ΚΟΣΜΟΣ

«Λουκέτο» σε ινδική φαρμακοβιομηχανία μετά τους θανάτους 19 παιδιών

ινδική φαρμακοβιομηχανία
Η ινδική φαρμακοβιομηχανία Marion Biotech
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA

Σταμάτησε η παραγωγή στο εργοστάσιο της ινδικής φαρμακοβιομηχανίας Marion Biotech, μετά το θάνατο 19 παιδιών στο Ουζμπεκιστάν τα οποία είχαν καταναλώσει σιρόπι για το βήχα της εταιρείας, επιμολυσμένο με την τοξική ουσία αιθυλενογλυκόλη.  

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ινδίας ανακοίνωσε την Πέμπτη (29/12/2022) ότι επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας, όπου παρασκευάζεται το συγκεκριμένο φάρμακο και διαβεβαίωσε για περαιτέρω ενέργειες με βάση τα αποτελέσματα του ελέγχου. Ένας εκπρόσωπος της ινδικής φαρμακοβιομηχανίας που παράγει το σιρόπι Dok-1 Max, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της εταιρείας για τους θανάτους των παιδιών και δήλωσε ότι σταμάτησε η παραγωγή.

Το υπουργείο Υγείας του Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη (28/12/2022) ότι τουλάχιστον 18 παιδιά πέθαναν αφού τους χορηγήθηκε ένα φαρμακευτικό σιρόπι της ινδικής φαρμακοβιομηχανίας Marion Biotech Pvt Ltd. Σύμφωνα με το υπουργείο, πέθαναν τα 18 από τα 21 παιδιά στα οποία χορηγήθηκε το σιρόπι Doc-1 Max επειδή εμφάνιζαν οξεία αναπνευστικά προβλήματα. Σήμερα, ειδησεογραφικοί ιστότοποι του Ουζμπεκιστάν που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφεραν το θάνατο ενός ακόμα παιδιού, μόλις 1 έτους, το οποίο είχε καταναλώσει το ίδιο σιρόπι.

Στον ιστότοπο της εταιρείας το σιρόπι αυτό αναφέρεται ως θεραπευτικό σκεύασμα για τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης. Μια παρτίδα του σιροπιού περιείχε την ουσία αιθυλενογλυκόλη που, είναι τοξική. Το σιρόπι είχε εισαχθεί στο Ουζμπεκιστάν από την εταιρεία Quramax Medical LLC.

Το σιρόπι δόθηκε στα παιδιά στο σπίτι τους, χωρίς ιατρική συνταγή, είτε από τους γονείς τους ή κατόπιν συμβουλής φαρμακοποιών, σε δόσεις μεγαλύτερες των επιτρεπόμενων για τις ηλικίες αυτές. Δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής αν όλα ή κάποια από τα παιδιά κατανάλωσαν σιρόπι από την ύποπτη παρτίδα ή αν έλαβαν δόση υψηλότερη της κανονικής ή και τα δύο.

Την Τρίτη ξεκίνησαν στην Ινδία επιθεωρήσεις σε ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες σε όλη τη χώρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα υψηλά πρότυπα παρασκευής των φαρμάκων. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του φθινοπώρου, στην Γκάμπια, τουλάχιστον 70 παιδιά πέθαναν αφού τους χορηγήθηκαν σιρόπια της ινδικής φαρμακοβιομηχανίας Maiden Pharmaceuticals Ltd, σύμφωνα με τις αρχές της αφρικανικής χώρας. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ινδίας και η εταιρεία διαψεύδουν ότι ευθύνεται η φαρμακοβιομηχανία για τους θανάτους.

Στο Ουζμπεκιστάν, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι απέλυσε επτά υπαλλήλους επειδή επέδειξαν «αμέλεια», αφού δεν ανέλυσαν εγκαίρως τους θανάτους των παιδιών και δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα. Πρόσθεσε ότι επιβλήθηκαν πειθαρχικές ποινές σε κάποιους «ειδικούς», χωρίς να διευκρινίσει τι ρόλο έπαιξαν αυτοί οι «ειδικοί». Οι αρχές απέσυραν επίσης τα χάπια και τα σιρόπια Doc-1 Max από όλα τα φαρμακεία.

(Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Θάνατοι παιδιών από ινδικά φάρμακα - Ένας «εφιάλτης» με παρελθόν