ΦΑΡΜΑΚΟ

ΣΦΕΕ: Εν αναμονή των τελικών οδηγιών για τη δημοσιοποίηση των παροχών προς επαγγελματίες υγείας

ΣΦΕΕ: Εν αναμονή των τελικών οδηγιών για τη δημοσιοποίηση των παροχών προς επαγγελματίες υγείας

Αλλαγή των δεδομένων έφερε η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (29/06/2016), μία ημέρα πριν την καταληκτική ημερομηνία για να δημοσιοποιήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες τις παροχές προς τους επαγγελματίες υγείας και τους επιστημονικούς υγειονομικούς φορείς.

Λόγω της εξέλιξης αυτής, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), διευκρινίζει σε σχετική του ανακοίνωση:

«Σήμερα (30/06/2016) είναι η καταληκτική ημερομηνία, βάσει του Ν. 4316/2014, για να δημοσιοποιήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες (φ/ε) τις παροχές προς τους επαγγελματίες υγείας (ΕΥ) και τους επιστημονικούς υγειονομικούς φορείς (ΕΥΦ) στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μετά από αίτηση του ΙΣΑ και του ΣΦΕΕ και παρέμβαση του ΕΟΦ, σχετικά με τη διαδικασία εφαρμογής της διάταξης, εξέδωσε χθες το απόγευμα την υπ’ αριθμ. 5/2016 Γνωμοδότησή της, η οποία καταλήγει ότι η ερμηνεία του άρθ. 66 παρ. 7 του Ν. 4316/2014 αφορά και περιορίζεται μόνο στα προωθητικά συνέδρια τύπου Β, όπως αυτά ορίζονται από την νέα εγκύκλιο (17702/2016) και εξαιρεί τα επιστημονικά συνέδρια – τύπου Α και άλλες παροχές.

Οι εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ εναρμονίζονται πλήρως με τις εθνικές νομοθετικές ρυθμίσεις και θα εξασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωσή τους, παρά το περιορισμένο χρονικό περιθώριο, σε όποια σχετική Οδηγία εκδώσει ο ΕΟΦ. Ως εκ τούτου, επιφυλάσσονται σε επικαιροποιημένη δημοσιοποίηση και τελούν εν αναμονή των οριστικών οδηγιών των εμπλεκόμενων φορέων της Διοίκησης, που προσδοκούμε να είναι άμεση για να είναι εφικτή η ορθή εφαρμογή του νόμου.

Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται ότι οι εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ ήταν έτοιμες να προχωρήσουν με την πλήρη δημοσιοποίηση ως όριζε ο Ν. 4316/2014, ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ και ο Κώδικας Δημοσιοποίησης της EFPIA. Η δημοσιοποίηση είναι ένα βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της πλήρους διαφάνειας και οι εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ τάσσονται υπέρ, καθώς μέσω αυτής αναδεικνύεται η επένδυση και η δέσμευση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας προς όφελος του ασθενούς και ενισχύεται η διαφάνεια αυτής της σχέσης. Συμβάλλει δε, στην οικοδόμηση ακόμη μεγαλύτερης εμπιστοσύνης μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών, ιατρικής κοινότητας και ελληνικής κοινωνίας».

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων