ΦΑΡΜΑΚΟ

Σε διάλογο η AstraZeneca με τις ελληνικές αρχές για τα μονοκλωνικά αντισώματα πρόληψης της COVID-19

AstraZeneca
Για ομάδες πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από COVID-19
ASSOCIATED PRESS

Έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ για την πρόληψη της λοίμωξης COVID-19, πήρε ο συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων της AstraZeneca.

Η εταιρεία χαιρέτισε την ανακοίνωση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σχετικά με την έγκριση του συνδυασμού μονοκλωνικών αντισωμάτων μακράς διάρκειας δράσης (LAAB) με εμπορική ονομασία Evusheld (προηγουμένως γνωστό ως AZD7442) για χρήση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ για την «προφύλαξη πριν από την έκθεση», ήτοι, πρόληψη της λοίμωξης COVID-19.

Το Evusheld είναι ένας συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων μακράς διάρκειας δράσης - tixagevimab και cilgavimab - που χορηγείται εφάπαξ σε μία δόση, 300mg, ενδομυϊκά (IM), με δύο ξεχωριστές, διαδοχικές ενέσεις.

«Αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στη μάχη κατά της λοίμωξης COVID-19 και είμαστε περήφανοι που, αξιοποιώντας τις επιστημονικές μας γνώσεις, υπερβήκαμε ορισμένες προκλήσεις της πανδημίας και αναπτύξαμε δύο προληπτικές προσεγγίσεις για την COVID-19, πρώτα με το εμβόλιο Vaxzevria και τώρα με το συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων μακράς δράσης, Evusheld» αναφέρει η φαρμακευτική εταιρεία.

Για τη χορήγηση του φαρμάκου στη χώρα μας, η AstraZeneca τονίζει ότι «είναι αφοσιωμένη στη διαφανή και αποτελεσματική συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές ώστε να καταστήσει το LAAB διαθέσιμο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ειδικά για τις ομάδες πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από COVID-19, οι οποίοι ενδέχεται να μην έχουν επαρκή ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό τους και χρειάζονται επιπρόσθετη προστασία. Παρέχουμε συνεχή ενημέρωση στις ελληνικές αρχές και πρόσβαση στα κλινικά δεδομένα για το LAAB μόλις αυτά καθίστανται διαθέσιμα. Χαιρετίζουμε την αυστηρότερη προσέγγιση στην αξιολόγηση των δεδομένων μας, τα οποία πηγάζουν από συνεχιζόμενες προκλινικές και κλινικές δοκιμές και προχωρούμε σε διάλογο με σκοπό την υποστήριξη της προμήθειας του Evusheld κατόπιν των σχετικών ρυθμιστικών εγκρίσεων» καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές πληρωμές από την Παρασκευή - Πώς ωφελούνται οι καταναλωτές

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ της Πέμπτης

Θρήνος για την Παρασκευή Κερασιώτη: Πέθανε ο πατέρας της