ΦΑΡΜΑΚΟ

Απόσυρση της διάταξης για το clawback και συνάντηση με τον Ξανθό ζητά ο ΣΦΕΕ

Απόσυρση της διάταξης για το clawback και συνάντηση με τον Ξανθό ζητά ο ΣΦΕΕ

Έκπληξη και έντονη δυσαρέσκεια εκφράζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) για την υπό ψήφιση θεσμική επιβολή του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) στη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων από το 2016 έως το 2018, διάταξη η οποία περιέχεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Ο ΣΦΕΕ απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό, Παύλο Πολάκη, και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, με την οποία ζητά την άμεση αναβολή της θέσπισης του μέτρου και τον καθορισμό επίσημης συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ο ΣΦΕΕ θέλει να εκθέσει το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργούνται από την επίμαχη διάταξη, αλλά και να καταθέσει προτάσεις με σκοπό τη συνδιαμόρφωση του σχετικού νομοσχεδίου και των διευκρινιστικών εγκυκλίων.

Όπως τονίζει ο ΣΦΕΕ στην επιστολή του «με έκπληξή μας βλέπουμε μια στρεβλή πρακτική, αυτή του clawback, αντί να γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί, να μεταφέρεται και σε έναν ακόμη τομέα, αυτόν της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας. Η χαλάρωση γύρω από τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με την εφαρμογή του μηχανισμού clawback αντί να καταργηθεί με ουσιαστικούς μηχανισμούς ελέγχου του όγκου και διαρθρωτικές αλλαγές, μεταφέρεται τώρα και στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Αντί δηλαδή να ζητάτε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να διαχειριστούν με ισορροπία και σύνεση τους προϋπολογισμούς τους και αντί να θεσπίσετε κλινικές οδηγίες που διέπουν τη νοσοκομειακή λειτουργία για εξοικονόμηση πόρων, παρέχεται η χαλάρωση που εξασφαλίζει το μέτρο του clawback όσον αφορά την κατανάλωση φαρμάκων ενδονοσοκομειακά, αφού δεν έχει κανένα κόστος για αυτούς».

Επίσης, σημειώνει ότι δεν είναι δυνατό να γίνονται αιφνιδιαστικά τόσο μεγάλες αλλαγές στο σύστημα υγείας «ερήμην και χωρίς καμία υποτυπώδη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, πόσο δε μάλλον όταν αυτοί καλούνται να επωμιστούν με την οικονομική επιβάρυνση της "άλλοτε" κρατικής πρόνοιας και σε αυτό το κομμάτι της περίθαλψης. Γίνεται κατανοητό πως μια τέτοια πρακτική αποτελεί αντικίνητρο για οποιαδήποτε πρωτοβουλία ανάπτυξης και οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Ως ύστατη προσπάθεια, ζητάμε την άμεση αναβολή της θέσπισης του μέτρου και τον καθορισμό επίσημης συνάντησης μαζί σας άμεσα και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ώστε να σας εκθέσουμε το μέγεθος των προβλημάτων και να συνδιαμορφώσουμε το σχετικό νομοσχέδιο και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους» καταλήγει η επιστολή του ΣΦΕΕ.