ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Εκλογές 2019-Κυριάκος Κυριάκος στο Newsbomb.gr: «Όραμά μου να γίνει η Θεσσαλονίκη πρότυπο ανάπτυξης»

Εκλογές 2019-Κυριάκος Κυριάκος στο Newsbomb.gr: «Όραμά μου να γίνει η Θεσσαλονίκη πρότυπο ανάπτυξης»

Εθνικές εκλογές 2019: Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του υποψήφιου βουλευτή ΚΙΝΑΛ Α’ Θεσσαλονίκης Κυριάκου Κυριάκου

Ο κ. Κυριάκος μεγάλωσε σε ένα πολιτικοποιημένο περιβάλλον καθώς ο πατέρας του υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ και διετέλεσε γραμματέας της οργάνωσης στο Βόλο, όπου μετακόμισε από την Καρδίτσα όπου και γεννήθηκε. Στο σπίτι του ζούσε έντονα τα πολιτικά γεγονότα ενώ πέρασε μερόνυχτα σε κομματικά γραφεία «ψάρεψα με τον Χαρίλαο Φλωράκη στον Παγασητικό και πέρασαν από το πατρικό μου όλες οι ιστορικές μορφές της Αριστεράς» είπε ο κ. Κυριάκος.

Σε “ώριμη” πλέον ηλικία ο κ. Κυριάκος προσδιόρισε πολιτικά τον εαυτό του λίγο πιο μακριά από όλους εκείνους με τους οποίους μεγάλωσε, «αλλά και πολύ πιο μακριά από τη Δεξιά».

Το 1997 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη ως φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με ξεκάθαρο στόχο να γίνει δημοσιογράφος ή να δουλέψει στον ΠΑΟΚ «τρύπωσα ως «πρακτικάριος» στο πανεπιστήμιο των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» και από εκεί ξεκίνησαν όλα».



Τον Δεκέμβρη του 1999 του πρότειναν την αρχισυνταξία του επίσημου περιοδικού του ΠΑΟΚ, πρόταση την οποία αποδέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη αμισθί,
«συγκέντρωσα την αποδοκιμασία όσων πίστευαν πως άφηνε μια πολλά
υποσχόμενη καριέρα στη δημοσιογραφία για ένα άλμα στο κενό» είπε ο υποψήφιος βουλευτής στο Newsbomb.gr

Ο κ. Κυριάκος το 2004, ανέλαβε Διευθυντής Επικοινωνίας, θέση από
την οποία παραιτήθηκε μόλις πριν λίγες εβδομάδες με σκοπό να ξεκινήσει ένα
άλλο ταξίδι στην πολιτική «Διαφορετικό, αβέβαιο, δύσκολο και συνάμα αρκετά οικείο σε εμένα. Αυτό της πολιτικής. Αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννήματα και στις επικείμενες εθνικές εκλογές είμαι υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ στην Α’
Θεσσαλονίκης».

Ερωτηθείς για πιθανή συνεργασία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ ο κ. Κυριάκος τόνισε πως «το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να γίνει “δεκανίκι” της Νέας Δημοκρατίας» και πως επιδιώκει να γίνει «ο τρίτος πόλος» στις εθνικές εκλογές.

Ο υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης εκτίμησε ότι το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές θα είναι διψήφιο «στόχος μας είναι το ποσοστό που θα γράψει η κάρτα δίπλα από το ΚΙΝΑΛ το βράδυ των εκλογών με το άνοιγμα της κάλπης να είναι διψήφιο. Και θα είναι διψήφιο».

Το ΚΙΝΑΛ θα είναι ο ρυθμιστής της επόμενης μέρας των Ελλήνων και η κομματική «καρδιά» της ελληνικής κοινωνίας τόνισε ο κ. Κυριάκος «ο κόσμος παρότι είχε θυμώσει, πλέον νοσταλγεί τις μέρες του ΠΑΣΟΚ, νοσταλγεί το ίδιο το ΠΑΣΟΚ».

Δείτε ολόκληρη η συνέντευξη του υποψήφιου Α' Θεσσαλονίκης Κυριάκου Κυριάκου στο Newsbomb.gr:

Πώς και γιατί πήρατε την απόφαση να είσαστε υποψήφιος στην Α΄
Θεσσαλονίκης με το Κίνημα Αλλαγής

Ανέκαθεν, από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν πολιτικοποιημένο άτομο. Μεγάλωσα με ένα περιβάλλον πολιτικό καθώς, ο πατέρας μου υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ και διετέλεσε γραμματέας της οργάνωσης στο Βόλο, όπου μετακομίσαμε από την Καρδίτσα όπου γεννήθηκα. Στο σπίτι μου ζούσα έντονα τα πολιτικά γεγονότα. Συζητήσεις, όνειρα, διαφωνίες, γέλια και κλάματα μεταξύ συντρόφων. Μικρός ψάρευα με τον Χαρίλαο Φλωράκη, την ιστορική αυτή φιγούρα της Αριστεράς και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω άλλες σημαντικές προσωπικότητες του χώρου. Όταν “ωρίμασα” πολιτικά τοποθέτησα τον εαυτό μου λίγο πιο μακριά από εκείνους και σίγουρα πολύ πιο μακριά από την Δεξιά. Σας τα λέω αυτά για να σας εξηγήσω πως ήρθα σε αυτόν τον κόσμο και γνώρισα σχεδόν πρώτα από όλους την... πολιτική.

Την ώρα που τα άλλα παιδάκια πήγαιναν στην παιδική χαρά εγώ βοηθούσα τον πατέρα μου και πραγματικά το διασκέδαζα να βάψει το πανό για την πορεία της επόμενης ημέρας. Στα 18 μου ήρθα στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσω Φιλοσοφική. Έχτισα την ζωή μου στην πόλη αυτή. Συνδύασα και συνδυάζω τις μεγάλες μου αγάπες: την δημοσιογραφία, την Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ. Και παράλληλα με όλα αυτά πάντα ψήφιζα ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση να είμαι υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.

Αρχικά θέλω να ανταποδώσω στην πόλη που μου έδωσε τόσα πολλά. Επιθυμώ να βοηθήσω όσο μπορώ στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της. Να συνεισφέρω από την πλευρά μου να μπει ένα «φρένο» στην μετανάστευση των νέων μας, των φίλων μας, των αδερφών μας. Την ίδια ώρα, η τιμητική πρόταση που μου έκανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννήματα ήρθε σε μια στιγμή που θεωρούσα ότι η πορεία μου στην θέση του Διευθυντή Επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε ολοκληρωθεί. Ήταν κάτι που είχα αποφασίσει μέσα μου εδώ και περίπου έναν χρόνο και μετά την κατάκτηση του πρώτου νταμπλ στην ιστορία του ΠΑΟΚ μας, το ανακοίνωσα.
Τρίτον, θεωρώ πως τώρα όσο ποτέ μπορώ να φανώ χρήσιμος όχι μόνο στην
κοινωνία και τους συμπολίτες μας αλλά στην αναγέννηση της Κεντροαριστεράς, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ και στην δημιουργία του πραγματικού προοδευτικού πόλου που έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα στη χώρα με κοινωνικό και προοδευτικό πρόσημο. Τέλος, το 13,55 % της Χρυσής Αυγής που είδα στις ηλικίες 17-21 ετών με πείσμωσε και με θύμωσε. Αυτοί είναι σε γενικές γραμμές οι λόγοι που με οδήγησαν στο να πω το «ναι» στην κ. Γεννήματα και πλέον να διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου.

Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ;


Κάτι τέτοιο έχει αποκλειστεί από τα πλέον επίσημα χείλη που δεν είναι άλλα
από εκείνα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννήματα.

Το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να γίνει “δεκανίκι” της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είτε με αυτοδυναμία είτε με κυβέρνηση ΝΔ και συμπληρωμάτων δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση στην οποία μας έβαλε με τον Καραμανλή.

Το ΚΙΝΑΛ επιδιώκει να γίνει ο τρίτος πόλος ώστε να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή και να καλέσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας με βάση το Σχέδιο Ελλάδα, ένα σχέδιο που έχει καταθέσει το ΚΙΝΑΛ
εδώ και μήνες στους πολίτες της χώρας. Σχέδιο που αναφέρεται σους νέους, τους ανέργους, τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα, τους επιχειρηματίες, την Οικονομία, την κοινωνία, την Υγεία, την Παιδεία κ.α.
Βολικά συμπληρώματα δεν γινόμαστε ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ, δεν το σηκώνει η περήφανη ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Στόχος δικός μας είναι η προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου μέσα από μια ισχυρή Κεντροαριστερά, που μόνο το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να την εκφράσει. Και πιστέψτε με, τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά είναι όλο και πιο ενθαρρυντικά. Στις προσεχείς εθνικές εκλογές δίνουμε την πιο δύσκολη μάχη ανάμεσα στον εφαρμοσμένο νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ και την κρατικοδίαιτη νοοτροπία του ΣΥΡΙΖΑ. Μια μάχη ανανέωσης, διεύρυνσης και αναγέννησης του γνήσιου κεντροαριστερού πόλου. Μια μάχη δημιουργίας και επανένωσης με την κοινωνία, με καθαρή ματιά και ακόμη πιο καθαρό λόγο. Με έμπνευση και τεχνογνωσία. Και θα τα καταφέρουμε!

Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι ρυθμιστικός παράγοντας στις κρίσιμες
εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου;

Όπως ανέφερα και παραπάνω, κ. Μύτιλη, στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι να λάβει
την τρίτη θέση και κατά συνέπεια την τρίτη διερευνητική εντολή. Ο ρόλος του
ΚΙΝΑΛ είναι ο πιο σημαντικός στις προσέχεις εθνικές εκλογές και ο κόσμος πρέπει να το κατανοήσει και να μας στηρίξει. Είμαστε εμείς εκείνοι που μπορούμε να αποτρέψουμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και της Δεξιάς και παράλληλα, λαμβάνοντας την τρίτη θέση να αναγκάσουμε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσουν το σχέδιο “Ελλάδα” για να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση. Και κάτι ακόμα που είναι πολύ σημαντικό: Το ΚΙΝΑΛ είναι εκείνο που κατόρθωσε να εκτοπίσει την Χρυσή Αυγή από την τρίτη θέση στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Πρόκειται για μια νίκη δική μας, που αφορά όμως όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και όλους τους δημοκρατικούς Έλληνες πολίτες.

Ο Δικομματισμός έχει ενισχυθεί. Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το
ποσοστό του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές;

Στόχος μας είναι το ποσοστό που θα γράψει η κάρτα δίπλα από το ΚΙΝΑΛ το βράδυ των εκλογών με το άνοιγμα της κάλπης να είναι διψήφιο. Και θα είναι διψήφιο. Ο κόσμος παρότι είχε θυμώσει, πλέον νοσταλγεί τις μέρες του ΠΑΣΟΚ, νοσταλγεί το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Καθημερινά όλο και περισσότερα στελέχη μας επιστρέφουν στο σπίτι τους, αισθανόμενα εξαπατημένα από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και την συντήρηση που εκφράζει η πολιτική της απερχόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ θα είναι ο ρυθμιστής της επόμενης μέρας των Ελλήνων. Είναι η κομματική «καρδιά» της ελληνικής κοινωνίας, που αυτομαστιγώθηκε, απορρόφησε την οργή, αναγεννήθηκε και επιστρέφει!

Ποια είναι η θέση σας σε σχέση με τη συμφωνία για το Μακεδονικό;

Καταρχάς ένας προοδευτικός άνθρωπος, ψάχνει πάντα τις υπερβάσεις και τις συμφωνίες. Σε διπλωματικό επίπεδο, συμφωνία σημαίνει συμβιβασμός. Δεν έχω καταλάβει ειλικρινά γιατί υπογράψαμε μια κακή συμφωνία που θα μπορούσαμε να έχουμε υπογράψει ήδη από το 2008, τη στιγμή που οι γείτονες ήταν εκείνοι που «καίγονταν» για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για να το πω ποδοσφαιρικά, τους είχαμε στο πέναλτι αλλά σουτάραμε άουτ! Ο κ. Τσίπρας χειρίστηκε και αυτό το σπουδαίο θέμα με μικροπολιτική κατεύθυνση και του γύρισε μπούμερανγκ. Δεν επεδίωξε εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης, δεν επεδίωξε να κερδίσει κάτι σε μια ευνοϊκότατη συγκυρία και απλά στόχευσε στην κεφαλαιοποίηση μιας ψευδεπίγραφης προοδευτικής συμφωνίας. Και τελικά τροφοδότησε την ακροδεξιά με ένα πυρηνικό όπλο λαϊκισμού και πατριδοκαπηλίας. Ήταν μια διπλωματική ήττα και μια πολιτική αυτοκτονία, με στόχο μόνο την ομογενοποίηση του κομματικού κοινού του κ. Τσίπρα που άρχισε να αυτομολεί. Άλλη μια φορά το μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ο λόγος τακτικιστικών ελιγμών του κ. Τσίπρα, που τον οδήγησαν σε πολιτικούς ζογκλερισμούς επικίνδυνους για την Πατρίδα μας. Παραχωρήσαμε γλώσσα και εθνότητα σε μια συγκυρία που θα μπορούσαμε να τα είχαμε κερδίσει όλα.

Από το 2004 έχετε αναλάβει την διεύθυνση επικοινωνίας της ΠΑΕ
ΠΑΟΚ. Πώς η εργασιακή σας εμπειρία θα βοηθήσει στα κοινά;

Από το 1999 βρίσκομαι στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και από το 2004 είμαι Διευθυντής Επικοινωνίας. Σε μια εποχή που ο ΠΑΟΚ ήταν ένας αδύναμος παίκτης ενός διεφθαρμένου πρωταθλήματος. Την ίδια εποχή αυτό δημιουργούσε εσωστρέφεια στον Σύλλογο, με διάφορα συμφέροντα να στραγγαλίζουν την ηρεμία και τον οποιονδήποτε σχεδιασμό πρωταθλητισμού. Από την πρώτη στιγμή προσπάθησα να ενώσω τον κόσμο, να χτίσω ομάδα, κοινούς στόχους, κατανοητούς στον κόσμο. Δεν ήταν πάντα εύκολο. Έπρεπε να αντισταθώ στον λαϊκισμό, στην τοξικότητα και στην εσωστρέφεια. Έπρεπε να δημιουργήσω επικοινωνιακά το όραμα το οποίο θα συσπείρωνε τις δυνάμεις του Συλλόγου. Μετά από χρόνια και σκληρή προσπάθεια φτάσαμε στον στόχο μας. Όχι μόνο επιτύχαμε, αλλά το κάναμε με τον σωστό τρόπο. Όλη αυτή η διαδρομή είναι αυτή που θεωρώ πως ταιριάζει στο Κίνημα Αλλαγής αλλά και συνολικά στην κεντρική πολιτική σκηνή για να αναγεννηθεί στα μάτια τον πολιτών. Να τους κάνουμε να εμπιστευθούν και να αγαπήσουν ξανά την πολιτική!

Ποια είναι η πρώτη σας προτεραιότητα αν εκλεγείτε βουλευτής;

Να κάνω πολιτική… αλλιώς!Για μένα η συμμετοχή, η επικοινωνία με τον κόσμο, η συνεχής μάχη με τον κακό μας εαυτό, είναι υποχρέωση και όχι επιλογή. Στέκομαι μπροστά σε κάθε πολίτη, σε κάθε γειτονιά, για να ακούσω και να εξηγήσω. Θέτω την εμπειρία μου στην υπηρεσία των συμπολιτών μου και ζητώ από τον κόσμο να εμπιστευτεί ξανά την ανθρώπινη πολιτική και τον άνθρωπο πολιτικό. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα που ακούγεται τετριμμένο και είναι αντικείμενο διαφωνίας με τους συνεργάτες μου οι οποίοι θεωρούν ότι δεν είναι προτεραιότητα. Λέω σε συναντήσεις που έχω με ψηφοφόρους ότι το δικό μου πολιτικό γραφείο θα είναι ανοικτό συνεχώς, θα υποδέχεται κόσμο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πραγματοποιούμε συναντήσεις για να επικαιροποιώ τη σχέση μου με τους πολίτες που θα με εμπιστευθούν. Κάτι τέτοιο, ενώ ακούγεται απλό θα διαπιστώσετε ότι δεν συμβαίνει για πολλά χρόνια με τους πολιτικούς της Θεσσαλονίκης. Πολλοί πολιτικοί μετά την εκλογή τους, κλείνονται σε ένα γραφείο της Αθήνας και βγαίνουν κυρίως στα κανάλια για να μιλήσουν. Ξεχνούν την εκλογική τους περιφέρεια και τον θυμούνται λίγο πριν τις επόμενες εκλογές. Για μένα αυτό δεν υπάρχει. Ας πάμε τώρα στα επί μέρους ζητήματα της περιφέρειάς μου.

Τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης δεν είναι ένα και δυο. Είναι πολλά, επομένως
δεν υπάρχει μια προτεραιότητα. Όραμά μου είναι να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη πρότυπο της μπλε ανάπτυξης. Να συνδέσουμε τα ακαδημαϊκά ιδρύματα με την αγορά εργασίας, να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις να απορροφήσουν τους κορυφαίους απόφοιτους και να μετατρέψουμε την πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας σε παράδειγμα προς μίμηση για άλλες φοιτητουπόλεις.

Να επιδιώξουμε την ισόρροπη ανάπτυξη της δυτικής και της ανατολικής πλευράς της πόλης, με έναν μοντέρνο αστικό σχεδιασμό, ειδικά της δυτικής εισόδου της πόλης. Να υιοθετήσουμε και να οραματιστούμε πολιτικές που θα κάνουν την Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια. Αυτό είναι η προτεραιότητά μου: Να συμβάλλω με τον τρόπο μου και τις προτάσεις μου στην ανάπτυξη της πόλης, της κοινωνίας και των ανθρώπων της.

Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019και τα Αποτελέσματα Εκλογών 2019 της 7ης Ιουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!

Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις Εκλογές 2019

Μάθε ΕΔΩ πού ψηφίζεις στις Εκλογές 2019

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τα Exit Polls 2019

Διαβάστε επίσης:

Πού ψηφίζω 2019 - ypes.gr: Οι αλλαγές στα εκλογικά τμήματα - Μάθε ΕΔΩ πού ψηφίζεις

Νέα δημοσκόπηση: Διαφορά σοκ μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τρεις μέρες πριν τις κάλπες

Σχετικές ειδήσεις