ΦΑΡΜΑΚΟ

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για οφθαλμικές σταγόνες - «Μην χρησιμοποιήσετε το προϊόν»

ΕΟΦ
Ο ΕΟΦ προτρέπει το κοινό να μην αγοράζει φάρμακα από αναξιόπιστες πηγές
INTIME NEWS

Αντιφλεγμονώδες φάρμακο για τα μάτια ανακαλείται για λόγους στειρότητας. 

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστά την προσοχή του κοινού στο προϊόν "Purely Soothing 15% MSM Drops", μετά από ενημέρωση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το συγκεκριμένο σκεύασμα κυκλοφορεί στις ΗΠΑ ως αντιφλεγμονώδες φάρμακο με ένδειξη οφθαλμικό ερεθισμό/οίδημα.

Στις ΗΠΑ ανακαλούνται δύο συγκεκριμένες παρτίδες του προϊόντος της εταιρείας Pharmedica USA LLC, για λόγους στειρότητας. Στην Ελλάδα, όμως, δεν έχει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του από τον ΕΟΦ. Επομένως, η παρούσα προειδοποίηση δεν αφορά μόνο τις δύο παρτίδες που τελούν υπό ανάκληση στις ΗΠΑ αλλά το προϊόν συνολικά, ανεξαρτήτως αριθμού παρτίδας, τονίζει ο ΕΟΦ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του FDA, το προϊόν πωλείται σε όλο τον κόσμο μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου (π.χ. Amazon) και σε εμπορικές εκθέσεις. Συνεπώς, είναι πιθανό να έχει διατεθεί και στη χώρα μας διαδικτυακά.

Επισημαίνεται ότι η λήψη μη εγκεκριμένων φαρμάκων ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι πολίτες καλούνται να μην χρησιμοποιήσουν το προϊόν, αν τυχόν αυτό περιέλθει στην κατοχή τους. Στο πλαίσιο προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, ο ΕΟΦ προτρέπει πάγια το κοινό να μην αγοράζει φάρμακα από αναξιόπιστες πηγές.

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακευτική δαπάνη: Έως 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, «ενίσχυση» για το 2023

Νευροϊνωμάτωση: Πότε χρειάζεται γενετικός έλεγχος για την ανίατη νόσο

Ιβουπροφαίνη στα παιδιά: Πότε συστήνεται και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη