ΦΑΡΜΑΚΟ

Ελλείψεις φαρμάκων: ΠΦΣ - Εκτός πραγματικότητας οι δηλώσεις για άρση της απαγόρευσης

φαρμακείο
Μαίνεται η αντιπαράθεση για την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών
INTIME NEWS

Στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, απαντά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σχετικά με το θέμα της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων που παρουσιάζουν έλλειψη. 

«Εκτός κάθε πραγματικότητας οι δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη για άρση της απαγόρευσης σε 130 φαρμακευτικά σκευάσματα που λείπουν από την ελληνική αγορά», τονίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Είχε προηγηθεί το αίτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων για άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να γίνει άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών στα σκευάσματα «για τα οποία δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στην ελληνική αγορά» όπως υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, «η συνέχιση της απαγόρευσης των εξαγωγών και η επέκταση της λίστας αρχίζει και αποδίδει αποτελέσματα, καθώς φάρμακα, τα οποία ήταν εξαφανισμένα επί μήνες από την ελληνική αγορά, εμφανίζονται εκ νέου σταδιακά στο φαρμακείο, προς όφελος των ασθενών που αγωνιούν για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής. Αντιθέτως, τα λίγα φάρμακα για τα οποία άρθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών πριν από δύο μόλις μήνες, σήμερα αυτά είναι ήδη εξαφανισμένα, καθόσον, όσοι τα εξήγαγαν, δεν σεβάστηκαν την αγωνία του Έλληνα ασθενούς, για την εξασφάλιση της θεραπευτικής του αγωγής. Έτσι, γίνεται εύκολα αντιληπτό, τι πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση που αρθεί η απαγόρευση για τα 130 αποθεματοποιημένα είδη φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως μετά επιτάσεως ζητά ο κ. Σκυλακάκης, προκειμένου να μπορέσουν να εξαχθούν στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα φυσικά να εξαφανιστούν εν συνεχεία από την ελληνική αγορά».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου (03/10/2023) κάλεσε τον ΠΦΣ να απαντήσει εάν οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών κάνουν εξαγωγές ή όχι. «Τα φαρμακεία από 5/1/23 οφείλουν να πωλούν τα σκευάσματα που τελούν υπό απαγόρευση εξαγωγής μόνο με ηλεκτρονική συνταγή. Και πάλι ευθύνη της πολιτείας είναι ο έλεγχος της τήρησης του νόμου. Ρωτούμε επίσης την ηγεσία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να μας απαντήσει αναφορικά με την τέλεση ή όχι εξαγωγών από τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών στα διοικητικά όργανα των οποίων συμμετέχει» ανέφερε ο Σύλλογος των φαρμακαποθηκών.

Το πανελλήνιο όργανο των φαρμακοποιών απάντησε, με τη σειρά του: «Η λάσπη, οι συκοφαντίες και η παραπληροφόρηση για τον Πρόεδρο και τον Ειδικό Γραμματέα του ΠΦΣ δεν πτοούν τον αγώνα που δίνουμε, γιατί πάνω από οποιαδήποτε επιχειρηματικό συμφέρον, είναι η εξασφάλιση της θεραπευτικής αγωγής του πολίτη και η διασφάλιση της Δημοσίας Υγείας. Άλλωστε οι δηλώσεις του Προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων στα ΜΜΕ ότι "οι ελληνικές φαρμακαποθήκες ενώνοντας τις δυνάμεις τους από ασήμαντες έγιναν σημαντικές, καταφέρνοντας να ανοίξουν τις πόρτες μεγάλων οίκων του εξωτερικού εξασφαλίζοντας μεγάλες παραγγελίες", επιβεβαιώνουν την προτεραιότητα που δίνει στην εξαγωγική επιχειρηματική δραστηριότητα των φαρμακαποθηκών, σε σχέση με την εξασφάλιση της επάρκειας στην ελληνική αγορά φαρμάκου, ως οφείλει να πράξει σύμφωνα με τον νόμο και με τις αρχές λειτουργίας των φαρμακαποθηκών».

Τέλος, και οι φαρμακοποιοί ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ. «Ζητάμε το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ να επικεντρωθούν σε εξονυχιστικό έλεγχο των φαρμακαποθηκών εκείνων που αποθεματοποιούν ποσότητες χιλιάδων σκευασμάτων - ειδικά μετά την τελευταία απαγόρευση - με την προσδοκία ότι αυτή θα αρθεί το προσεχές διάστημα. Ματαιοπονεί ο κ. Σκυλακάκης στην προσπάθειά του από υπόλογος να καταστεί τιμητής» καταλήγει ο ΠΦΣ.

Σχετικές ειδήσεις