ΦΑΡΜΑΚΟ

Τρύφων: Κίνητρα για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή βασικών φαρμάκων στην Ευρώπη

Τρύφων: Κίνητρα για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή βασικών φαρμάκων στην Ευρώπη
INTIME NEWS

Στη συζήτηση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα την ενίσχυση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των φαρμακευτικών αλυσίδων εφοδιασμού, την Παρασκευή (26/02/2021) συμμετείχε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και Αντιπρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων.

Η εμπειρία της πρώτης φάσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει οδηγήσει στην αλλαγή της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δίνει πλέον προτεραιότητα στην επαναφορά της παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη, ώστε τα κράτη-μέλη να μην εξαρτώνται από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες και να μην υποφέρουν ξανά από σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton, υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπρόσωποι κρατών - μελών της Ε.Ε., της φαρμακευτικής βιομηχανίας, των ασθενών και της ερευνητικής κοινότητας.

Η ELPEN ήταν μεταξύ των 6 ευρωπαϊκών εταιρειών που εκπροσώπησαν την Ένωση “Medicines for Europe”, μέλη της οποίας είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εταιρείες μέλη της “Medicines for Europe” παράγουν το 70% των φαρμάκων που διατίθενται στην Ε.Ε. και τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως, μεταξύ άλλων, για τη θεραπεία του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και των αναπνευστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της COVID-19.

Όλοι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών συμφώνησαν ότι οι βασικές προϋποθέσεις, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας υγιούς φαρμακευτικής βιομηχανίας στην Ευρώπη, ικανής να εξασφαλίσει την επάρκεια των βασικών φαρμάκων είναι οι εξής: η παροχή κίνητρων και οι ορθολογικές πολιτικές αγοράς, τα υποστηρικτικά επενδυτικά κονδύλια και το ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με τις ισχυρές παραγωγικές της δυνατότητες συνέβαλε στην αυτάρκεια της χώρας και την επάρκεια στα αναγκαία φάρμακα πρώτης γραμμής. Πάνω από 3 εκατομμύρια ασθενείς κάλυψαν τις ανάγκες τους με φάρμακα που παράγονται από ελληνικά εργοστάσια. Επιπλέον ο κλάδος ανταποκρίθηκε και σε επείγουσες ανάγκες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετώπισαν ελλείψεις.

Ο κ. Τρύφων, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή για την ELPEN που συμμετείχε σε αυτή τη σημαντική συζήτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανθεκτικότητας στο ευρωπαϊκό έδαφος. Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας έχει επηρεαστεί δραματικά από τις πολιτικές συγκράτησης κόστους, που εφαρμόστηκαν από το 2009 στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε να επενδύει στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς και στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης. Συνεπώς, είναι καιρός να αναγνωριστεί ο ρόλος του στον εφοδιασμό της αγοράς. Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται η προώθηση εκείνων των μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο αγοράς, που θα ενθαρρύνουν την κλιμάκωση των επενδύσεων στην παραγωγή».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό: Η κατάθεση του τραγουδιστή – ηθοποιού για Λιγνάδη – Τι λέει για το Αρσάκειο