ΦΑΡΜΑΚΟ

Ημικρανία: Νέα θεραπεία για άμεση ανακούφιση από τον πόνο και τα συνοδά συμπτώματα

Ημικρανία: Νέα θεραπεία για άμεση ανακούφιση από τον πόνο και τα συνοδά συμπτώματα
Νέα θεραπεία για την ημικρανία από την GSK Consumer Healthcare
GSK

Ο πονοκέφαλος είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι πονοκέφαλοι ίδιοι. Υπάρχουν διαφορετικά είδη πονοκεφάλου ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων.

Από τους πιο σοβαρούς πονοκεφάλους είναι η ημικρανία που επηρεάζει το 14,7% του πληθυσμού παγκοσμίως ενώ στην Ελλάδα επηρεάζει περίπου 1,2 εκατομμύρια ενήλικες. H ημικρανία εμφανίζεται με μία σειρά συμπτωμάτων που δυσχεραίνουν τη ζωή των πασχόντων, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα των ατόμων να πραγματοποιούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, ενώ έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό προσωπικό πόνο, μειωμένη ποιότητα ζωής και επιβάρυνση του ατόμου αλλά και του κοινωνικού του περίγυρου. Η εργασία, οι διακοπές, οι κοινωνικές δραστηριότητες αλλά και οι δραστηριότητες αναψυχής, είναι μερικές από τις πολλές περιπτώσεις που οι πάσχοντες από ημικρανία δεν μπορούν να αποδώσουν ή να ευχαριστηθούν, λόγω της νόσου.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Dr. Δήμο Δ. Μητσικώστα, Αναπληρωτή Καθηγητή Νευρολογίας και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, «η ημικρανία είναι μια αρρώστια που μαστίζει τις παραγωγικές ηλικίες και δεν έχει δεχθεί μέχρι στιγμής το σεβασμό που απαιτείται για την αντιμετώπισή της. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι 8/10 ημικρανικούς δεν έχουν ζητήσει ποτέ ιατρική βοήθεια, 5/10 έχουν αισθανθεί άσχημα ή προσβεβλημένοι εξαιτίας της ημικρανίας, ενώ το ετήσιο κόστος της ημικρανίας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ το χρόνο».

Η ημικρανία είναι ένα είδος σοβαρού πονοκεφάλου που μπορεί να εμφανιστεί με ή χωρίς αύρα. Αύρα ονομάζονται τα «προειδοποιητικά σημάδια» που παρουσιάζουν κάποια άτομα πριν ξεκινήσει ο πονοκέφαλος. Η ημικρανία χωρίς αύρα είναι πιο συνηθισμένη από την ημικρανία με αύρα.

Κλινικά συμπτώματα της κοινής ημικρανίας (χωρίς αύρα)

  • Πονοκέφαλοι που διαρκούν από 4 ώρες έως 3 ημέρες
  • Συχνά έντονος ή παλλόμενος πόνος στη μία πλευρά του κεφαλιού
  • Συχνά προκαλεί ναυτία και/ή εμετό
  • Συχνά προκαλεί φωτοφοβία και/ή ηχοφοβία.

Κλινικά συμπτώματα της ημικρανίας με αύρα

Ένα ή περισσότερα πλήρως αναστρέψιμα συμπτώματα αύρας, που σχετίζονται με λειτουργίες όπως:

  • Αλλαγές στην όραση
  • Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια ή το πρόσωπο.
  • Ασαφής ή μπερδεμένη ομιλία
  • Κάθε σύμπτωμα αύρας διαρκεί από 5 έως 60 λεπτά και συνοδεύεται ή ακολουθείται από πονοκέφαλο.

Οι φάσεις της ημικρανίας

Υπάρχουν τέσσερις φάσεις σε μια κρίση ημικρανίας. Αυτές είναι η πρόδρομη φάση, η αύρα, η φάση του πονοκεφάλου και η φάση ανάρρωσης. Ενδέχεται να μην εμφανίζεται κάθε φάση σε κάθε κρίση ημικρανίας. Τα βασικά συμπτώματα κάθε φάσης είναι:

ΦΑΣΗ Ι – ΠΡΟΔΡΟΜΗ ΦΑΣΗ (Προειδοποιητική φάση): Θολή όραση, επιθυμία για φαγητό, αίσθημα κόπωσης ή ευερεθιστότητας και κατάθλιψης. Τα συμπτώματα αυτά ενδέχεται να εμφανιστούν κάποιες ώρες ή ημέρες προτού ξεκινήσει ο πόνος.

ΦΑΣΗ ΙΙ – ΑΥΡΑ (Σε κρίσεις ημικρανίας με αύρα): Αλλοιώσεις στην όραση – γραμμές ζιγκ-ζαγκ, φώτα που τρεμοπαίζουν ή τυφλά σημεία στο οπτικό πεδίο, αίσθηση στο δέρμα, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα χέρια ή το πρόσωπο.

ΦΑΣΗ ΙΙΙ – ΚΡΙΣΗ/ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ: Ο πονοκέφαλος ξεκινά με μια παλλόμενη αίσθηση, συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού και μπορεί να διαρκέσει από 4 ώρες έως περίπου 2 ημέρες.

ΦΑΣΗ IV – ΑΝΑΡΡΩΣΗ: Κούραση, ευερεθιστότητα, μελαγχολία και δυσκολία στη συγκέντρωση.

Αιτίες της ημικρανίας

Η ημικρανία οφείλεται σε υποκειμενικούς παράγοντες, τις περισσότερες φορές -αν όχι όλες. Κάποιοι από αυτούς είναι συναισθηματικοί (άγχος, στρες), σωματικοί (κακές συνήθειες ύπνου, ορμονικές αλλαγές, έμμηνος ρύση), διατροφικοί (παράλειψη ή καθυστέρηση γευμάτων, αλκοόλ/καφές), περιβαλλοντικοί (αλλαγές καιρού, φώτα που τρεμοπαίζουν, δυνατός θόρυβος), φαρμακευτικοί.

Για την άμεση θεραπεία της ημικρανίας η GSK Consumer Healthcare προτείνει το Panmigran, από την οικογένεια του Panadol. Πρόκειται για ένα νέο Μη Συνταγογραφούμενο Φάρμακο το οποίο προσφέρει άμεση θεραπεία του πονοκεφάλου, και των κρίσεων ημικρανίας, με ή χωρίς αύρα. Το Panmigran ξεκινά να ανακουφίζει από τον πόνο της ημικρανίας μέσα σε μόλις 30 λεπτά. Επιπλέον, ανακουφίζει από τα άλλα συμπτώματά της όπως η κεφαλαλγία, η ναυτία, η ευαισθησία στο φως και τον ήχο, και η λειτουργική ανικανότητα.

Η αποτελεσματικότητα του Panmigran οφείλεται στον ισχυρό τριπλό συνδυασμό δραστικών που περιέχει την παρακεταμόλη, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ και την καφεΐνη (250mg +250mg +65mg) και είναι κλινικά αποδεδειγμένη. «Mην αφήνετε την ημικρανία να δυσκολεύει τη ζωή σας! Αντιμετωπίστε την άμεσα και αποτελεσματικά με Panmigran!». Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Panmigran μπορείτε να επισκεφτείτε το site www.panmigran.gr

Το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν: Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης – Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Σχετικές ειδήσεις