ΦΑΡΜΑΚΟ

PIF: Οι «παρενέργειες» του τέλους εισόδου 25% στα νέα φάρμακα ένα χρόνο μετά

PIF: Οι «παρενέργειες» του τέλους εισόδου 25% στα νέα φάρμακα ένα χρόνο μετά

Μια αποτίμηση του μέτρου από το PhRMA Innovation Forum.

Ώριμες κρίνει τις συνθήκες για την ανάκληση του τέλους εισόδου 25% στα νέα φάρμακα, το PhRMA Innovation Forum (PIF). Ένα χρόνο μετά τη θεσμοθέτησή του, το PIF εκτιμά ότι το μέτρο:

  • Δεν ωφέλησε κανέναν (ασθενείς, πολιτεία, φαρμακευτικές επιχειρήσεις)
  • Δεν είχε το προσδοκώμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα
  • Λειτουργεί αποτρεπτικά στο να έρθουν νέα φάρμακα στην Ελλάδα.

Αντιθέτως, ενώ οι Ευρωπαίοι ασθενείς σταθερά και σταδιακά αποκτούν πρόσβαση στα νέα φάρμακα, αρκετά από αυτά, έστω και σιωπηρά, δεν έρχονται πλέον στη χώρα μας και οι ασθενείς χάνουν την πολυαναμενόμενη πρόσβασή τους σε νέες φαρμακευτικές τεχνολογίες.

«Κλείνουμε ήδη ένα χρόνο από τη νομοθέτηση του τέλους εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα (Μάιος 2017, Νόμος 4472) και αντί γενεθλίων, το PhRMA Innovation Forum επιχειρεί την αποτίμηση του μέτρου, δηλώνοντας παράλληλα ότι οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ ώστε η Πολιτεία να το αναθεωρήσει και εν τέλει να το αποσύρει. Έχοντας καταγράψει τις παρενέργειες της εισαγωγής του τέλους εισόδου 25% με ισχύ για 2 χρόνια, διαφαίνεται ότι η τάση εισαγωγής νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά βαίνει φθίνουσα, με απειλητικές επιπτώσεις για την υγεία των Ελλήνων ασθενών. Αρκεί κανείς να παρακολουθήσει δημοσιευμένα στοιχεία για να διαπιστώσει πως υπάρχουν προϊόντα για τα οποία, ενώ έχει ληφθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν έχει υποβληθεί αίτημα τιμολόγησης στην Ελλάδα, ενώ αρκετά από αυτά τα οποία έχουν λάβει τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται στις εκδοθείσες Θετικές Λίστες. Οι λόγοι μπορούν να αναζητηθούν και να αναλυθούν ποικιλοτρόπως, ένα όμως είναι το συμπέρασμα: το μέτρο του 25% είναι ξεκάθαρα αποτρεπτικό για μια νέα γενιά φαρμάκων, τα οποία, σε συνδυασμό με την επιβολή ολοένα και αυξανόμενων rebate και clawback, καθίστανται μη βιώσιμα για να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά» αναφέρει το φόρουμ των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών καινοτομίας.

Το PhRMA Innovation Forum επισημαίνει ότι το τέλος εισόδου 25% δεν επιλύει τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος και καλεί την Πολιτεία να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Άλλωστε, η επικείμενη έναρξη της λειτουργίας του οργανισμού ΗΤΑ ακυρώνει τους λόγους για τους οποίους αυτό το μέτρο νομοθετήθηκε εξ αρχής. Παράλληλα, η απόσυρσή του θα αποτελέσει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το διεθνές περιβάλλον για επενδύσεις, καταλήγει το PIF.