ΦΑΡΜΑΚΟ

ΦΣΘ: Φάρμακα για καρκινοπαθείς και χρονίως πάσχοντες μόνο από τα φαρμακεία

ΦΣΘ: Φάρμακα για καρκινοπαθείς και χρονίως πάσχοντες μόνο από τα φαρμακεία

«Λύση» για την αποφυγή της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι ογκολογικοί ασθενείς και οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, μετά και τα πρόσφατα περιστατικά σε νοσοκομεία όπως το «Λαϊκό», όπου παρατηρήθηκαν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, προτείνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Η πρόταση του ΦΣΘ είναι η διάθεση όλων των φαρμάκων για όλες τις ασθένειες, να γίνεται αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα νοσοκομεία ή τον ΕΟΠΥΥ. Καλεί δε το υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει πιλοτικά για ένα εξάμηνο την πρότασή του.

Ο ΦΣΘ επισημαίνει ότι «κάθε διαδικασία που παρακάμπτει το φυσικό χώρο διάθεσης φαρμάκων, που είναι το φαρμακείο, και παραπέμπει ανάλογα με τις απόψεις κάθε υπουργού Υγείας άλλοτε στον ΕΟΠΥΥ και άλλοτε στο νοσοκομείο, είναι ο πιο σίγουρος τρόπος ταλαιπωρίας των ασθενών. Η λύση είναι μία: Όλα τα φάρμακα, για όλες τις ασθένειες να διατίθενται αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία».

Σημειώνεται ότι με βάση την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας, για επιβολή clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, τα φάρμακα υψηλού κόστους νοσοκομειακής χρήσης πλέον διατίθενται αποκλειστικά από τα νοσοκομεία και λόγω της μεταβατικής περιόδου -σύμφωνα με το ΥΠΥΓ- μέχρι να λειτουργήσει το νέο σύστημα, δημιουργήθηκαν οι σοβαρές ελλείψεις. Η πρόταση δηλαδή του ΦΣΘ βρίσκεται ακριβώς στο άλλο άκρο από τη λογική του υπουργείου, στόχος του οποίου είναι να ελεγχθεί καλύτερα η δαπάνη των ακριβών φαρμάκων. Επίσης, στο παρελθόν αντιρρήσεις έχουν εκφράσει και φαρμακοποιοί, καθώς λόγω έλλειψης ρευστότητας και οφειλών του ΕΟΠΥΥ, πολλά φαρμακεία δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος αυτών των φαρμάκων, ώστε να διαθέτουν το απαιτούμενες ποσότητες των σκευασμάτων.

Σχετικές ειδήσεις