ΦΑΡΜΑΚΟ

Πολλαπλή σκλήρυνση: Νέα δεδομένα ασφάλειας για θεραπεία με ιντερφερόνη βήτα σε εγκύους

Πολλαπλή σκλήρυνση: Νέα δεδομένα ασφάλειας για θεραπεία με ιντερφερόνη βήτα σε εγκύους

Τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα μεγαλύτερης προοπτικής μελέτης σε εγκύους που έλαβαν θεραπεία με ιντερφερόνη βήτα (IFNβ) παρουσίασαν οι φαρμακευτικές εταιρείες Bayer, Biogen, Merck KGaA και Novartis, στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας (AAN), που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 27 Απριλίου στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η έκβαση της εγκυμοσύνης δεν επηρεάστηκε αρνητικά από τη θεραπεία με IFNβ πριν από τη σύλληψη και / ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανεξάρτητα από το τρίμηνο της λήψης θεραπείας.

Το μητρώο εγκυμοσύνης (Pregnancy Registry) είναι μια ευρωπαϊκή προοπτική μελέτη παρατήρησης που διενεργήθηκε από την Bayer, την Biogen, την Merck KGaA και τη Novartis, το χρονικό διάστημα μεταξύ Απριλίου 2009 και Ιουνίου 2017. Μέχρι το 2015, μόνο οι γυναίκες που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με πολλαπλή σκλήρυνση και λάμβαναν θεραπεία με ένα από τα εγκεκριμένα σκευάσματα με IFNß πριν τη σύλληψη ή οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμμετείχαν στη μελέτη. Από το 2015, η μελέτη περιέλαβε επίσης γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με IFNß χωρίς επιβεβαιωμένη διάγνωση πολλαπλής σκλήρυνσης ή επιβεβαιωμένη εγκυμοσύνη από επαγγελματία υγείας, καθώς και περιπτώσεις που εντοπίστηκαν από προγράμματα υποστήριξης ασθενών (PSP).

Κατά το σύνολο της χρονικής διάρκειας της μελέτης, 2.447 έγκυοι εγγράφηκαν στη μελέτη. Η έκβαση της εγκυμοσύνης καταγράφηκε σε 948 περιπτώσεις. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν σχετικά με την έκβαση της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν την εξωμήτρια κύηση, τον εθελούσιο τερματισμό εγκυμοσύνης, τις αυθόρμητες αποβολές, το θάνατο εμβρύου, τη θνησιγένεια ή συγγενείς ανωμαλίες.

Περισσότερο από το 80% (n = 777/948) από τις εγκυμοσύνες είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση υγιούς βρέφους χωρίς συγγενείς ανωμαλίες. Το 18% των εγκυμοσύνων ήταν είτε εξωμήτριες κυήσεις, είτε είχαν ως αποτέλεσμα τον εθελούσιο τερματισμό εγκυμοσύνης, τις αυθόρμητες αποβολές, το θάνατο εμβρύου, τη θνησιγένεια ή συγγενείς ανωμαλίες. Η συχνότητα αυθόρμητων αποβολών και γεννήσεων με συγγενείς ανωμαλίες ήταν σύμφωνη με εκείνη που αναφέρεται για τον γενικό πληθυσμό.

Συμπερασματικά, τα συνολικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό μητρώο εγκυμοσύνης για τις INFß επιβεβαίωσαν το ευνοϊκό προφίλ οφέλους/κινδύνου της θεραπείας με IFNß στην πολλαπλή σκλήρυνση.

«Η διάγνωση πολλαπλής σκλήρυνσης γίνεται πολλές φορές σε γυναίκες που βρίσκονται στην ηλικία που επιθυμούν να κάνουν οικογένεια. Το γεγονός ότι από τη μελέτη είδαμε ότι η θεραπεία με ιντερφερόνη βήτα δεν επηρέασε δυσμενώς την εγκυμοσύνη και το μωρό, έχει μεγάλη σημασία», δήλωσε ο Fernando Duarte Caron, Διευθυντής του τμήματος Νευρολογίας των Ιατρικών Υποθέσεων στη Bayer. «Τα νέα αποτελέσματα έρχονται να καλύψουν το κενό πληροφόρησης για τις εγκύους σχετικά με τη θεραπεία με ιντερφερόνη βήτα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους μας, καθώς η ιντερφερόνη βήτα είναι απαραίτητη για πολλούς ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, αποτρέποντας τη δραστηριότητα της νόσου και έχοντας μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην πορεία της».