Εκλογές ΣΦΕΕ: Τέλος στη φημολογία βάζει ο Μάκης Παπαταξιάρχης

Διονυσία Προκόπη Διονυσία Προκόπη

Εκλογές ΣΦΕΕ: Τέλος στη φημολογία βάζει ο Μάκης Παπαταξιάρχης

Διαψεύδει τα σενάρια που τον ήθελαν υποψήφιο για την προεδρία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ο Μάκης Παπαταξιάρχης, πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF) και Διευθύνων Σύμβουλος Janssen Ελλάδος, Pharmaceutical Companies of Johnson and Johnson.

Καθώς οι εκλογές του ΣΦΕΕ πλησιάζουν και με δεδομένη την άρνηση του νυν προέδρου Πασχάλη Αποστολίδη να διεκδικήσει μία ακόμα θητεία, το όνομα του κ. Παπαταξιάρχη ήταν ανάμεσα σε αυτά που «έπαιζαν» δυναμικά για την προεδρία του Συνδέσμου. Ωστόσο, ο ίδιος στο πλαίσιο της συνάντησης του PhRMA Innovation Forum, την Πέμπτη (15/03/2018) ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΦΕΕ, τονίζοντας ότι «προσωπικές στρατηγικές δεν χωρούν και όλα κρίνονται στο πεδίο της προσφοράς».

Στα λεγόμενά του, ωστόσο, μπορεί να ανιχνευθεί κριτική για τον τρόπο με τον οποίο «στέκεται» ο κλάδος απέναντι στα νέα δεδομένα τα οποία θέτει η φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στις θεσμικές προκλήσεις που θέτει στο τραπέζι η υπόθεση Novartis. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάνει λόγο για θεσμική κρίση στο φαρμακευτικό κλάδο, η οποία μάλιστα μετεξελίσσεται σε κρίση εκπροσώπησης, ελλείψει επικαιροποιημένης στρατηγικής. Προτάσσει, τέλος, το ρόλο του PhRMA Innovation Forum ως εξισορροπητικού παράγοντα, που μπορεί ταυτόχρονα να λειτουργήσει θεμελιακά, με την τεχνογνωσία και την ηθική στην επιχειρηματικότητα όπως υπηρετείται από το φορέα.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παπαταξιάρχη:

«Αναμφίβολα ο φαρμακευτικός κλάδος στην Ελλάδα διέρχεται μια περίοδο κρίσης. Αιτιολογημένη, δικαιολογημένη αλλά και σε κάποιο βαθμό αδικαιολόγητη. Η κρίση αυτή αγγίζει και τα θεσμικά πρότυπα, ενώ ταυτόχρονα έχει και ουσιαστικό θεσμικό περιεχόμενο.

Στη μετεξέλιξη της, γίνεται και κρίση εκπροσώπησης. Ο φαρμακευτικός κλάδος οφείλει να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του αλλά και να επανατοποθετήσει τις αξίες του. Η οποιαδήποτε ανανέωση προσώπων και διοίκησης σιγουρά βοηθά, αλλά δεν απαντά συνολικά στο πρόβλημα. Η απάντηση οφείλει να εμπεριέχει ένα νέο σχέδιο στρατηγικής, συλλογικότητας, αλλά και να εδράζεται σε ανανεωμένη φυσιογνωμία, νέα ηγετικά πρότυπα και αρχές.

Στη βάση της παραπάνω λογικής και πλαισίου, δεν προτίθεμαι να διεκδικήσω την προεδρία του ΣΦΕΕ. Προσωπικές στρατηγικές δε χωρούν και όλα κρίνονται στο πεδίο της προσφοράς. Η καινοτομία όπως ορίζεται από το PhRMA Innovation Forum σαφώς μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπητικά, ενώ η τεχνογνωσία και η ηθική στην επιχειρηματικότητα με τον τρόπο που προτάσσονται και υπηρετούνται από το φορέα, μπορούν να λειτουργήσουν θεμελιακά.

Η προεδρία του PIF δεν θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΦΕΕ, αλλά να προσφέρει εκείνο τον εφελκυσμό που θα ενδυναμώσει το Σύνδεσμο στις προκλήσεις και αντιξοότητες της επόμενης πολύ δύσκολης μέρας. Άλλωστε το PIF θεσμικά και αναπτυσσόμενο το ίδιο, έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα ώστε μαζί με την υγιή επιχειρηματικότητα και τις σημαντικές προσπάθειες της τοπικής ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ως οι δύο συνιστώσες, να επιτρέψουν και να υποχρεώσουν τη συνισταμένη του Συνδέσμου σε αξιόπιστη και αποδοτική μελλοντική πορεία.

Μπορούμε να συνδράμουμε με όρους διαφάνειας, ισχυρής ηγεσίας, υπευθυνότητας και χρέους στον Έλληνα ασθενή και την Πολιτεία. Η συλλογικότητα και οι δεσμεύσεις μας, μας επιτρέπουν να είμαστε χρήσιμοι δρώντας καταλυτικά από άλλους αναγκαίους θεσμικούς ρόλους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved