ΦΑΡΜΑΚΟ

ΠΕΦ: Μείωση του clawback και κίνητρα για έρευνα θα φέρουν επενδύσεις στο φάρμακο

ΠΕΦ: Μείωση του clawback και κίνητρα για έρευνα θα φέρουν επενδύσεις στο φάρμακο

Παρέμβαση του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) στο Επενδυτικό Συνέδριο του ΣΕΒ

Τη χάραξη μιας συνολικής φαρμακευτικής πολιτικής με κύρια στοιχεία:

  • την επιβράβευση της προστιθέμενης αξίας της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου,
  • την έμφαση στην πραγματική καινοτομία,
  • καθώς και τα κίνητρα (όπως π.χ. φοροαπαλλαγές κ.ά.) για επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη,

έθεσε ως επιτακτική ανάγκη ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων στο Επενδυτικό Συνέδριο του ΣΕΒ. Το διήμερο συνέδριο με τίτλο «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις» πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Απριλίου 2018.

Ο κ. Τρύφων παρουσίασε τη σημαντική αναπτυξιακή διάσταση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας τονίζοντας τη θέση του ελληνικού φαρμάκου ως διεθνούς brand name μέσα σε ένα αρκετά ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον. Οι ελληνικές εταιρείες φαρμάκου χαρακτηρίζονται από μεγάλη εξωστρέφεια, επισήμανε. Στην εγχώρια φαρμακευτική αγορά, όμως, κατέχουν μερίδιο κοντά στο 20% ενώ το υπόλοιπο κυριαρχείται από εισαγόμενα ακριβά φάρμακα. «Αν θέλουμε ανάπτυξη, θα πρέπει να περιορίσουμε τις εισαγωγές και να καταναλώνουμε αυτά που παράγουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, είναι ένας ακόμα ανασχετικός παράγοντας για τις επενδύσεις στο φάρμακο. Εκτός από το σφιχτό φορολογικό πλαίσιο που ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, είπε ο κ. Τρύφων, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δίνουν τεράστια ποσά για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης. Το άδικο σύστημα clawback και rebate, μάλιστα, λειτουργεί για τις ελληνικές εταιρείες ως «ποινή», πρόσθεσε. Η μείωση του clawback, επομένως, είναι επιτακτική ως μέτρο υποβοήθησης της επενδυτικής δράσης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Σχετικές ειδήσεις