ΦΑΡΜΑΚΟ

Πλεύρης: 25-40% πάνω η κατανάλωση σε αντιβιώσεις, αντιπυρετικά

Πλεύρης: 25-40% πάνω η κατανάλωση σε αντιβιώσεις, αντιπυρετικά

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου και τον Πρόεδρο του ΙΦΕΤ Γιάννη Σωτηρίου στο Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Τα σκευάσματα παρακεταμόλης, αντιβιώσεις και εισπνεόμενα είναι αυτά που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς, είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (4/1).

Παρά την παγκόσμια έλλειψη και τη μειωμένη παραγωγή σε αυτά τα σκευάσματα, στη χώρα μας καταγράφεται αύξηση στην κατανάλωση 25-40%, πράγμα που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη επάρκεια από άλλες χώρες.

Η Ελλάδα έχει ισχυρή εγχώρια παραγωγή, που μπορεί να τροφοδοτήσει την αγορά με γενόσημα, τόνισε ο υπουργός Υγείας. Παράλληλα, ο ΕΟΦ θα ενημερώνει τους πολίτες για τα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη και για τα αντίστοιχα που είναι σε επάρκεια.

Σημειώνεται ότι τα συνταγογραφούμενα ελλειπτικά φάρμακα θα χρειάζονται ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ε.Ο.Φ, Δημήτρης Φιλίππου, το επόμενο δεκαήμερο θα δούμε σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς. Πρώτον, γιατί από τη Δευτέρα επανέρχονται σε πλήρη λειτουργία φαρμακευτικές και φαρμακαποθήκες. Επίσης, μέχρι 15/1 αναμένονται οι επόμενες παραγγελίες φαρμάκων των οποίων η παράλληλη εξαγωγή απαγορεύεται. Αυτό αφορά το 92% των ελλείψεων.

Για άλλα 150 ελλειπτικά φάρμακα περίπου, θα υπάρξει ρύθμιση στη συνταγογράφηση ανά ATC, ώστε να ανοίγουν όλες οι θεραπευτικές επιλογές.