ΦΑΡΜΑΚΟ

Μονοκλωνικά αντισώματα: Στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα 2.000 δόσεων – Πότε ξεκινά η χορήγηση

Μονοκλωνικά αντισώματα: Στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα 2.000 δόσεων – Πότε ξεκινά η χορήγηση
INTIME NEWS

Η Ελλάδα παραλαμβάνει την πρώτη παρτίδα μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του κορονοϊού

Πρόκειται για 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η εισαγωγή τους γίνεται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Η επίσημη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αναμένεται την Πέμπτη (11/11/2021). Από τότε και μετά, θα ξεκινήσει και η χορήγησή τους από τα ελληνικά νοσοκομεία.

Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα γίνεται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, τα οποία εξετάζει η Επιτροπή Λοιμώξεων, από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας. Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν μπορούν να χορηγηθούν σε όλους τους ασθενείς με covid-19. Η χορήγησή τους γίνεται ενδοφλέβια και χρειάζεται παρακολούθηση. Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο για να μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορονοϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, εμποδίζοντας τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΕ για την προμήθεια μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του κορονοϊού, βάσει της οποίας γίνεται και η κατανομή των δόσεων μεταξύ των κρατών-μελών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είχε ανακοινώσει ότι γίνονται προσπάθειες η πρώτη παραγγελία των 2.000 δόσεων να έρθει στη χώρα μας έως τις 11 Νοεμβρίου, όπως και έγινε. Ωστόσο, είχε επισημάνει ότι σε όλες τις χώρες τα φάρμακα αυτά δίνονται, με προτεραιότητα, σε άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα.

«Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι για ασθενείς που είναι στις πρώτες ημέρες νόσησης και χωρίς βαριά συμπτώματα, αλλά δεν προσφέρουν ούτε αυτά κάλυψη 100%. Το πρώτο ζητούμενό μας πρέπει να είναι η αυξημένη προσοχή και η αποφυγή να νοσήσουμε από κορονοϊό», ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις της, τονίζοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να παραλείψει το εμβόλιο, για κανέναν λόγο».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Έρχονται αλλαγές στον τρόπο που ψωνίζουμε στα σούπερ μάρκετ

Θεοφάνους: «Είδα τη μητέρα του Παντελίδη πάνω από το μνήμα να καταριέται εμένα και τα παιδιά μου»

Δίκυκλα από 100 ευρώ: Πώς θα τα αποκτήσετε - Δείτε όλη τη λίστα με τα οχήματα και τις τιμές