Συνελήφθη φαρμακοποιός - πρώην δήμαρχος για απάτη με συνταγές φαρμάκων

Συνελήφθη φαρμακοποιός - πρώην δήμαρχος για απάτη με συνταγές φαρμάκων

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών οδηγήθηκε ο πρώην δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Λουκάς Τζανής, καθώς σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα - για απάτη και παράβαση της νομοθεσίας για τα φάρμακα.

Ο 53χρονος φαρμακοποιός συνελήφθη την Τετάρτη (15/05/2016) από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, οι οποίοι σε συνεργασία με υπαλλήλους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) και παρουσία εισαγγελέα, πραγματοποίησαν έρευνες στο φαρμακείο του συλληφθέντα και σε δύο αποθήκες, για τις οποίες δεν υπήρχε άδεια από τον Ε.Ο.Φ.

Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• 3.695 κουτιά φαρμάκων, από τα οποία έλειπε η ταινία γνησιότητας (μεταξύ αυτών και φάρμακα που εμπίπτουν στους πίνακες των ναρκωτικών ουσιών),

• 48 συσκευασίες φαρμάκων, τα οποία έφεραν ταινία γνησιότητας, αλλά η διάθεση τους επιτρέπεται μόνο στα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και των νοσοκομείων,

• 1.200 ιατρικές συνταγές,

• 8 ατομικά βιβλιάρια υγείας ασφαλισμένων και

• 12 βιβλιάρια συνταγογραφήσεων διαφόρων ασφαλισμένων.

Η συνολική αξία των παραπάνω φαρμάκων, βάσει της τρέχουσας λιανικής τιμής πώλησης και η ταυτόχρονη ζημία του Δημοσίου εκτιμάται ότι ανέρχεται τουλάχιστον στις 46.000 ευρώ.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον πρώην δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας αναλυτικά είναι οι εξής: παράβαση της νομοθεσίας για τα φάρμακα, νοθεία τροφίμων, απάτη τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και συνήθεια από την οποία το συνολικό όφελος και η ζημία υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ, ψευδής βεβαίωση κατά εξακολούθηση μετά χρήσεως και παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται και τέσσερις γιατροί, συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), ενώ ερευνάται η ενδεχόμενη εμπλοκή και άλλων.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε ενδελεχής αστυνομική έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι συμβεβλημένοι γιατροί με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εν αγνοία των ασφαλισμένων, χρησιμοποιούσαν τον Α.Μ.Κ.Α. τους και συνταγογραφούσαν φάρμακα.

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π), τον Ε.Ο.Φ. και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. συνεχίζονται, προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και να καθορισθεί η συνολική ζημιά για το Δημόσιο, ενώ διερευνάται η περαιτέρω διάθεση των φαρμάκων.