ΦΑΡΜΑΚΟ

Ελλείψεις φαρμάκων: Γνωστά αντιβιοτικά και εισπνεόμενα στη νέα λίστα του ΕΟΦ

ελλείψεις φαρμάκων
Για 178 κωδικούς φαρμάκων ισχύει απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών
EUROKINISSI

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προχωρά σε νέα απαγόρευση εξαγωγών, για φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη.

Πάνω από διακόσιους κωδικούς φαρμάκων περιλαμβάνει η νέα απαγόρευση εξαγωγών που εξέδωσε την Πέμπτη (27/07/2023), ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Στη λίστα περιλαμβάνονται γνωστές αντιβιώσεις, ηπαρίνες, εισπνεόμενα, μυοχαλαρωτικά, φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, γαστροπροστασίας, ορμόνες κ.α.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, υπέγραψε δύο ξεχωριστές αποφάσεις για τα φάρμακα τα οποία υπάγονται σε προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης, μετά από αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας των εν λόγω φαρμάκων στην αγορά.

Οι δύο αποφάσεις τίθενται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου 2023 και έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Η ισχύς τους θα πρέπει, είτε να τροποποηθεί είτε να ανακληθεί με νεότερη απόφαση του ΕΟΦ.

Τονίζεται δε, πως κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος των δύο αποφάσεων, απαγορεύεται επίσης κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων που είναι σε έλλειψη.

Τέλος, καλούνται οι φαρμακαποθήκες να δηλώσουν τα αποθέματά τους στην on-line ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης» του ΕΟΦ.

Σχετικές ειδήσεις