξεκινούν να ισχύουν μόνο μετά την εξόφληση της πρώτης δόσης, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός προθεσμίας τριών ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής.

Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ρύθµιση χάνεται εφόσον δεν καταβληθούν δύο δόσεις, όπως επίσης και βεβαιωµένες οφειλές του 2019 και αναβιώνει η οφειλή χωρίς το κούρεμα που είχε πραγματοποιηθεί λόγω της ρύθμισης.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Ιουνίου 2019: Ποια ταμεία πληρώνουν σήμερα (28/5)

ΟΑΕΔ - Κοινωνικός τουρισμός 2019-2020: Πώς θα κάνετε δωρεάν διακοπές

Σχετικές ειδήσεις