ΦΑΡΜΑΚΟ

Φαρμακευτική δαπάνη: Η ανακατανομή των δύο προϋπολογισμών για το 2023

Υπουργείο Υγείας
Στα 2,125 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ
INTIME NEWS

Η απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας για την ανακατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης σε δύο κλειστούς προϋπολογισμούς για το 2023, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Στα 2,125 δισ. ευρώ ανέρχεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για το 2023, η οποία κατανέμεται σε δύο κλειστούς προϋπολογισμούς, έναν για τα φάρμακα της κοινότητας και έναν και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, ακολουθώντας την αναλογία 59%-41% αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, στα φάρμακα της κοινότητας αντιστοιχεί 1,260 δισ. ευρώ και στα φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ 865 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, ο κάθε επιμέρους προϋπολογισμός κατανέμεται ισόποσα στους δώδεκα μήνες του έτους. Κάθε μήνα υπολογίζεται η διαμόρφωση της δαπάνης σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο και τυχόν υπερβάλλον ποσό υπολογίζεται και απαιτείται από τις φαρμακευτικές εταιρείες ή τους κατόχους αδείας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) σε εξαμηνιαία βάση.

Επίσης, στο ίδιο ΦΕΚ ορίζεται η ρύθμιση των οφειλόμενων ποσών αυτόματης επιστροφής (clawback) των φαρμακευτικών εταιρειών προς τον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2021. Μέγιστος αριθμός δόσεων είναι οι 36, ενώ ως ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 5.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΣΦΕΕ: Η Ελλάδα ουραγός στη χρηματοδότηση της Υγείας και στην ορθολογική χρήση των πόρων

Πλεύρης: 60 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό των φαρμάκων υψηλού κόστους

ΠΕΦ: Ενίσχυση του προϋπολογισμού και δίκαιη κατανομή επιβαρύνσεων