ΦΑΡΜΑΚΟ

Νέος συναγερμός από τον ΠΟΥ για θανάτους παιδιών από επιμολυσμένο σιρόπι για τον βήχα

μολυσμένα παιδικά σιρόπια
Απειλή διαρκείας τα μολυσμένα παιδικά σιρόπια με χώρα παραγωγής κυρίως την Ινδία
AP

Τουλάχιστον έξι θάνατοι παιδιών στο Καμερούν συνδέονται με κατανάλωση σιροπιού για το βήχα - Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά τη βοήθεια της Ινδίας για να εντοπίσει την προέλευση επιμολυσμένων παιδικών σιροπιών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση την Τετάρτη (19/07/2023) για παιδικό σιρόπι κατά του βήχα και του κρυολογήματος, το οποίο χαρακτήρισε ως τοξικό λόγω μεγάλης περιεκτικότητας σε μολυσματικές προσμείξεις. Το σιρόπι συνδέεται με τουλάχιστον έξι θανάτους παιδιών στο Καμερούν.

Συγκεκριμένα, στο παιδικό σιρόπι "Naturcold", βρέθηκαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα διαιθυλενογλυκόλης. Η διαιθυλενογλυκόλη χρησιμοποιείται ευρέως σε βιομηχανικές εφαρμογές, για παράδειγμα ως αντιψυκτικό ή ως υγρό για τα φρένα. Επίσης, έχει βρεθεί πως χρησιμοποιείται παράνομα ως μια πιο φθηνή εναλλακτική για τη γλυκερίνη σε φαρμακευτικά προϊόντα. Σε μεγάλες ποσότητες η διαιθυλενογλυκόλη είναι τοξική και μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, ακόμα και σε θάνατο.

Η υπόθεση του σιροπιού "Naturcold" περιπλέκεται, καθώς ως κατασκευαστής στη συσκευασία αναφέρεται η εταιρεία "Fraken International" με έδρα την Αγγλία. Όμως, η αρμόδια βρετανική αρχή ενημέρωσε τον ΠΟΥ ότι δεν υπάρχει εταιρεία με αυτά τα στοιχεία.

Έτσι, ο ΠΟΥ σήμανε συναγερμό και ζήτησε τη συμβολή της Ινδίας, ώστε να εντοπιστεί η «πηγή» της μόλυνσης, δηλαδή ινδικές φαρμακευτικές εταιρείες που ενδέχεται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΠΟΥ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Οργανισμός έχει επικοινωνήσει και με άλλες χώρες προκειμένου να βρεθεί η προέλευση των επιμολυσμένων φαρμάκων.

Ο συναγερμός για το "Naturcold" είναι ο πιο πρόσφατος σε μια σειρά παρόμοιων ειδοποιήσεων που έχει εκδόσει ο ΠΟΥ τους τελευταίους μήνες σχετικά με μολυσμένα σιρόπια για τον βήχα που πωλούνται παγκοσμίως. Το 2022, τέτοια παιδικά σιρόπια συνδέθηκαν με το θάνατο περισσότερων από 300 παιδιών στην Γκάμπια, το Ουζμπεκιστάν και την Ινδονησία. Μια άλλη ειδοποίηση νωρίτερα φέτος, ανέφερε ότι μολυσμένα φάρμακα βρέθηκαν στα νησιά Μάρσαλ και στη Μικρονησία, αλλά δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι εκεί.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πρόκειται για μια απειλή διαρκείας. Τα σιρόπια παρασκευάζονται από διαφορετικούς κατασκευαστές, στην πλειονότητα των περιστατικών όμως, χώρα παραγωγής είναι η Ινδία. Σε μία περίπτωση ήταν η Ινδονησία. Ο ΠΟΥ τονίζει τέλος, ότι οι προσπάθειες για να μάθουμε περισσότερα για τα περιστατικά με τα επιμολυσμένα σιρόπια και τις αλυσίδες εφοδιασμού, έχουν στο παρελθόν παρεμποδιστεί από ινδικές αρχές οι οποίες δεν παρέχουν τις απαιτούμενες πληροφορίες.

(Με πληροφορίες από Reuters, Deutsche Welle)

Σχετικές ειδήσεις