ΦΑΡΜΑΚΟ

Αυτό είναι το «κοκτέιλ» μονοκλωνικών αντισωμάτων που έρχεται στην Ελλάδα – Η έγκριση από τον ΕΜΑ

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων
Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα γίνεται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια.
ASSOCIATED PRESS

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να δώσει την Πέμπτη (11/11/2021) την πρώτη έγκριση σε θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων για την COVID-19

Ο EMA αναμένεται ότι θα εγκρίνει εντός της εβδομάδας τη θεραπεία που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron και την ελβετική Roche, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Το κοκτέιλ των αντισωμάτων είναι γνωστό στις ΗΠΑ ως REGEN-COV, ενώ αλλού διατίθεται με την εμπορική ονομασία Ronapreve.

Με τις εταιρείες Regeneron και Roche ήταν η πρώτη συμφωνία που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προμήθεια μονοκλωνικών αντισωμάτων, τον περασμένο Ιούνιο. Η συμφωνία προέβλεπε την προμήθεια 55.000 δόσεων. Η πρώτη παρτίδα 2.000 δόσεων μονοκλωνικών αντισωμάτων που έρχεται στην Ελλάδα, αποτελεί μέρος αυτής της συμφωνίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα γίνεται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, τα οποία εξετάζει η Επιτροπή Λοιμώξεων, από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας. Η χορήγησή τους γίνεται ενδοφλέβια και χρειάζεται παρακολούθηση. Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν μπορούν να χορηγηθούν σε όλους τους ασθενείς με covid-19. Πρέπει να χορηγούνται τις πρώτες ημέρες της νόσησης σε ασθενείς χωρίς βαριά συμπτώματα, ενώ προτεραιότητα θα έχουν ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Δοκιμάζεται και ως προληπτική θεραπεία

Το φάρμακο έλαβε άδεια στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο του 2020 για τη θεραπεία ανθρώπων με ήπια έως μέτρια νόσηση από COVID-19. Η ρυθμιστική αρχή υγείας των ΗΠΑ διεύρυνε τον Ιούλιο την άδεια του REGEN-COV προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρήση της ως προληπτικής θεραπείας σε ανθρώπους που έχουν μεγάλο κίνδυνο έκθεσης σε χώρους όπως οι οίκοι ευγηρίας ή οι φυλακές.

Χθες, Δευτέρα (08/11/2021) η Regeneron ανακοίνωσε ότι μία δόση του κοκτέιλ αντισωμάτων, μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης από την COVID-19 κατά 81,6% για δύο έως οκτώ μήνες μετά τη χορήγηση του φαρμάκου σε δοκιμή τελικού σταδίου. Η ανοσία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ανοσοκατεσταλμένους και τους ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται στα εμβόλια, ανέφερε η εταιρεία.

Έγκριση και σε άλλη θεραπεία μονοκλωνικού αντισώματος

Εκτός του κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων των Regeneron και Roche, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα δώσει αυτήν την εβδομάδα έγκριση για χρήση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης του μονοκλωνικού αντισώματος Regkirona, που έχει αναπτυχθεί από την νοτιοκορεατική εταιρεία βιοτεχνολογίας Celltrion. Και τα δύο σκευάσματα χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που παρουσιάζουν κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσηση.

Οι αιτήσεις για έγκριση κατατέθηκαν στις αρχές του Οκτωβρίου και ο EMA είχε ανακοινώσει τότε ότι «θα εκδώσει αξιολόγηση σε δύο μήνες». Ο EMA αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, αλλά ανακοίνωσε ότι τα δύο σκευάσματα θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των μηνιαίων συνεδριάσεων της επιτροπής που είναι αρμόδια για τις εγκρίσεις, οι οποίες ξεκίνησαν χθες, Δευτέρα, και θα διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Έρχονται αλλαγές στον τρόπο που ψωνίζουμε στα σούπερ μάρκετ

Θεοφάνους: «Είδα τη μητέρα του Παντελίδη πάνω από το μνήμα να καταριέται εμένα και τα παιδιά μου»

Δίκυκλα από 100 ευρώ: Πώς θα τα αποκτήσετε - Δείτε όλη τη λίστα με τα οχήματα και τις τιμές