ΦΑΡΜΑΚΟ

Μεγαλύτερη ανταπόκριση από τους φορείς ζητά ο ΕΟΦ στις αναφορές των ελλείψεων φαρμάκων

Μεγαλύτερη ανταπόκριση από τους φορείς ζητά ο ΕΟΦ στις αναφορές των ελλείψεων φαρμάκων
EUROKINISSI/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Νέα έκκληση απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) στους φορείς που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου, να χρησιμοποιούν τη διαδικτυακή εφαρμογή για την αναφορά των ελλείψεων φαρμάκων.

Ο ΕΟΦ ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα για τα φαρμακευτικά προϊόντα που παρουσιάζουν μειωμένη διαθεσιμότητα ή έλλειψη στην εγχώρια αγορά, καθώς και για τη λήψη των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό των επιπτώσεων για τους ασθενείς ή την οριστική αντιμετώπισή τους. Στην προσπάθεια αυτή έχουν κληθεί επανειλημμένα να συμβάλουν όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και οι ιατροί και οι ίδιοι οι ασθενείς, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της κάλυψης των θεραπευτικών κενών, επισημαίνει ο Οργανισμός.

Από το 2016 δημοσιοποιούνται τα προϊόντα σε έλλειψη στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, με σκοπό την ενημέρωση, επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων. Πριν από έξι μήνες, επίσης, τέθηκε σε λειτουργία η νέα διαδικτυακή εφαρμογή η οποία αποτελεί τη συνέχεια σε μία σειρά από εργαλεία (ταινία γνησιότητας, πωλήσεις, εξαγωγές, κλπ.) που ήδη χρησιμοποιούνται με πρωταρχικό στόχο τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των ελλείψεων.

Ωστόσο, ο ΕΟΦ διαπιστώνει ότι η ανταπόκριση στις προσπάθειες αυτές δεν είναι πάντοτε η αναμενόμενη. «Απεναντίας, γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων, αναφορών και καταγγελιών μέσω του έντυπου και του ηλεκτρονικού τύπου, και όχι μέσω της σχετικής εφαρμογής ή των λοιπών μέσων που διατίθενται από τον Οργανισμό για το σκοπό αυτό. Οι δε πληροφορίες που διαχέονται αδιακρίτως είναι συχνά ήδη δημοσιευμένες από τον ΕΟΦ μέσω της ιστοσελίδας του, κάποιες είναι ανακριβείς ή βρίσκονται στη φάση της διερεύνησης, ενώ ορισμένες είναι ανεπίκαιρες δεδομένου ότι έχουν υλοποιηθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στις ενέργειες αυτές συγκαταλέγεται η προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης, όπου κρίνεται πρόσφορο» τονίζει ο ΕΟΦ σε σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, καλεί τη βιομηχανία, τους χονδρέμπορους, τους φαρμακοποιούς, αλλά και όλους τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς σε συνεργασία για την αναφορά των ελλείψεων. «Η συνεργασία αυτή επιβάλλεται να βασίζεται στη χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής για την υποβολή των αναφορών για ελλείψεις γιατί μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η έγκαιρη και αποτελεσματική δράση για την αντιμετώπιση αυτού του ζωτικής σημασίας ζητήματος. Η ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών σε συνδυασμό με ρυθμιστικές παρεμβάσεις παραμένουν στη συζήτηση με τους επιμέρους φορείς» καταλήγει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις