ΦΑΡΜΑΚΟ

ΦΣΘ: Πρόταση για μακρόχρονη απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για τις ελλείψεις φαρμάκων

ΦΣΘ: Πρόταση για μακρόχρονη απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για τις ελλείψεις φαρμάκων

Από 25 ημέρες έως και τρεις ή τέσσερις μήνες αναγκάζονται να περιμένουν οι ασθενείς, μέχρι να βρεθούν τα φάρμακά τους, καθώς 100-150 φαρμακευτικά σκευάσματα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, οι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως σε φάρμακα για την υπέρταση, το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό, το σακχαρώδη διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, σκευάσματα σιδήρου και ινσουλίνες καθώς και εμβόλια. Τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης έχουν σε καθημερινή βάση από 2 έως και 15 άτομα σε λίστα αναμονής, αναφέρει ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσης Ευγενίδης.

Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι να δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς μέχρι να βρεθούν τα φάρμακα οι συνταγές λήγουν και οι ασθενείς αναγκάζονται να επισκεφθούν εκ νέου τους γιατρούς τους και να ζητήσουν επανέκδοση της συνταγής τους, ενώ κατά το διάστημα της αναμονής πολλοί από αυτούς μένουν δίχως τη φαρμακευτική τους αγωγή. Το πιο σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στις ινσουλίνες, η δοσολογία των οποίων καθορίζεται με βάση το συγκεκριμένο φάρμακο που παίρνει ένας ασθενής και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάποια άλλη ινσουλίνη. Επίσης, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του εμβολίου για την ηπατίτιδα B, το οποίο είναι σε έλλειψη περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά και συγκεκριμένων αυτοκόλλητων για γυναικολογικά προβλήματα (ορμόνες) τα οποία είναι σε έλλειψη τους τελευταίους τρεις μήνες. Υπάρχουν, τέλος, και ασθενείς οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να επισκεφθούν τον γιατρό τους για να τους αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή, σε περίπτωση που το φάρμακο που είναι σε έλλειψη δεν αντικαθίσταται από άλλο.

Πρόβλημα οι παράλληλες εξαγωγές

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, οι ελλείψεις αφορούν κατά κύριο λόγο σε πρωτότυπα φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία δεν αντικαθίστανται. Για την κατάσταση αυτή, όπως εξηγεί, ευθύνεται από τη μια το γεγονός ότι οι φαρμακοβιομηχανίες εισάγουν στη χώρα μας μικρότερες ποσότητες φαρμάκων απ’ αυτές που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών κι από την άλλη το ότι κάποιες εταιρείες που ασχολούνται με εξαγωγές φαρμάκων και έχουν προμηθευτεί αυτά τα φάρμακα σε φτηνές τιμές, αντί να τα διαθέσουν στην ελληνική αγορά, τα εξάγουν σε άλλες χώρες σε πολύ υψηλότερες τιμές.

«Κοινό χαρακτηριστικό των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη είναι ότι πρόκειται για φάρμακα πολυεθνικών, οι οποίες ενδιαφέρονται να τα πουλήσουν στο εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα οι τιμές τους είναι εξευτελιστικά χαμηλές. Οι μειωμένες εισαγωγές φαρμάκων και οι αυξημένες εξαγωγές ευθύνονται για τις ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων. Δυστυχώς, η τακτική που εφαρμόζει ο ΕΟΦ με την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν αποδίδει ούτε πρόκειται να αποδώσει. Κι αυτό διότι έχει έναν πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό ορίζοντα. Συνεπώς για το διάστημα που ισχύει η απαγόρευση, οι εξαγωγείς κρατάνε τα φάρμακα στις αποθήκες τους και μόλις λήξει, τα εξάγουν μαζικά. Ο μόνος τρόπος να αποδώσει το μέτρο αυτό, είναι να επιβάλει ο ΕΟΦ απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που δεν θα επιτρέπει στους εξαγωγείς να αποθηκεύουν τα φάρμακα, αφού αυτά θα κινδυνεύουν να λήξουν και δεν θα μπορούν να τα εξάγουν» επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων