ΦΑΡΜΑΚΟ

Η Κύπρος αποκλείστηκε από τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Η Κύπρος αποκλείστηκε από τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Εκ των προτέρων αποκλείστηκε η υποψηφιότητα της Κύπρου για τη μετεγκατάσταση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πληρούσε «συγκεκριμένα και αυστηρά» κριτήρια που έχουν τεθεί, αναφέρει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε αποστείλει επιστολή στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, εκφράζοντας την έντονη επιθυμία για τη μετεγκατάσταση στην Κύπρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων «στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, αλλά και ισορροπημένης γεωγραφικής κατανομής των ευρωπαϊκών Οργανισμών». Υπογράμμιζε δε την ανάγκη διασφάλισης ίσης μεταχείρισης όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των μικρών κρατών-μελών, ιδιαίτερα της περιφέρειας. Σε σχέση με τη διαδικασία μετεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε έγκαιρα το ενδιαφέρον της.

Η διαδικασία επιλογής της νέας έδρας του Οργανισμού περιέλαβε «αυστηρά κριτήρια», τα οποία εκ των πραγμάτων αποκλείουν «a priori» την Κύπρο από τη δυνατότητα διεκδίκησης, αναφέρεται στην ανακοίνωση, και προστίθεται ότι τα κριτήρια αυτά προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα απρόσκοπτης λειτουργίας των δύο οργανισμών με την ύπαρξη έτοιμων κτηριακών υποδομών, καθώς και μικρή διάρκεια πτήσεων και προσβασιμότητα των οργανισμών μέσω πυκνών αεροπορικών πτήσεων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις