Το Newsbomb.gr στην 84η ΔΕΘ

ΔΕΘ 2019: Αυτές είναι οι εξαγγελίες Μητσοτάκη – Τα τέσσερα πεδία που υπηρετούν την ανάπτυξη

ΔΕΘ 2019: Αυτές είναι οι εξαγγελίες Μητσοτάκη – Τα τέσσερα πεδία που υπηρετούν την ανάπτυξη
INTIME NEWS

Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις που θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες -και όχι στο βάθος της τετραετίας- θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού απόψε το βράδυ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αυτό αναφέρουν πηγές του μεγάρου Μαξίμου που εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο η έκθεση καθίσταται από εδώ και πέρα φόρουμ λογοδοσίας αντί για παροχολογίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους πολίτες να αξιολογήσουν οι ίδιοι αν εφαρμόστηκαν στην επόμενη ΔΕΘ σε ένα χρόνο από σήμερα όσα θα ανακοινώσει.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα σημερινά εγκαίνια αναμένεται να αναφερθεί σε τέσσερα πεδία που υπηρετούν την ανάπτυξη:

1. Φορολογία και φορολογική πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης Θα μιλήσει για τις μειώσεις φόρων - ήδη έγιναν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα (ΕΝΦΙΑ)- και θα αναφερθεί στην ελάφρυνση των βαρών για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση με στόχο «την ανόρθωση της μεσαίας τάξης και τη στήριξη των πλέον αδύναμων στρωμάτων».
2. Επενδύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα μιλήσει για το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων που έχει ήδη επιτευχθεί (Ελληνικό, Cosco, Ελλ. Χρυσός) και «θα αναπτύξει το συγκεκριμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό και τόνωσης των επενδύσεων στο εσωτερικό».
3. Εργασιακές σχέσεις. Στόχος μας, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός, είναι η προστασία των εργαζομένων, η στήριξή της πλήρους απασχόλησης και βέβαια η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
4. Ψηφιακό κράτος. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές θα τονίσει ότι «το κράτος παύει να ταλαιπωρεί τους πολίτες και γίνεται σύμμαχος της ανάπτυξης αντί να την εμποδίζει μέσω της γραφειοκρατίας». Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί αναλυτικά στις αλλαγές που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Επίσης, ξεχωριστό κεφάλαιο της ομιλίας του πρωθυπουργού θα αποτελέσει η παρουσίαση των έργων που σκοπεύει να υλοποιήσει κυβέρνηση στην Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Μιλώντας την Παρασκευή στο ραδιόφωνο του Alpha, o κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως δέσμευση του πρωθυπουργού είναι «η Δ.Ε.Θ. να είναι και ένα φόρουμ λογοδοσίας» ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει με συγκεκριμένα παραδείγματα πως εννοεί την ανάπτυξη, τις μειώσεις φόρων και την ασφάλεια.

Μειώσεις φόρων

«Ο Πρωθυπουργός έχει φροντίσει τους προηγούμενους δύο μήνες, πράγματα τα οποία είχαμε πει ότι θα κάνουμε αργότερα, να τα κάνουμε νωρίτερα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ η άρση των capital controls. Είμαστε σε μια διαρκή προσπάθεια, πράγματα τα οποία θα κάνουμε να τα κάνουμε γρηγορότερα. Για να κάνουμε όμως γρηγορότερα μειώσεις φόρων πρέπει να έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο. Εκτιμούμε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 πηγαίνει καλά. Θα πιάσουμε τους στόχους εκεί που κάποιοι, πριν από λίγο μήνες έλεγαν ότι θα έχουμε 2 δις. ευρώ δημοσιονομικό κενό. Θα ‘’χτίσουμε’’ και ένα καλό 2020, ώστε οι μειώσεις φόρων στα φυσικά πρόσωπα να έρθουν μάλλον γρηγορότερα και όχι αργότερα» εξήγησε ο Στέλιος Πέτσας.

«Για τη βασική φιλοσοφία στη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή σε μία κλίμακα που θα έχει χαμηλότερους συντελεστές και φυσικά θα καταλήγει πολύ χαμηλότερα από το 45%, που είναι σήμερα ο ανώτατος συντελεστής θα αναμένουν οι πολίτες να ακούσουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» συμπλήρωσε δίνοντας το περίγραμμα των όσων θα πει από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.

«Εφόσον έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο θα γίνουν πιο γρήγορα και πιο επιθετικά» συνέχισε για να καταλήξει: «Έχουμε πει κατά καιρούς -και το επαναλαμβάνουμε συνεχώς- ότι στόχος μας είναι δύο φορολογικοί συντελεστές στον ΦΠΑ. Ο ένας 11% και ο άλλος 22%, από 13 και 24% σήμερα. Φυσικά, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6% που είναι για τα φάρμακα και άλλες ευαίσθητες κατηγορίες. Θέλουμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ γιατί είναι πολύ υψηλός. Και αν έχουμε δημοσιονομικό περιθώριο, στόχευσή μας είναι να μειώνουμε φόρους, που είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο που υπάρχει στην Ευρωζώνη και στις χώρες του ΟΟΣΑ και λειτουργούν σαν αντικίνητρο στη φανερή οικονομία και όχι στη φοροδιαφυγή και στην παραοικονομία».

Όλα είναι έτοιμα στη Θεσσαλονίκη για την 84η ΔΕΘΙΝΤΙΜΕ

Οι φορολογικές κλίμακες

Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει νέα φορολογική κλίμακα η οποία και θα τεθεί άμεσα σε ισχύ από το 2020.

Από τις αλλαγές αναμένεται να επηρεαστούν 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι που εμφανίζουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αφορολόγητο αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο ύψος των 8.536 ευρώ ενώ για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ το χρόνο ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 9%.

Την ίδια ώρα, στο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Σεπτέμβρη ή το αργότερο τον Οκτώβριο θα περιλαμβάνεται και η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Από την καθιέρωση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος έχουν περάσει πια περισσότερα από πέντε χρόνια και στο μεσοδιάστημα μια σειρά νέων διατάξεων νόμου και ερμηνευτικών εγκυκλίων έχουν δημιουργήσει για μία ακόμα φορά μια χαοτική κατάσταση διάσπαρτων διατάξεων.

Ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας καθορίζει τη διαδικασία προσδιορισμού και είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου καθώς και τα πρόστιμα και τις διοικητικές κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος από την πλευρά του ρυθμίζει τη φορολογία εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων και στις νέες του διατάξεις θα προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων (χρήση 2019) από το 28% στο 24% και των μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Για το 2020 προβλέπεται μια ακόμα δραστική μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%. Οι διατάξεις αυτές θεωρούνται ήδη κλειδωμένες και ταυτίζονται με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Οσον αφορά στο αφορολόγητο, αρμόδιες πηγές διαμηνύουν επί του παρόντος «καμία αλλαγή στα ισχύοντα όρια» υπενθυμίζοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις για προσαύξηση αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά.

Ο χρόνος εφαρμογής των διατάξεων για το αυξημένο αφορολόγητο καθώς και για τις παράλληλες δεσμεύσεις καθιέρωσης εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 9% (από 22%), μείωσης του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 40%, σταδιακής κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και επίσης σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια στον προϋπολογισμό σε συνάρτηση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος: Σκοτώθηκε πασίγνωστη τραγουδίστρια σε τροχαίο

Νέα δημοσκόπηση: Δείτε τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη