ΦΑΡΜΑΚΟ

ΕΟΦ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για την επάρκεια φαρμάκων

ελλείψεις φαρμάκων
Στόχος η έγκαιρη αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων
INTIME NEWS

Ο ΕΟΦ καθιερώνει νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Δήλωσης Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης». 

Την έναρξη της λειτουργίας ενός νέου ηλεκτρονικού εργαλείου ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Στόχος είναι η καλύτερη παρακολούθηση της αγοράς των φαρμάκων, ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκειά τους και να αποφεύγονται φαινόμενα ελλείψεων.

Στην νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωσης Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης», που είναι διαθέσιμη στη διαδικτυακή πύλη του Οργανισμού, τα εμπλεκόμενα μέρη στην αλυσίδα του φαρμάκου θα δηλώνουν τα αποθέματα, σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου. Προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς, θα εντοπίζονται εγκαίρως προκειμένου να λαμβάνονται αντίστοιχα μέτρα αντιμετώπισής τους.

Σε πρώτη φάση, ο ΕΟΦ καλεί τους Κάτοχους Άδειας Χονδρικής πώλησης φαρμάκων να προετοιμαστούν δημιουργώντας λογαριασμό για την εν λόγω υπηρεσία άμεσα, εντός 7 εργάσιμων ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον ΕΟΦ με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων αποφασίστηκαν τέσσερα κύρια μέτρα τα οποία καλύπτουν το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Για τις φαρμακευτικές εταιρείες αποφασίστηκε να αυξήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα τις ποσότητες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, αυξάνοντας κατά 10% περίπου είτε την παραγωγή είτε τις εισαγωγές τους, μέτρο για το οποίο η φαρμακοβιομηχανία έχει εκφράσει ενστάσεις ως προς την αποτελεσματικότητά του.

Οι φαρμακαποθήκες υποχρεώνονται να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμη η εκτίμηση του φαινομένου και η ανεύρευση λύσεων. Το σκοπό αυτό εξυπηρετεί η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία του ΕΟΦ.

Για την απαγόρευση των εξαγωγών, διευκρινίστηκε ότι αποτελεί μέτρο το οποίο εφαρμόζεται προσωρινά και επιλεγμένα με στόχο τη διασφάλιση των αναγκών των ασθενών με φάρμακα τα οποία εξάγονται σε άλλες χώρες και ως εκ τούτου καθίστανται ελλειπτικά ή δυσεύρετα για τον Έλληνα ασθενή.

Επίσης, με απόφαση του υπουργού Υγείας η χορήγηση φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση θα γίνεται από τα φαρμακεία στους ασθενείς μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά βάσει των ενδείξεων και από τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται. Οποιαδήποτε έλλειψη ή δυσκολία ανεύρεσης φαρμάκου πρέπει να δηλώνεται από τους φαρμακοποιούς και τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΕΟΦ, ώστε να λαμβάνεται μέριμνα άμεσα.

Σχετικές ειδήσεις