ΦΑΡΜΑΚΟ

Ξανθός: Ζωτικής σημασίας η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΟΦ

Φιλίππου - Ξανθός
Ο Δημήτρης Φιλίππου και ο Ανδρέας Ξανθός

Επίσκεψη στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) πραγματοποίησε την Πέμπτη (23/09/2021), ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός. Ο κ. Ξανθός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου και το Σωματείο Εργαζομένων. 

Η επίσκεψη έγινε με αφορμή τις κινητοποιήσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι του ΕΟΦ, διεκδικώντας, σύμφωνα με την απόφαση της ΓΣ του Συλλόγου τους, την ανανέωση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού, την αναμόρφωση του Οργανογράμματος του ΕΟΦ και την προκήρυξη μόνιμων θέσεων μέσω ΑΣΕΠ, την καταβολή του κινήτρου απόδοσης στο προσωπικό που μέχρι σήμερα το λάμβανε και μέχρι να επιτευχθεί η μισθολογική εξομοίωση στο σύνολο των εργαζομένων του Οργανισμού, καθώς και τη στήριξη και λειτουργική αναβάθμιση του ΕΟΦ με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις νέες προκλήσεις λόγω της πανδημίας.

Στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ, ο Ανδρέας Ξανθός έθεσε μία σειρά από ζητήματα όπως τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά λόγω παράλληλων εξαγωγών, την αύξηση της τιμής των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) που συμβάλλουν στο κλίμα ακρίβειας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, τη μη δημοσιοποίηση στοιχείων από την φαρμακοεπαγρύπνηση σε σχέση με τους εμβολιασμούς έναντι του SARS-CoV-2, τα δεδομένα των κλινικών μελετών για τη φαρμακοθεραπεία (πχ μονοκλωνικά αντισώματα ή άλλα σκευάσματα) σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με Covid-19 και για την προοπτική πρώιμης πρόσβασης σε αυτά ( πριν την τελική έγκριση από τον ΕΜΑ ), καθώς και το ζήτημα της επικαιροποίησης του Οργανογράμματος του ΕΟΦ και της διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξής του με μόνιμο και εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό.

Στη συνέχεια ο κ. Ξανθός συναντήθηκε με το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων, οι οποίοι έθεσαν τα αιτήματα της Γενικής Συνέλευσής τους, με κυρίαρχα την εκκρεμότητα του νέου Οργανισμού, το μισθολογικό καθεστώς «πολλαπλών ταχυτήτων» και την επαπειλούμενη μη καταβολή του κίνητρου απόδοσης. Επιπλέον τέθηκε το ζήτημα της σοβαρής υποστελέχωσης του ΕΟΦ (προτελευταίος στην Ευρώπη σε ανθρώπινο δυναμικό σε σχέση με τα πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας) και η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με παρατεινόμενες συμβάσεις.

Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι είναι αδιαμφισβήτητη η συμβολή του ΕΟΦ και των εργαζομένων του στην εθνική φαρμακευτική πολιτική και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, ειδικά στη συνθήκη της πανδημίας, και επομένως είναι ζωτικής σημασίας η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και η αναπτυξιακή προοπτική του Οργανισμού, μέσα από την αποκατάσταση μισθολογικών αδικιών και την έμπρακτη στήριξη του ηθικού των ανθρώπων του. Ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επαναφέρει στη Βουλή τα θεσμικά και εργασιακά προβλήματα του προσωπικού του ΕΟΦ, διεκδικώντας μαζί τους ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και κοινωνικά ανταποδοτικό δημόσιο φορέα στον ευαίσθητο χώρο του φαρμάκου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στη Ρόδο: Νέες αποκαλύψεις για τον γυναικοκτόνο - «Τις τελευταίες μέρες τον φοβόταν πολύ»

ΕΝΦΙΑ 2021: Εδώ θα βρείτε τα εκκαθαριστικά σας - Τέλος το Taxisnet

Ρόδος: Ο 40χρονος είχε δικογραφίες σε βάρος του για απειλές και βία σε βάρος συντρόφων του