Λίμνη Ζαρού: Ένα υπέροχο τοπίο του Ψηλορείτη με καταπράσινα νερά

Βρίσκεται στην εύφορη και καταπράσινη κοιλάδα της Μεσαράς στην Κρήτη
Λίμνη Ζαρού: Ένα υπέροχο τοπίο του Ψηλορείτη με καταπράσινα νερά
2'

Η λίμνη του Ζαρού που βρίσκεται στην Κρήτη, αποτελεί έναν πανέμορφο χώρο αναψυχής που αποπνέει χαλάρωση και ηρεμία για τους επισκέπτες. Βρίσκεται στην εύφορη και καταπράσινη κοιλάδα της Μεσαράς, στο νότιο τμήμα των πλαγιών του Ψηλορείτη και είναι ιδανικό μέρος για μια οικογενειακή εκδομή.

Πιο συγκεκριμένα, το τοπίο είναι μαγευτικό, με καταπράσινα νερά στα οποία κολυμπούν ψάρια και ένα μονοπάτι κατάλληλο για ανάβαση που ξεκινά από τη λίμνη και ανάλογα με τον χρόνο του καθενός και τη διάθεσή του μπορεί να φτάσει πολύ μακριά.

Που βρίσκεται η Λίμνη του Ζαρού

Η τεχνητή λίμνη του Ζαρού ή Βοτόμος βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη, 1 χλμ βόρεια από τον Ζαρό και 45 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου. Η λίμνη πριν το 1987 ήταν ένας μικρός υδροβιότοπος ο οποίος σχηματιζόταν από τον κρατήρα της πηγής Βοτόμου. Την σημερινή της μορφή την πήρε το 1987, όταν η Δασική Υπηρεσία ανέπλασε την περιοχή και δημιούργησε μια τεχνητή λίμνη όπου συγκρατούνται τα νερά της πηγής.

Η ονομασία Βοτόμος είναι γνωστή στους Κρητικούς από την ομώνυμη εταιρεία εμφιάλωσης ενός από τα πιο διάσημα νερά στην Κρήτη, το «Ζαρός». Η ονομασία Ζαρός προέρχεται από το μόριο Ζα, που σημαίνει πολύ, και το ρήμα ρέω. «Ζαρός» δηλαδή σημαίνει το μέρος όπου ρέει πολύ νερό.

Γύρω από τη λίμνη υπάρχει ταβέρνα - καφετέρια, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί και να απολαύσει πέστροφα και σολωμό, οι οποίες εκτρέφονται σε στέρνες δίπλα στη λίμνη. Επίσης, υπάρχει μια παιδική χαρά, χώροι με παγκάκια και τραπέζια, στους οποίους μπορείτε να κάνετε πικ νικ. Η βόλτα γύρω από την λίμνη είναι πολύ σύντομη και αξίζει, καθώς οι όχθες τις είναι πνιγμένες στο πράσινο και στα πλατάνια.

Τέλος, από τη λίμνη ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί μέσα στο φαράγγι του Αγίου Νικολάου και καταλήγει μετά από 5 χλμ πορείας στο μαγευτικό πρινόδασος του Ρούβα (2:30 ώρες).

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή