ΦΑΡΜΑΚΟ

Καθυστερεί η ανακοίνωση της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής φαρμάκου

φαρμακευτική πολιτική
Τρίτη αναβολή μέσα σε λίγους μήνες
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Νέα αναβολή παίρνει η ανακοίνωση από την πλευρά της Κομισιόν, της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής φαρμάκου, με άξονα τη στρατηγική ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής φαρμάκου και των επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη στην Ευρώπη. 

Στο επιβαρυμένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οφείλεται σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η νέα αναβολή στην ανακοίνωση της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής φαρμάκου. Πρόκειται για την τρίτη αναβολή μέσα σε λίγους μήνες, που παίρνει η πολυαναμενόμενη αποκάλυψη των τελικών αποφάσεων της Κομισιόν για τη φαρμακευτική πολιτική. Η μεταρρύθμιση στόχο έχει να ενισχύσει τη βιομηχανική παραγωγή φαρμάκου και τις επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη στην Ευρώπη, ώστε τα ευρωπαϊκά κράτη να θωρακιστούν ως προς την επάρκεια φαρμάκων σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.

Η συνολική πρόταση της Κομισιόν για ένα ανθεκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο φαρμάκου, αναμενόταν να ανακοινωθεί αρχικά στο τέλος του 2022. Αναβλήθηκε για τα μέσα Μαρτίου και στη συνέχεια πήγε ακόμα πιο πίσω, για το τέλος του μήνα. Μάλιστα, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, είχε υποδείξει την 29η Μαρτίου ως τελική ημερομηνία των ανακοινώσεων, σε συνέντευξή της στο EURACTIV.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η αποκάλυψη του νέου πλαισίου θα λάβει χώρα «λίγο αργότερα» από αυτήν την ημερομηνία. Ο λόγος για την καθυστέρηση είναι η «πολύ επιβαρυμένη ατζέντα» του Κολλεγίου των Επιτρόπων. «Το πρόγραμμα είναι πάντα ενδεικτικό και οι ημερομηνίες για την έγκριση προτάσεων της Επιτροπής μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, ειδικά όταν αυτές οι προτάσεις αφορούν μεταρρυθμίσεις περίπλοκων νομοθετημάτων μείζονος σημασίας, όπως συμβαίνει με τη φαρμακευτική νομοθεσία που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τομέα της υγείας για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τα χρονικά περιθώρια πριν από τις ευρωεκλογές

Η Στέλλα Κυριακίδου πρόσφατα δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση την πολιτική φαρμάκου είναι αναγκαία, καθώς «οι ισχύοντες κανόνες τέθηκαν σε εφαρμογή σε μια διαφορετική στιγμή και πρέπει να συμβαδίσουμε με την εποχή» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «χρόνιες προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα» και να λυθούν προβλήματα «που έχουν αναδειχθεί από όλους, εδώ και πολλά χρόνια».

Η ανανέωση της ευρωπαϊκής πολιτικής φαρμάκου είναι το τελευταίο σημαντικό θέμα στον τομέα της Υγείας, για το οποίο θα κληθεί να συζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν από το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Σύμφωνα, πάντως, με εκτιμήσεις, φαίνεται δύσκολο το Ευρωκοινοβούλιο και οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ, να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις θεσμικές συνομιλίες, καθώς μπαίνει ως ανεπίσημο όριο ο Φεβρουάριος του 2024. Οι διαδικασίες δεν μπορούν να συνεχιστούν πέρα από αυτό το σημείο, καθώς τον Μάιο θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές.

Η θέση της φαρμακοβιομηχανίας

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA) στην οποία συμμετέχει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), έχει διατυπώσει αντιρρήσεις για σημεία της νέας φαρμακευτικής πολιτικής που έχουν γίνει γνωστά, θεωρώντας πως θα επηρεάσουν αρνητικά τις κλινικές μελέτες στην Ευρώπη, τις επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη και θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η απόσταση της Γηραιάς Ηπείρου, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ασία.

Η Medicines for Europe, ο ευρωπαϊκός σύλλογος γενοσήμων φαρμάκων, βιο-ομοειδών και φαρμάκων προστιθέμενης αξίας μέλος του οποίου ειναι η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), επισημαίνει ότι χρειάζονται κίνητρα προκειμένου να επαναπατριστεί η παραγωγή στην Ευρώπη και να γίνουν επενδύσεις διασφαλίζοντας την επάρκεια φαρμάκων για τους Ευρωπαίους πολίτες. Επισημαίνει επίσης την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για το μετριασμό των επιπτώσεων στο κόστος των αγαθών και μεταρρυθμίσεων στα μοντέλα προμήθειας και τιμολόγησης των φαρμάκων.

(Με πληροφορίες από EURACTIV.com)

Διαβάστε επίσης:

ΠΕΦ: Αναγκαία η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων και πρώτης ύλης στην Ε.Ε

ΣΦΕΕ: Η Ευρώπη να μείνει πρωταγωνίστρια στην έρευνα για τις σπάνιες παθήσεις

Ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες κατά του νέου σχεδίου της Κομισιόν