Το Newsbomb.gr στην 84η ΔΕΘ

ΔΕΘ 2019: Τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη

ΔΕΘ 2019: Τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη
INTIME NEWS

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης . 

Στην καθιερωμένη ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο του για τους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους πολίτες να αξιολογήσουν οι ίδιοι αν εφαρμόστηκαν στην επόμενη ΔΕΘ σε ένα χρόνο από σήμερα όσα θα ανακοινώσει.

Δείτε στιγμιότυπα από το Βελλίδειο:

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα σημερινά εγκαίνια αναμένεται να αναφερθεί σε τέσσερα πεδία που υπηρετούν την ανάπτυξη:

1. Φορολογία και φορολογική πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης Θα μιλήσει για τις μειώσεις φόρων - ήδη έγιναν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα (ΕΝΦΙΑ)- και θα αναφερθεί στην ελάφρυνση των βαρών για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση με στόχο «την ανόρθωση της μεσαίας τάξης και τη στήριξη των πλέον αδύναμων στρωμάτων».
2. Επενδύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα μιλήσει για το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων που έχει ήδη επιτευχθεί (Ελληνικό, Cosco, Ελλ. Χρυσός) και «θα αναπτύξει το συγκεκριμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό και τόνωσης των επενδύσεων στο εσωτερικό».
3. Εργασιακές σχέσεις. Στόχος μας, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός, είναι η προστασία των εργαζομένων, η στήριξή της πλήρους απασχόλησης και βέβαια η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
4. Ψηφιακό κράτος. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές θα τονίσει ότι «το κράτος παύει να ταλαιπωρεί τους πολίτες και γίνεται σύμμαχος της ανάπτυξης αντί να την εμποδίζει μέσω της γραφειοκρατίας». Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί αναλυτικά στις αλλαγές που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις για την οικονομία. Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πως θα διατηρηθεί το αφορολόγητο και θα μειωθεί ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα. Ο Κυριακός Μητσοτάκης θα ανακοινώσει και φόρο 10% στα νέα αγροτικά σχήματα. Ακόμα, μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα ανακοινωθεί και η αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Ενώ θα ανασταλεί και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

Επίσης, ξεχωριστό κεφάλαιο της ομιλίας του πρωθυπουργού θα αποτελέσει η παρουσίαση των έργων που σκοπεύει να υλοποιήσει κυβέρνηση στην Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.