ΦΑΡΜΑΚΟ

Φάρμακα στο… Facebook ψάχνουν οι φαρμακοποιοί για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς

Φάρμακα στο… Facebook ψάχνουν οι φαρμακοποιοί για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς

Δύο και τρεις φορές πρέπει να προσέλθει στο φαρμακείο ένας ασθενής, προκειμένου να πάρει όλα τα φάρμακα μίας συνταγής. Το σοβαρό θέμα των ελλείψεων συζήτησε αντιπροσωπεία του ΠΦΣ με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, την Τρίτη (20/03/2018), σε συνάντηση στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), είναι σπάνιο το φαινόμενο ο ασθενής που θα προσέλθει στο φαρμακείο με μια συνταγή, να πάρει όλα τα φάρμακα του την ίδια μέρα. Οι αγωνιώδεις προσπάθειες των φαρμακοποιών φτάνουν μέχρι κα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου επικοινωνούν οι φαρμακοποιοί μεταξύ τους για την ανεύρεση των φαρμάκων που λείπουν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης. Ο Ανδρέας Ξανθός αναγνώρισε το πρόβλημα των ελλείψεων και δεσμεύτηκε για την ανεύρεση ουσιαστικής και αποτελεσματικής λύσης.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ειδικότερα, ζήτησε να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις σε πολιτικό, θεσμικό και ελεγκτικό επίπεδο και να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την τρίμηνη τήρηση αποθεμάτων φαρμάκων από πλευράς εταιρειών. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, οι ποσότητες που διατίθενται από τις εταιρείες στα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες, χρόνο με το χρόνο βαίνουν μειούμενες. Χαρακτηριστικός είναι ο κατάλογος ελλείψεων που δημοσιεύει ο ΕΟΦ και αποδεικνύει και επισήμως την έκταση του προβλήματος των ελλείψεων στην ελληνική αγορά.

Κατά τη συνάντηση, επισημάνθηκε επίσης το θέμα της αναγραφής της ενδεικτικής λιανικής τιμής στις συσκευασίες των ΜΗΣΥΦΑ, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργεί στην αγορά, όπως εξ αρχής είχε τονισθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

«Κρυμμένος θησαυρός»

Το θέμα των ελλείψεων στη Βουλή φέρνουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσονας Φωτήλας, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας. Με παράδειγμα την Πάτρα, οι δύο βουλευτές κάνουν λόγο για διαδικασία «κρυμμένου θησαυρού» στην οποία υποβάλλονται οι ασθενείς.

«Πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να εξοπλίζονται με υπομονή και επιμονή προκειμένου να εξασφαλίσουν το απαραίτητο σκεύασμα που τους έχει συνταγογραφηθεί και κάποιες φορές επισκέπτονται και πάλι τον ιατρό τους προκειμένου να τους συνταγογραφήσει διαφορετικό σκεύασμα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Πάτρα η κατάσταση έχει πραγματικά εκτραπεί και πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση ένας αγώνας για την εύρεση ενός άλλου "κρυμμένου θησαυρού". Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων όλων των φαρμάκων στην ελληνική αγορά και για ποιο λόγο παρατηρείται αύξηση ελλείψεων των σχετικών φαρμάκων σε σχέση με το 2015» αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ.

Σχετικές ειδήσεις