ΦΑΡΜΑΚΟ

ΣΦΕΕ: Η κυβέρνηση να συμπεριλάβει τη φαρμακοβιομηχανία στην αναπτυξιακή ατζέντα

ΣΦΕΕ: Η κυβέρνηση να συμπεριλάβει τη φαρμακοβιομηχανία στην αναπτυξιακή ατζέντα

Στην ανάδειξη του φαρμακευτικού κλάδου ως πυλώνα της χώρας για ανάπτυξη, καινοτομία και αναστροφή του «brain drain» επικεντρώθηκαν οι παρεμβάσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ συμμετείχαν σε δύο ανοιχτές συνεδριάσεις με υψηλού και αναγνωρισμένου κύρους ακροατήριο, καθώς και σε ένα κλειστό στρογγυλό τραπέζι.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Greece’s modernization process: vision and new realities» και εισηγητές τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, τον πρώην πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη και τον καθηγητή του Harvard, Σπύρο Αρβανίτη-Τσάκωνα. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ επισήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της περιβάλλον, τόνισε πως καθώς η μετά το Μνημόνιο εποχή θα απαιτήσει ένα πρόγραμμα σφικτής επιτήρησης, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συμπεριλάβει την φαρμακοβιομηχανία ως αναπόσπαστο μέρος της αναπτυξιακής της ατζέντας.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, στηρίζουν την εθνική οικονομία, συμβάλλοντας με 3,5% στο ΑΕΠ, με εξαγωγές φαρμάκων που φθάνουν σχεδόν το 1 δισ. ευρώ σε 141 χώρες, με το 18% των συνολικών δαπανών σε έρευνα και ανάπτυξη της χώρας να αφορούν στο φάρμακο, με τη στήριξη 86.000 θέσεων εργασίας αλλά και με την καταβολή 400 εκατ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ανάφερε ο κ. Αποστολίδης. Σημείωσε, επίσης, πως ο φαρμακευτικός κλάδος είναι εξίσου ανταγωνιστικός με τον κλάδο του τουρισμού και της ναυτιλίας. Παράλληλα, τόνισε πως την τελευταία δεκαετία, ο τομέας της υγείας αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις και μεταρρυθμίσεις που δεν ολοκληρώθηκαν (όπως π.χ. η αδυναμία του συστήματος υγείας να επωφεληθεί από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη μη λειτουργικότητα των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων, την έλλειψη ελέγχου συνταγογράφησης, την αδυναμία διείσδυσης των γενοσήμων κ.α.).

Μολονότι οι δαπάνες υγείας και φαρμάκου είναι δικαίως ανελαστικές, το φάρμακο έχει χτυπηθεί άνισα και άδικα, κυρίως μέσω της εφαρμογής οριζόντιων μέτρων, με τον κλάδο του φαρμάκου να αποτελεί τα τελευταία χρόνια βασικό πυλώνα χρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας. Ωστόσο και παρά τις δυσκολίες, ο κ. Αποστολίδης τόνισε πως, υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία, καθώς η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει επενδυτικό «Hub» για την κλινική έρευνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου να διπλασιάσει τις θέσεις εργασίας, να αυξήσει τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη και να αναστρέψει το «brain drain» σε «brain gain».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Παναγούλιας, συμμετείχε στη συζήτηση «Supporting Entrepreneurship & Innovation», με εισηγητές την πρόεδρο του Imperial College, καθηγήτρια Alice Gast, την πρόεδρο του Αμερικάνικου Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, Deborah Wince Smith, και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Google, Steve Vranakis. Ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ ανάδειξε την προστιθέμενη αξία του κλάδου στην Ευρώπη, ενός κλάδου που επενδύει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του στη δημιουργία γνώσης μέσα από την ερευνητική και αναπτυξιακή διαδικασία. Επισήμανε επίσης, ότι ο φαρμακευτικός τομέας στην Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα στους νέους επιστήμονες να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δυνατότητες, ενώ παράλληλα βοηθά στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας. Αναφέρθηκε έτσι στους διαγωνισμούς «SFEE Innovation Project», που είχαν ως στόχο την ανταμοιβή της καινοτομίας μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων στον τομέα της Υγείας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη βράβευση της ερευνήτριας Φαίης Χριστοδούλου, η οποία πλέον έχει εγκατασταθεί στη Silicon Valley. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Παναγούλιας τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η Πολιτεία στη θέσπιση των κατάλληλων κινήτρων, προκειμένου να ενδυναμωθεί η έρευνα και η καινοτομία και να ενισχυθούν περαιτέρω σε αυτούς τους τομείς τα πανεπιστήμια.

Τέλος, ο ΣΦΕΕ συμμετείχε σε κλειστή στρογγυλή συζήτηση με θέμα «Health and healthcare as a lever of economic growth and social welfare» με εισηγητές τους καθηγητές Γιάννη Κυριόπουλο και Πάνο Τσακλόγλου, αλλά και τη συμμετοχή άλλων προσωπικοτήτων του τομέα Υγείας.