ΦΑΡΜΑΚΟ

Δεσμευτικό οδικό χάρτη για τη «Συμμαχία της Βαλέτα» ζητά ο Ανδρέας Ξανθός

Δεσμευτικό οδικό χάρτη για τη «Συμμαχία της Βαλέτα» ζητά ο Ανδρέας Ξανθός

Η νομική θωράκιση του πλαισίου έγκρισης και υλοποίησης των συμφωνιών σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες θα προκύψουν από τη διακρατική διαπραγμάτευση για τα ακριβά καινοτόμα φάρμακα, θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα για τη «Συμμαχία της Βαλέτα».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στη σύνοδο των 8 χωρών που απαρτίζουν τη «Συμμαχία της Βαλέτα», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (30/01/2018), στη Μαδρίτη. Αντικείμενο της συνόδου ήταν η ανανέωση της πολιτικής συμφωνίας για διακρατική συνεργασία στο χώρο του φαρμάκου αλλά και η τεχνική προετοιμασία των επόμενων βημάτων, έτσι ώστε να γίνει κοινή αξιολόγηση και διαπραγμάτευση στις τιμές των νέων φαρμάκων που έρχονται τώρα στην Ευρώπη.

Η συζήτηση σε αυτή τη φάση επικεντρώνεται στην οριστικοποίηση των βημάτων για την οργάνωση της συλλογικής διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών αποζημίωσης σε καινοτόμα φάρμακα (ογκολογικά, «ορφανά», βιολογικοί παράγοντες) που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αλλά δεν έχουν ακόμα κυκλοφορήσει και δεν έχουν τιμολογηθεί σε εθνικό επίπεδο. Το κρίσιμο ζήτημα είναι η κατάλληλη πολιτική-τεχνική-νομική προετοιμασία για την επικύρωση από τα κράτη - μέλη των συμφωνιών που θα επιτευχθούν μέσω των κοινών διαπραγματεύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ξανθός πρότεινε τη διεύρυνση της Τεχνικής Επιτροπής της Βαλέτα με εξειδικευμένους νομικούς από κάθε χώρα, οι οποίοι θα «θωρακίσουν» το πλαίσιο της έγκρισης και υλοποίησης των συμφωνιών σε εθνικό επίπεδο.

«Η Συμμαχία της Βαλέτα θα έχει πετύχει τον ιδρυτικό της σκοπό, αν καταφέρει να διασφαλίσει με καλύτερους όρους το κοινωνικό δικαίωμα της ευχερούς πρόσβασης όλων των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην καθολικότητα και στην ισότητα στην Υγεία και στην υγειονομική ασφάλεια των κοινωνιών. Για τη δική μας χώρα, είμαι σίγουρος και για τις δικές σας, το πολιτικό "μήνυμα" είναι σαφές:

  • Δεν έχουμε άλλα περιθώρια καθυστερήσεων - είναι ζωτική ανάγκη αυτή η σύνοδος να καταλήξει σε συγκεκριμένο και δεσμευτικό οδικό χάρτη
  • Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης της τεχνικής επιτροπής της Βάλετα θα είναι η τελική συμφωνία για τις τιμές αποζημίωσης που θα ισχύουν σε όλες τις χώρες- μέλη της συμμαχίας.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να στηρίξει με βάση το ενωσιακό δίκαιο αυτή την εθελοντική συνεργασία, αν πραγματικά θέλουμε να μιλάμε για ενιαία Ευρώπη των πολιτών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να καταλάβει ότι ο δρόμος της διαπραγμάτευσης αποδεκτών τιμών αποζημίωσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, είναι δρόμος χωρίς επιστροφή, αλλά και ευκαιρία γρήγορης και εγγυημένης πρόσβασης της φαρμακευτικής καινοτομίας σε μεγάλες αγορές» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Ξανθός.

Στη συμμαχία των χωρών (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα, Ιρλανδία, Ρουμανία) προστέθηκε ως νέο μέλος η Σλοβενία, η οποία και συνυπέγραψε τη «Διακήρυξη της Βαλέτα», αλλά και η Κροατία με το καθεστώς του «παρατηρητή». Τέλος, σημαντική εξέλιξη θεωρείται η εκδήλωση ενδιαφέροντος για πρώτη φορά από τη Γαλλία, να παρακολουθήσει τις εργασίες της Τεχνικής Επιτροπής.

Σχετικές ειδήσεις