ΦΑΡΜΑΚΟ

Ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης από κονδύλια για το προσφυγικό προανήγγειλαν Υπ.Υγ. - ΕΟΠΥΥ

Ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης από κονδύλια για το προσφυγικό προανήγγειλαν Υπ.Υγ. - ΕΟΠΥΥ
Ο υπουργός Υγείας στην ημερίδα για το clawback και τη φαρμακευτική δαπάνη
Υπ.Υγ.

Την ενίσχυση του κλειστού προϋπολογισμού του φαρμάκου για τους ανασφάλιστους πολίτες προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, στην ημερίδα για το clawback και τη φαρμακευτική δαπάνη που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), με τη συνεργασία του Health Daily, την Πέμπτη (14/11/2019).

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας έθεσαν μετ’ επιτάσεως το θέμα της διεύρυνσης των δικαιούχων φαρμακευτικής περίθαλψης χωρίς αναπροσαρμογή της χρηματοδότησης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 90.000 τα ΑΜΚΑ ανασφάλιστων πολιτών που έλαβαν φαρμακευτική περίθαλψη. Σύμφωνα με την κ. Καρποδίνη, η δαπάνη των ανασφάλιστων αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Η φαρμακοβιομηχανία διεκδικεί εδώ και καιρό ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης για τους ανασφάλιστους πολίτες από κονδύλια της Κοινωνικής Πρόνοιας και από τα προγράμματα για το προσφυγικό.

Σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία διεκδίκησης κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τους πρόσφυγες. Αυτό επιβεβαίωσε και η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Όπως διευκρίνισε η κ. Καρποδίνη, με βάση τα ΑΜΚΑ των προσφύγων – μεταναστών που έκαναν χρήση υπηρεσιών υγείας την τελευταία 3ετία, θα υπάρξουν έσοδα για τον ΕΟΠΥΥ από το λογαριασμό των μεταναστευτικών ροών.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει καταθέσει ήδη αίτημα στο υπουργείο Υγείας, ενώ το ποσό για το 2019 υπολογίζεται στα 11 εκατ. ευρώ. Επίσης, υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη, ο Οργανισμός να απευθυνθεί στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να υπάρξει συνεισφορά από τους λογαριασμούς της Κοινωνικής Πρόνοιας για τους ανασφάλιστους. Τέλος, ο ΕΟΠΥΥ περιμένει να λάβει περίπου 30 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα χρονιά από ευρωπαϊκές χώρες, για την περίθαλψη που έλαβαν Ευρωπαίοι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα.

Πλαφόν στην αποζημίωση

Ο υπουργός Υγείας ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στο clawback. Το μέτρο ενδεχομένως να είχε μία πρακτική εφαρμογή στην αρχή της κρίσης, όμως πλέον δημιουργεί στρεβλώσεις και προβλήματα.

Επέμεινε στο αναπτυξιακό πρόσημο που έδωσε η κυβέρνηση στο clawback με το συμψηφισμό επενδύσεων-οφειλών. «Τα 50 εκατομμύρια ευρώ τα οποία ενέγραψε η κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν στους επόμενους μήνες, με αυτά τα οποία θα φέρουν οι εταιρείες σε R&D και σε επενδύσεις, είναι μία πρώτη στροφή. Αποδεδειγμένα και κοστολογημένα και με έναν διαφανή τρόπο τον οποίο επεξεργαζόμαστε, σε συνεργασία με όλους. Είναι ένα μικρό δείγμα του πού στρέφεται το πράγμα. Είμαστε μια φιλελεύθερη κυβέρνηση με λαϊκό πρόσημο».

Για τη συνταγογράφηση, ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει τα στοιχεία ανά ποσότητα και ανά σκεύασμα που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας και έτσι μπορούμε να δούμε πού υπάρχει υπερσυνταγογράφηση.

«Αν αυτά δεν είναι αποδεκτά και υπάρχει αμφιβολία, τότε θα είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω από τις φαρμακευτικές εταιρείες, επιδημιολογικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Αλλιώς, θα αποζημιώνεται ο μέσος όρος της χρήσης ποσότητας φαρμάκων στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, ανά 100.000 κατοίκους» τόνισε και πρόσθεσε πως θα γίνεται συμφωνία με τις εταιρείες για «μείωση εντός τριετίας με αναλογικότητα των ποσών ή της ποσότητας φαρμακευτικής δαπάνης, εκεί που είναι πάνω από το μέσο όρο, μέχρι το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τέλος, επανέλαβε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι «οι Έλληνες ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι και οι συνθήκες με τις οποίες έχουν κουβαλήσει επάνω τους ένα πολύ μεγάλο βάρος μέσα στην κρίση. Και θέλουμε με τις κινήσεις μας να αποδεικνύουμε ότι αυτούς σκεφτόμαστε. Το αποδείξαμε με τους ογκολογικούς ασθενείς, με όσους πρέπει να πάρουν παράγωγο αίματος γ-σφαιρίνη, με αυτούς οι οποίοι πληρώνουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις