ΦΑΡΜΑΚΟ

ΙΣΑ: Απαξιώνει το ιατρικό λειτούργημα η συνταγογράφηση αποκλειστικά με δραστική

ΙΣΑ: Απαξιώνει το ιατρικό λειτούργημα η συνταγογράφηση αποκλειστικά με δραστική

Επιστολή στην ΗΔΙΚΑ απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στην οποία καταγγέλλει την «αιφνιδιαστική επιβολή του μνημονιακού μέτρου στη συνταγογράφηση αποκλειστικά με δραστική ουσία –χωρίς την αναγραφή προτεινόμενου εμπορικού σκευάσματος– που απαξιώνει το ιατρικό λειτούργημα και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία».

Όπως σημειώνει ο ΙΣΑ, «στο πλαίσιο της απάντησης που απέστειλε η ΗΔΙΚΑ, διευκρινίζεται ότι το εν λόγω μέτρο προβλέπεται σε εγκύκλιο που έβγαλε στις 12 Αυγούστου η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση των επιστημονικών φορέων. Η απερχόμενη πολιτική ηγεσία αναίρεσε τον... εαυτό της, καθώς λίγους μήνες πριν είχε εκδώσει την εγκύκλιο που προέβλεπε παράλληλα με τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία και την αναγραφή του εμπορικού σκευάσματος στις χρόνιες παθήσεις, με το σκεπτικό ότι επιβάλλεται για την προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει ότι ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν πρέπει να γίνεται μόνο με λογιστικά κριτήρια, αλλά και με επιστημονικά και μόνο ο ιατρός μπορεί να χορηγεί την ενδεδειγμένη θεραπεία στον ασθενή.

Τέλος, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο μνημονιακό αυτό μέτρο, «το οποίο απαξιώνει το ιατρικό λειτούργημα» και δηλώνει την επιφύλαξή του για την ανάληψη νέων δικαστικών ενεργειών, με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σχετικές ειδήσεις