ΦΑΡΜΑΚΟ

Ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες κατά του νέου σχεδίου της Κομισιόν

φαρμακείο
Η μείωση της περιόδου προστασίας κατά δύο χρόνια, περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Κομισιόν
INTIME NEWS

Επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σχετικά με τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική φαρμάκου, την οποία προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Καθώς πλησιάζει η επίσημη παρουσίαση της νέας στρατηγικής φαρμάκου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιρρήσεις διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA). Η νέα στρατηγική καλείται, μεταξύ άλλων, να θωρακίσει την ευρωπαϊκή αγορά από ελλείψεις φαρμάκων λόγω υγειονομικών κρίσεων, όπως συνέβη στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού και να ενισχύσει την παραγωγή φαρμάκων και πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, μειώνοντας την εξάρτηση από τρίτες χώρες.

Ο ΣΦΕΕ συντάσσεται με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA), η οποία διαφωνεί με διατάξεις της νέας στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα και τη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας στην ΕΕ. Στο προσχέδιο της Κομισιόν, μέρος του οποίου δημοσίευσε το Politico, προβλέπεται η μείωση της περιόδου προστασίας στα πρωτότυπα φάρμακα κατά δύο χρόνια, από τα δέκα στα οκτώ, ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή γενοσήμων και επομένως η μείωση των τιμών. Μάλιστα, για τις εταιρείες που διαθέτουν τα φάρμακά τους σε όλες τις χώρες της ΕΕ, θα επιστρέφεται μέρος των χαμένων κερδών από τη μείωση του χρόνου του πατέντου. Στόχος είναι ο επαρκέστερος εφοδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς και η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών-μελών στην πρόσβαση στα φάρμακα. Για παράδειγμα, σήμερα οι ασθενείς στη Γερμανία έχουν πρόσβαση στα νέα φάρμακα δύο χρόνια νωρίτερα, κατά μέσο όρο, από τους ασθενείς στην Πολωνία ή τη Ρουμανία.

Ωστόσο, η καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία διαφωνεί με τις προωθούμενες διατάξεις, γιατί θεωρεί ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τις κλινικές μελέτες στην Ευρώπη, τις επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη και θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η απόσταση της Γηραιάς Ηπείρου, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ασία. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΦΕΕ απέστειλε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον να εξετάσει προσεκτικά τις προτάσεις της Κομισιόν, καθώς «διακυβεύεται το μέλλον ενός από τους μεγαλύτερους κλάδους υψηλής τεχνολογίας της Ευρώπης, της βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας με γνώμονα την έρευνα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα κλειδιά είτε να ξεκλειδώσει είτε να κλείσει την πόρτα στο μέλλον της. Στις 14 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποκαλύψει μια σημαντική αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για τη φαρμακευτική βιομηχανία».

Η EFPIA και ο ΣΦΕΕ συμφωνούν με τις πρόσφατες παρατηρήσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Νταβός, ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ενίσχυση της βιομηχανικής μας βάσης και να κάνουμε την Ευρώπη πιο φιλική προς τις επενδύσεις και την καινοτομία. Βλέπουμε επιθετικές προσπάθειες να προσελκύσουν τις βιομηχανικές μας ικανότητες μακριά στην Κίνα ή αλλού. Και γνωρίζουμε ότι οι μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με το τι κάνουμε σήμερα». Ωστόσο, θεωρούν ότι οι προωθούμενες προτάσεις αντιβαίνουν σε αυτήν την ατζέντα.

«Αυτή η νέα νομοθεσία θα έχει διαρκή, σημαντικό και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο σε έναν τομέα που συμβάλλει περισσότερο στο εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ από οποιονδήποτε άλλο καινοτόμο τομέα με 136 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, απασχολεί 840.000 άτομα σε όλη την Ευρώπη και επανεπενδύει μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του σε ευρωπαϊκή έρευνα και ανάπτυξη από οποιονδήποτε άλλο τομέα υψηλής τεχνολογίας, επί του παρόντος 42 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Είναι αξιοσημείωτο ότι θα έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις για την πρόσβαση των ευρωπαίων ασθενών στις πιο πρόσφατες κλινικές δοκιμές, τις εξελίξεις στη θεραπεία καθώς και τη δημόσια υγεία ευρύτερα» σημειώνει ο ΣΦΕΕ και η EFPIA.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι «στη δεκαετία του 1990, οι μισές από όλες τις νέες θεραπείες προέρχονταν από την Ευρώπη. Αυτός ο αριθμός είναι τώρα, μόνο μία στις πέντε. Το 2002 οι ΗΠΑ ξόδεψαν 2 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από την Ευρώπη για φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη, σήμερα ξοδεύουν 25 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα. Η απασχόληση στον φαρμακευτικό τομέα στην Κίνα έχει αυξηθεί κατά 800% τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτές οι χώρες παρέχουν ένα καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας που είναι απαραίτητο για το μέλλον της έρευνας και ανάπτυξης και μια βιώσιμη εμπορική αγορά στην οποία πωλούνται τα προϊόντα» σχολιάζουν.

Τέλος, ΣΦΕΕ και EFPIA καλούν τις Βρυξέλλες να μην αφήσουν την Ευρώπη «στην ανοιχτή αγκαλιά των ΗΠΑ και της Κίνας», ώστε η φαρμακευτική βιομηχανία που βασίζεται στην έρευνα στην Ευρώπη, να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμια κλίμακα, «για να βοηθήσει στην παροχή περισσότερων για τους ασθενείς και σε ένα πιο υγιές μέλλον».

Διαβάστε επίσης:

ΣΦΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου και οι προκλήσεις για την Ελλάδα

Ελλείψεις φαρμάκων: Εξορθολογισμό τιμών προωθεί το υπουργείο Υγείας