ΦΑΡΜΑΚΟ

Ελλείψεις φαρμάκων: Αντίθετοι στη διεύρυνση της απαγόρευσης εξαγωγών οι φαρμακαποθηκάριοι

ελλείψεις φαρμάκων
INTIME NEWS

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) υποστηρίζει ότι η νέα απόφαση του ΕΟΦ για απαγόρευση παράληλλων εξαγωγών, προκαλεί περαιτέρω προβλήματα. 

Από αύριο, 1η Αυγούστου 2023, μπαίνει σε ισχύ η νέα απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών, που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ελλείψεις σε φάρμακα.

Παρόλο που οι φαρμακοποιοί δήλωσαν ικανοποιημένοι από την απόφαση του ΕΟΦ, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους φαρμακαποθηκάριους. «Είναι προφανές ότι η εν λόγω απόφαση δεν εξυπηρετεί στην ομαλοποίηση της αγοράς αλλά προκαλεί περαιτέρω προβλήματα» υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), για τη νέα λίστα φαρμάκων για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, στη νέα λίστα του ΕΟΦ «υπάρχουν πάνω από 40 φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία διαθέτουν πληθώρα γενόσημων», συνεπώς «δεν υφίσταται έλλειψη σε αυτά τα προϊόντα». «Ο ΕΟΦ αυτοαναιρείται και υποβαθμίζει τον κομβικό του ρόλο στην προστασία της δημόσιας υγείας» σχολιάζει ο ΠΣΦ.

Επίσης, ο ΠΣΦ αμφισβητεί τη διαδικασία με την οποία τέθηκαν «σε προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών 280 και πλέον φαρμακευτικά προϊόντα, χωρίς καμία τεκμηρίωση της έλλειψής τους».

Τέλος, οι φαρμακαποθηκάριοι ζητούν από τον ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας «να εξηγήσουν και να τεκμηριώσουν γιατί διατηρούν την απαγόρευση σε όλα αυτά τα προϊόντα, παρότι είναι ενήμεροι ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα στα ράφια όλων των φαρμακαποθηκών και όλων των φαρμακείων στην Ελλάδα» και προειδοποιούν ότι θα απευθυνθούν στα θεσμικά και δικαιοδοτικά όργανα της Ελλάδας και της ΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις